Matea Pletikosić

 RK PODRAVKA/JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
Liga prvakinja

Podravka nije uspjela, bila je jako blizu prvim bodovima. Danske sutkinje uključile su u finišu

U 3. kolu skupine A Podravka u Koprivnici poražena od CSM Bukurešta
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. rujan 2024. 19:48

Podravka Vegeta – CSM Bukurešt 28:29 (10:14)

KOPRIVNICA SD Josip Samaržija. Gledatelja 1.500. Sutkinje: Hansen i Jensen (Danska)

PODRAVKA VEGETA: Bešen, Tucaković; Kragulj 2, Vuković, K. Pandža 6, Birtić 1, Kosovac, Ćurić, Pletikosić 7 (1), Brkić, Šenvald, Vuljak, Šimara 8, A. Pandža 2, Prkačin 1. Trener Ivica Obrvan

CSM BUKUREŠT: Moreschi (12+1), Eriksson; Mihai, Artzen 5 (5), Grijseels, Neagu 6 (2), Friis 3, Smits 1, Omoregie 4, Maxim, Dindiligan, Ostergaard 4, Kobylinska 6, Pasztor, Pintea, Hosu. Trenerica Helle Thomsen

SEDMERCI: Podravka Vegeta 4 (2), CSM Bukurešt 8 (7) ISKLJUČENJA: Podravka Vegeta 8 minuta (Birtić 8, 40, K. Pandža 43, A. Pandža 44), CSM Bukurešt 8 minuta (Ostergaard 11, 51, Omoregie 33, Pintea 37) IGRAČICA UTAKMICE: Christina Neagu


Podravka nije uspjela, bila je jako blizu prvim bodovima u ligi prvakinja. Ali danske sutkinje uključile su se u finišu i dale šansu iskusnoj Christini Neagu koja to ne propušta, pa su bodovi otišli u Bukurešt. Šteta.

Prava je šteta da je u isto vrijeme u Koprivnici gostovao Dinamo, jer Podravki je u 3. kolu Lige prvakinja u goste došla jedna sjajna ekipa, prvak Rumunjske CSM Bukurešt, prevođen najboljom svjetskom rukometašicom u četiri navrata Christinom Neagu.

Podravka je drugi puta ove sezone igrala doma, prvo je izgubila od Krima, a onda i na gostovanju kod Ferencvarosa. Rumunjke su izgubile na startu od Bistrice u gostima, a onda doma svladale norveški Storhamar.

Realno bio je to pretežak posao za Podravku, ali bio je i za Zagreb neki dan protiv Aalborga, pa je vrijedilo pokušati. Naišle su Koprivničanke na priličan beton u obrani Rumunjki. Njega su činile Pintea i Artzen i to je bio pretežak zadatak za vanjsku liniju Podravke koju su držale samo Katarina Pandža i Matea Pletikosić. No, u takvim okolnostima neminovnost su i njihove greške, jer morale su forsirati, pa kada se zbroje njihove i greške od svih ostalih, posebno desne strane napada koja je završila prvi dio bez gola, bilo je to preteško za naše prvakinje. Uz sve Brazilka Moreschi na vratima CSM-a bila je kao i prošle sezone u njemačkom prvaku na visokoj razini. Podravki je šansu dobrim obranama u drugom dijelu prvog poluvremena dala Gabrijela Bešen, ali ona nije mogla pokrenuti napad koji se suočavao sa svojim realnostima.

Iskusna Helle Thomsen na klupi CSM-a ima znatno više iskusnih rješenja i to se osjetilo u promjenama vanjske linije rumunjskim h prvakinja. Malo Neagu, pa Omoregie, pa Smits, pa Kobylinska, pa Grijseels, pa Artnzen istrči napad, zabija penale 5/5 u prvih 30 minuta i to se osjetilo na obrani Podravke koja se na čelu sa Šenvald i Katarinom Pandžom morala uloviti i u tu utakmicu, a to je bilo jako teško, preciznije rečeno na ovoj razini – neizdrživo.

Morala je Podravka plesati kako može i čekati svoju priliku, jer tu prilike za juriš nije bilo. CSM je stroj koji to uvijek zna kazniti savršeno, jer pogađate na krilima ima skandinavski danski tandem Friis Ostergard. Smanjiti pogreške na najveću moguću razinu i čekati greške protivnika bio je ključ Podravkine igre. Tu nadigravanje nije bilo. I na sve to još obično klasično, dječje, umjesto da poluvrijeme gubiš dva razlike, ti sa dva gola primljena na brzinu pretvoriš u -4. To se učini i nikad ne ponavlja. To je jako bitno naglasiti za ozbiljne ekipe kakva Podravka ponovo pretendira biti.

Baš na taj način postavila se Podravka u drugom dijelu. Manje je griješila, no situaciju je kontrolirala stara dobra Christina Neagu koja je razigrala ekipu, poglavito Kobylinsku koja je trpala iz leđa Tucaković koja je zamijenila na golu Bešen.

Imala je Podravka šansu za prići na -2, nakon što je Tucaković skinula šest penal Artzen, ali Šimara je promašila i CSM se vratio na sigurnu razliku. Naravno, ponovo Neagu je ‘ispeglala‘ situaciju zabivši sedmerac nakon što je Artnzen prethodni promašila. Tucaković je obranama dala novu priliku Podravki da priđe na -2, ali Helle Thomsen je usporila Pletikosić, uzela Podravki ideju i još jedna šansa je propala.

Uspjela je Podravka ipak, imala igračicu više i činjenicu da je igru zbog ozljede napustila ključna igračica obrane Rumunjki Pintea. I sjajno je iskoristila Podravka do posljednjeg koraka za izjednačenje, a onda opet greške i Friis vraća CSM na +3. Ali, Podravka je namirisala šansu i nije se zaustavila. Šimara je poletjela i 27:27 bilo je u 57. minuti. CSM je bio na konopcima, ali je uz sebe imala danske sutkinje koje su u danskom stilu protiv Hrvatske odsvirale završnicu. Nije Podravka imala snage nositi se i s tim. Neagu takve šanse ne propušta i bodovi su otišli u Bukurešt. Još jednom ista konstatacija – šteta.

Linker
21. rujan 2024 19:49