JOZO CABRAJA/ KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
POGLED PREMA JESENI

Osam hrvatskih klubova u Europi: Koprivničankama i zagrebašima je baš po svemu mjesto u kontinentalnoj eliti

Po ranking listama EHF-a, Hrvatska će imati po četiri predstavnika u muškoj i u ženskoj konkurenciji
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. svibanj 2024. 08:03

Nekad skupo, ali uvijek dobro je biti dio Europe, jer se natjecanja u takvom okruženju bolje prate sredstvima od kojih klubovi žive i uvijek privlače veću pozornost publike, bar kada smo mi u pitanju. A kod nas klubovi žive teško, svake godine im je malo teže, ali ipak uspijevaju u rukometu držati visoko mjesto. Zagreb je odlično igrao Ligu prvaka, prošao grupnu fazu, Nexe i Podravka odlično su igrali Europsku ligu, došli do četvrtfinala. Lokomotiva je u Europskoj ligi igrala grupnu fazu, Bjelovarke su prošle do 3. kola Eurokupa, Dugoselke do drugog, Sesvećani su za gol ispali od Bešiktaša u drugom nastupu u Eurokupu, Trogirani su isto u drugom nastupu ispali od kasnijeg finalista Olypiacosa. Bila je to dobra sezona, uz sve teškoće kojima su klubovi doista pogođeni i zato će sljedeća biti još veći izazov.

Konačnu odluku donosi EHF

Po ranking listama EHF-a, Hrvatska će imati po četiri predstavnika u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Plan je da po tri budu u Europskoj ligi, po jedan u Europskom kupu. No, tu će vjerojatno doći do promjena, jer Zagreb i Podravka s razlogom čekaju ulazak u Ligi prvaka u kojoj po rankingu zasad nemaju mjesta. Tu će odluku donijeti EHF kada završe sva natjecanja ove sezone, posljednje će biti sredinom lipnja u Kölnu kada se igra Final Four Lige prvaka.

Podravka je prva u redu čekanja za Ligu prvakinja i tu ne bi trebalo biti problema, tim prije jer Rusija u natjecanju neće sudjelovati, dok je Rusija na četvrtom mjestu te liste s kojih prvih devet zemalja imaju svoje predstavnike. Po nekim rezonima, Hrvatska bi automatski ušla u krug koji prolazi po rankingu, ali to u Beču ne vrijedi. Podravka se resetirala, izgleda interesantno, potencijalno dobro i bilo bi jako zanimljivo vidjeti kako će taj sastav igrati u jednom natjecanju kao Liga prvakinja, ne samo zbog kluba, nego i hrvatskog rukometa u cjelini.

Podsjetimo, mjesta u Ligi prvakinja zagarantirano imaju Norveška, Mađarska, Francuska, Danska, Rumunjska, Slovenija, Crna Gora i Njemačka. Tu treba računati još na po dva kluba iz Mađarske i Danske kao i ove sezone, po jedan iz Francuske i Rumunjske te bi tu ostala još dva mjesta prema kojima Podravka kotira kao broj 1. No, prije toga treba pričekati što će odlučiti EHF, što je ipak ključno u toj priči.

image
RONALD GORSIC Cropix

Hrvatski ženski rukomet imat će još tri predstavnika u Europi. U tom slučaju bi Lokomotiva i Zrinski išli u kvalifikacije Europske lige, dok će u Eurokupu naš predstavnik biti Dalmatinka iz Ploča. U redu za Europu ostali su Bjelovar i Dugo Selo koji su dobro predstavljali Hrvatsku lani.

Kod rukometaša očekuje se da EHF potvrdi kako će Zagreb igrati Ligu prvaka i sljedeće sezone. Prošle godine u jednoj puno težoj situaciji je prošao, sada ima daleko bolju situaciju, prošao je grupnu fazu i pokazao da može sa svima, ali - opet - to će biti prvom odlučiti EHF. Zagreb na ranking listi ne stoji dobro kao Podravka, tek će za sljedeću sezonu ta situacija biti znatno bolja, jer se računaju uvijek tri posljednje sezone, s ovom će samo to biti druga priča. No, kada je Zagreb u pitanju računa se i 30-godišnji staž u Ligi prvaka i ponajbolja gledanost i vrlo dobra momčad, što se pokazalo i ove sezone. U redu čekanja, uz Zagreb, su Rumunjska s Dinamom iz Bukurešta, Slovenija s Gorenjem, jer Celje nije prvak, dok je jedini slovenski klub koji je imao visok klupski ranking kada je Liga prvaka u pitanju. Isto je s Pelisterom u Makedoniji u odnosu na recimo Vardar, sigurno im neće biti adut ni činjenica da ove sezone ni jedni ni drugi nisu osvojili ni boda u grupnoj fazi.

Zagreb bi trebao naći svoje mjesto, ali dok EHF to ne potvrdi ništa nije sigurno. U Ligi prvaka mjesto imaju Španjolska (Barcelona), Njemačka (Magdeburg), Poljska (Wisla), Francuska (PSG), Danska (Aalborg), Mađarska (Veszprem), Bjelorusija (neće igrati), Portugal (Sporting) i Norveška (Kolstad ili Elverum). To je osam sigurnih, tu treba računati na drugog Nijemca (Füchse), poljsko Kielcem, Mađara (Szeged) i Francuza (Nantes).

Kod Danaca je promjena jer kao broj 2 tu nije GOG koji bi sigurno našao svoje mjesto, dok za druge to nije sigurno po rankingu u Ligi prvaka. Španjolci broj 2 nikad nisu koristili od vremena kada su bili najjača liga svijeta. Portugal bi mogao ponuditi Porto kao broj 2, Norvežani Eleverum ili Kolstad, no nitko od njih nema bolje adute od Zagreba. Kada se sve zbroji, sigurno bi bilo 12 od 16 momčadi, što znači da bi se za Zagreb moglo naći mjesta i ove sezone.

Poštovanje rankinga

Bude li tako, u Europskoj ligi će nas predstavljati Nexe koje ima jako dobar ranking i pretendira na izravno mjesto u grupnoj fazi, te Sesvete koje su bile treće i koje će Eurokup zamijeniti većim iskušenjem na europskim terenima. Za momčad koja je napredovala kvalifikacije u znatno jačem natjecanju će biti veliki izazov. I na kraju u Eurokupu će nas predstavljati Spačva iz Vinkovaca, što je njeno drugo sudjelovanje u Europi nakon što je prije tri godine igrala u istom protiv Metalurga iz Skoplja. Po nekim pričama mjesto u kvalifikacijama tog natjecanja potražiti će i rukometaši Poreča koji su već sedam puta igrali u europskim natjecanjima.

EHF jako inzistira na poštovanju rankinga koji je uzeo kao kriterij. Nekim klubovima bi zbog snage više odgovaralo neko po mogućnosti slabije natjecanje, ali takva stvar može značiti i da stvari koje bi nam trebale ići na ruku, ne budu takve, da recimo gubimo mjesta koja ne bismo trebali. Tu treba biti jako oprezan, postavljati realne ciljeve i tražiti prave motive. U okolnostima u kojima rade klubovi to nekad nije lako, ali tako mora biti. I moramo biti realni, jer bi po svim kriterijima recimo svi njemački klubovi mogli igrati Europu, ali eto ne mogu. Pravila su tu da se poštuju i svemogućih nema, samo moćnijih i onih manje moćnijih. To je bilo i bit će.

Linker
25. lipanj 2024 23:40