JOZO CABRAJA/ KOLEKTIFF
SVE JE U ZRAKU

Uskoro pada važna odluka za hrvatski rukomet, mogli bismo ostati bez predstavnika u Ligi prvaka

Slijedi nam formiranje europskih natjecanja za sljedeću sezonu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. lipanj 2024. 08:34

Sezona je završena, ali ono što će se događati sljedećih dana sigurno će odrediti puno toga u novoj. Naime, slijedi nam formiranje europskih natjecanja za sljedeću sezonu, a onda i početak priprema selekcija za nastup na OI u Parizu krajem srpnja. Bit će zanimljivo vidjeti stanje uoči priprema, jer sve oko nas sugerira da Sigurdsson mora imati puno odluka da bi se tim formirao kako svi želimo. Favoriti nismo, ali od visokog plasmana ne odustajemo, a za to će trebati biti jako dobar.

No, vratimo se Europi. Poznato je da EHF većinu stvari radi po ranking listi, a mi na toj ranking listi nemamo pozicije koje nam mogu bilo što garantirati. Zagreb i Podravka stoga s posebnim zanimanjem čekaju odluke IO EHF. IO europske federacije sastat će se 19. lipnja u Oslu, odlučiti koji će klubovi u idućoj sezoni igrati u Ligi prvaka. Svoju odluku obznanit će 21. lipnja, a ždrijeb grupne faze Lige prvaka i u muškoj i u ženskoj konkurenciji bit će 27. lipnja u Beču.

Makedonija izgubila rejting

Situacija je sljedeća. U Ligi prvaka devet je sigurnih za grupnu fazu – Aalborg, Barcelona, PSG, Magdeburg, Fuchse, Veszprem, Wisla, Kolstad i Sporting. EHF ima sedam pozivnica, a za tih 7 pozivnica je 12 kandidata. To su Zagreb, Fredericia, Bidasoa, Szeged, Pelister, Elverum, Kielce, Porto, Tatran, Dinamo Bukurešt i Schaffhausen. Po svojim brojnim kriterijima EHF će izabrati sedam klubova, a u kriterije ulaze praćenjem marketing, prošlost, kvaliteta tima i mnogo toga drugog.

Realnost kaže da za Szeged i Kielce, pa vjerojatno i Dinamo iz Bukurešta. Španjolci su trebali imati dva predstavnika, no mjesto su prepustili Njemačkoj, ali se ipak Bidasoa kao drugi španjolski klub kandidirala. Danci više nemaju GOG, sada je tu Fredericija koja nema europski rejting, koji kao drugi Portugalac recimo ima Porto. Makedonija je bez Vardara rejting izgubila, Slovačka ga s Tatranom nema inače, a ponovo se pojavljuje Schaffhausen.

Dojam je da među pozvanima ne bi trebalo biti problema za Zagreb koji se lani ponovo dokazao, koji ima odličnu gledanost i momčad koja obećava. No, dok EHF ne potvrdi priču, sve je u zraku. Jedi veliki autsajder priče je slovački Tatran.

Tko će pobijediti u utrci?

Kod rukometašica su lani Danska i Mađarska imale po 3 sudionika. Sada je isto 16 mjesta, od koji je sigurnih – 9. To su Esbjerg, Nykobbing, Metz, Ludwigsburg (dosadašnji Bietigheim), Ferencvaros, Budućnost, Vipers, CSM Bukurešt i Krim. EHF ima sedam pozivnica, a čak je 10 kandidata, a među njima i naša Podravka.

Pozivnice koje svako treba uzeti u obzir su Odense, Gyor koji je prvak Europe, Storhamar koji je osvajač Europske lige, Debrecen koji je igrao i ove sezone uspješnu, kao i Rapid iz Bukurešta kao drugi rumunjski predstavnik, te Brest kao drugi Francuz s visokim rankinog. Kada se zbroji to je sa 9 sigurnih ukupno 15 mjesta, što bi značilo da preostaje samo jedno, a za njega će se boriti naša Podravka.

Konkurencija će joj biti finalist Europske lige ove sezone Gloria iz Bistrice, njemačka Borussia iz Dortmunda i norveška Sola. Sola i Gloria bile bi treće predstavnice svojih zemalja, a već druge će imati pozivnice, pa je teško očekivati da će EHF dati dvije pozivnice jednoj zemlji. Borussia iz Dormunda trebala bi biti drugi predstavnik Njemačke, a Podravka prvi naš. Tko će u toj utrci pobijediti, teško je pretpostaviti, jer EHF je lani dokazao da se pravila mogu prilagoditi potrebama natjecanja. A ne treba smetnuti s uma da je Bietigheim igrao finale Lige prvakinja.

Kada se formiraju Lige prvaka i prvakinja dobit ćemo jasniju sliku o tome kako će se formirati Europske lige i u konačnici Europski kupovi. To nam je posebno zanimljivo jer imamo dva velika aduta za tu malu Ligu prvaka, a to su Nexe i Sesvete.

Babićev Olympiacos prvak Grčke

Nakon finala Europskog kupa rukometaši Olmypiacosa vratili su naslov prvaka Grčke u svoje vitrine. Oni su u finalu play-offu prvenstva pobijedili AEK dosadašnjeg prvaka sa 3-2. Obje momčadi su dobile po dvije prve utakmice na svojim terenima, Olympiacos 25:23 i 24:22 (na penale), a AEK 25:23 i 28:23. U petoj odlučujućoj utakmici na svom terenu Olympiacos je slavio 33:29 i postao prvak Grčke. Tim Olympiacosa do naslova je doveo naš Željko Babić, a u timu su igrala dva naša nekdašnja reprezentativca Ivan Slišković i Ivan Vida. U petoj utakmici Slišković je zabio tri za pobjednike, a Mandalinić 2 za poražene. Inače, najbolji igrač i strijelac finala bio je grčki reprezentativac Savvas Savvas koji je u zadnjoj utakmici zabio 9 golova. (drp)

Brozović u Bukurešt

Makar se ime našeg reprezentativca Ilije Brozovića spomijalo u kontekstu preslaska u ljubljanski Slovan koji saže novu momačd s Urošom Zormanom, vijest glasi je je Ilija Brozović novi igrač Dinama iz NBukurešta. Dinamo je promijenio trenera, umjesto Xaviaj Paswquala došao ej David Davis, a novi igrali za sljedeću sezonu su odlični šuteri Brazilac Lagaro i Crnogorac Vujović, te odlični rumunjski vratar Iancu. Za kompletiranje sastava čeka se odgovor Cindrića za kojeg postoji mogućnost da sa Pasqualom preseli u Veszprem. (drp)

Hansenov dres umirovljen, ali…

Mikkel Hansen je završio klupsku karijeru, ostale su mu još OI s Danskom. Njegov dres sa brojem 24 odlazi na krov dvorane u Aalborgu, umirovljen je, ali s jednom klauzulom. Naime, budu li njegovi sinovi Maks i Vins rukometaši, oni će moći ponijeti taj dres budu li nastupali za Aalborg. (drp)

Perreira novi trener Celja

Portugalski izbornik Paolo Perreira novi je trener rukometaša Celja. Celje ej prošle godine završilo tek treće u Sloveniji i praktično je na novom početku. Tražili su trenera preko Linkedina, dobili više od 100 ponuda, a odlučili su se za dolazak Portugalca. (drp)

Linker
18. lipanj 2024 08:37