Bildbyran/ddp Usa/profimedia
DENIS ŠPOLJARIĆ:

‘Favorit za izbornika bi mogao pomoći Hrvatskoj. Vozi Harley Davidsona, a kad je fešta zna se opustiti‘

‘Ima jako zanimljive motivatorske sposobnosti. Smiren je, zna jako puno‘, kaže Špoljarić
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. veljača 2024. 10:09

Jedini pravi ministar obrane naše rukometne reprezentacije u povijesti bio je Denis Špoljarić. Najbolju obranu igrali smo s njim kao centarhalfom, a ta obrana bila je ključ za naše najveće uspjehe u novijoj povijesti. Danas je ‘slobodni umjetnik‘, jedno vrijeme je radio u Zagrebu, ali je nakon trenerske promjene ostao bez angažmana kao pomoćni trener. Trenutno je slobodan, nije lud za samopromocijom, kao što uostalom nikad nije ni bio. Nenametljiv, puno je toga odradio, sedam godina je između ostalog bio član berlinskog Füchsea od 2010. do 2017. godine i pet godina u tom periodu bio je nezamjenjivi dio obrane koju je izgradio Dagur Sigurdsson danas glavni kandidat za preuzimanje klupe Hrvatske. On sigurno iz prve ruke zna jako puno o Islanđaninu koji je zapalio maštu hrvatskih poklonika sporta.

- Imamo potencijal letimo u nekim trenucima, što je lijepo za vidjeti, ali očito nešto nije štimalo. Kada sam gledao prvu utakmicu sa Španjolskom, vidio sam takvu euforiju, a to je izgledalo nemoguće, tri promašene lopte cijelu utakmicu, njihov vratara jednu obranu, a to su stvari koje se dogode doslovno jednom u sto godina. Nisu realne. Rekao sam, imali smo na momente top izvedbu, ali smo imali toliko nediscipline u svakom smislu da to izgleda nevjerojatno.

Kako je bilo gledati obranu iz ministarske perspektive?

- Uz dvojicu sredini Srnu i Načinovića treba ti netko iskusan. Oni su mladi, hoće puno, htjeli bi sve, ali oni su prvi puta bili u toj roli. Protiv Austrije Wagnera drže ispred sebe, a Wagner kada primi loptu ili je gol, ili je penal ili su dvije minute. Stavi ga iza sebe, pa nek‘ onda proba. Forsirali smo 6-0, nismo bili dobri, a nismo išli s 5-1 da promijenimo nešto. A onda opet krenemo, trčimo, sve idealno i onda ni iz čega opet dvije bez veze greške i opet smo u banani. Disciplina nije bila nikakva. E sad koji je razlog, ne znam.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Ako bude izbornik Islanđanin, vaš bivši trener u Berlinu…

- Onda sigurno neće biti. Ja sam radio i s Perkovcem u Švicarskoj, vrlo dobro, ali to je bilo prije desetak i više godina. Što se dogodilo, ne znam.

Vratimo se na Dagura Sigurdssona?

- Pet-šest godina smo bili zajedno u klubu, nisam ja bio neko cvijeće, ali on me ukalupio i dao mi je volju za trening. Iz obrane me nikad nije izvadio pet godina. Ima jako zanimljive motivatorske sposobnosti. Smiren je, zna jako puno i radi stalno. Završi trening, on dalje gleda, analizira, piše, priprema. I onda dođe i kaže ‘Deno, evo stick na njemu su ti srednji, lijevi i desni, pazi na ovo, igrat ćemo 6-0 i to je to.

image
NOUSHAD THEKKAYIL Nurphoto Via Afp

Dobro ste surađivali?

- Rezultat uvijek kaže najviše. U prvoj njegovoj sezoni bili smo drugi u Njemačkoj, odmah bili na F4 Lige prvaka, kasnije smo osvojili Kup, Superglobe, Europsku ligu. Imali smo dobar tim, ali realno to nisu bili igrači prve klase u tom trenutku.

Kakav je Dagur privatno?

- Sjećam se da je imao je na Islandu hostel, sve u retro stilu, znali smo tamo ići na pripreme. Ima Harley Davidsona, uživa u tome, kada je fešta je fešta, zna se opustiti. Nikad s nama u pet godina dok je bio nije došao u svlačionicu nakon utakmice da bi bio njuškalo, da vidi tko što radi.

Ako bude izbornik?

- Mislim da možemo riješiti stvari koje nas pritišću, definitivno. Sada je najvažnije da prođemo olimpijske kvalifikacije, jer nakon njih bit će vremena za pripreme,a tu se mnoge stvari mogu jasnije postaviti - zaključio je Denis Špoljarić.

image
RONALD GORSIC Cropix

Linker
30. lipanj 2024 07:16