Luka Lovre Klarica

 RONALD GORSIC Cropix
STARTA LIGA PRVAKA

Zagreb među europskom elitom: Barcelona je opet ispred svih, ali niti njoj neće biti lako u Areni

Danas starta elitno europsko natjecanje rukometaša u kojem će naš prvak ponovo tražiti prolaz skupine
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. rujan 2024. 13:39

Danas počinje nova sezona Lige prvaka za rukometaše. U njoj će igrati i naš predstavnik Zagreb. Ždrijeb je htio da bude u znatnoj jačoj skupini, ali snaga mjerljiva ždrijebom prestaje od trenutka kada momčadi izađu na teren. Sezona je duga, u njoj se igraju domaća natjecanja, u njoj se igraju europske kvalifikacije, u njoj će se igrati SP u siječnju i onaj tko nakon toga bude u najboljem stanju bit će najbliže konačnom cilju.

Naslov prvaka brani Barcelona. Ona je i ove godine favorit. Osnovni razlog je snaga i kvaliteta, drugi razlog je činjenica da Barcelona nije opterećena španjolskom ligom, kao recimo njemački i francuski klubovi svojim ligama. Recimo, Magdeburg i Füchse Berlin koji će predstavljati Njemačku u domaćim natjecanjima morat će se nositi s Kielom, Flensburgom, Löwenom, Melsungenom, dok će se recimo Nantes i PSG morati boriti s Montpellierom, Chamberyjem, Limogesom, sve vrlo jakim momčadima. To troši, to znači da u svakoj utakmici svaka momčad, makar je favorit, neće biti maksimalan, dok je puno onih koji su u stanju iskoristiti priliku. Zagreb je to lani sjajno pokazao kad je prošao skupinu nakon tri sušne godine, i to kada s malo tko nadao.

Rekli smo da je Zagrebova skupina B jača. Razlozi? Tu je Barcelona koju smo već spomenuli, tu je Magdeburg što je od dvije njemačke opcije puno gore od Berlina. Tu je superjaki danski Aalborg u promijenjenom izdanju bez Mikkela Hansena, tu je uvijek jako Kielce koje je makar nije ni prvak Poljske puno gora opcija od Wisle. Tu je Nantes koji je izbacio Montpellier od kojeg je Zagreb lani ispao u osmini finala Lige prvaka. U tom paklenom društvu malo boljim opcijama se čine Kolstad i Szeged od kojih je Zagreb bio bolji lani. Uz dodatak da je Szeged sada potpuno drugačiji, rekli bismo i bolji.

No, ako je suditi po onome prošle sezone, nikome u zagrebačkoj Areni neće biti lako, tih sedam utakmica u Areni mora biti Zagrebov cilj broj 1. Lani je pobjeđivao i vani, no, realno, to je uvijek teža opcija. Lani je Zagreb u grupnoj fazi skupio čak 14 bodova, 12 je trebalo za prolaz. Ove godine bit će teže, ali što je tu je. Zagreb je dobrim igrama vratio rejting Hrvatskoj među devet sigurnih za Ligu prvaka sezonu nakon ove i to je najvažnija činjenica, jer posljednjih godina morao je čekati pozivnice EHF-a. Ako bismo prognozirali Zagrebovu skupinu, rekli bismo gore Barcelona, Magdeburg i Aalborg gore, ostali bliže sredini ili dolje.

Skupina B je lakša, jer je Pelister tamo autsajder, čega nema u skupini A. Tu su novi klubovi u Ligi prvaka kojima će biti komplicirano na više frontova, to su Sporting i Fredericia, tu ćemo ubrojiti i Dinamo iz Bukurešta koji se vratio, ali je bez Pascuala u malo drugačijom situaciji.

Dva glavna favorita za broj 1 su PSG i Veszprem, ispred prve spomenute trojke trebali bi biti starosjedilac Wisla i berlinski Füchse koji će prvi put ove sezone biti u situaciji na više frontova, što mu neće biti jednostavno.

Ponovimo, prva dva sastava obje skupine idu u četvrtfinale direktno, plasirani od trećeg do šestog mjesta u skupinama razigravaju za plasman u četvrtfinale, dva posljednja sastava iz skupina ispadaju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. rujan 2024 13:39