DAMIR KRAJAC Cropix
ZAGREB U LIGI PRVAKA

Velikan do velikana, hrvatski prvak pred ogromnim izazovom: ‘Nema nepobjedivih, samo da smo svi zdravi‘

Zagreb je prošle sezone pokazao po mnogima nemoguće. Sada je godinu iskusniji
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. lipanj 2024. 17:49

Lani je ždrijeb bio težak, a ove godine je još teži za našeg prvaka Zagreb u grupnoj fazi Lige prvaka. No, kakav god bio ždrijeb, glava je visoko gore, jer Zagreb je prošle sezone pokazao po mnogima nemoguće. Sada je godinu iskusniji, sada je nakon dugo vremena uspio sačuvati temelj momčadi i s pravom se nada da će to biti još jedna uspješna sezona. Ali da će biti teška, to uopće nema sumnje.

U skupini ima tri sudionika Final Foura iz prošle sezone predvođene finalistima i europskim prvakom Barcelonom, pa Kielce koje je prije toga dvije godine bilo u finalu, ojačani Szeged, Kolstad koji misli da je nakon lanjskog kraha došlo njegovih pet minuta i Nantes koji se vraća u elitu. Svaki bod će biti važan. Prošla sezona je pokazala da ništa nije nemoguće, a u ovoj će sigurno biti svakakvih rezultata. Zagreb nije favorit, Zagreb mora biti spreman iskoristi priliku kada se ukaže, to je suština cijele priče.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nisu ‘dugački’ kao neki drugi

Druga bitna stvar je zdravlje, jer Zagreb nije tako “dugačak” kao neki jaki europski klubovi. Treća bitna stvar je super iskustvo za mlade igrače koji trebaju nositi Hrvatsku u vremenu koje dolazi - Srna, Klarica, Mandić, Glavaš... te za igrače poput Kosa, Faljića, Beljavskog koji će sutra nositi svoje reprezentacije. I ono najbitnije, što mnogi zanemaruju. Najvažnije je da je Zagreb tu, da je nakon 30 godina i dalje prisutan u eliti europskog rukometa i da ga nitko neće otpisati unaprijed. Toliko je sjajnih razloga da u idućoj sezoni Arena od 1. kola bude puna, da se napravi atmosfera koja će nas ponijeti prema siječnju kada će u istoj toj Areni biti SP kojem ćemo biti domaćini.

- Ždrijeb je težak, ali ždrijeb kao svaki ždrijeb. Nitko ne može reći da je lakše igrati s Aalborgom nego s Fredericijom, s Veszpremom nego sa Szegedom, Magdeburgom nego s Füchseom, ali opet najvažnije je da smo tu i da nam se nudi prilika. Kao trener volio bih da budemo zdravi i mislim da takvi možemo igrati sa svakim. Ne sumnjam u nas - kaže trener zagrebaša Andrija Nikolić.

A u dodatku evo nekih detalja o protivnicima zbog kojih je skupina doslovno paklena...

U Arenu dolazi prvak Europe

Prvak Europe, briljantna momčad koju vodi rekorder Lige prvaka Carlos Ortega s osam osvojenih naslova.

Barcelona je ove godine promovirala nove mlade igrače, Cikušu, Valeru, Rodrigueza. Momčad su nosili sjajni vratar Danac Emil Nielsen i francuski ljevak Dika Mem, jedini igrač koji je u glavnim rolama u prošloj sezoni osvojio baš sve. I Ligu prvaka i Kup Španjolske i Superkup Španjolske i Liga kup i Prvenstvo Španjolske i naslov prvaka Europe s Francuskom. Vjerojatno najbolji rukometaš današnjice. Od momčadi koja se popela na tron napustio ih je Langaro. Brazilski šuter je otišao u Bukurešt. Posljednju sezonu u Barci igrat će Perez de Vargas prije odlaska u Kiel, Hampus Wanne koji ide prema Szegedu i MVP F4 Melvin Richardson. Povratak Domena Makuca prije kraja sezone je najveći dobitak za momčad.

Barca je uvijek i protiv svakoga favorit. Poželjno ih je uloviti kada nisu pod pritiskom rezultata.

SEDMORKA: Nielsen - Arino, Abello - Frade - N’Guessan, Makuc, Mem.

Klupa: Perez de Vargas, Wanne, Janc, Rodriguez, Petrus, Carlsbogard, Valera, Cikuša, Richardson.

Trener: Carlos Ortega.

Stroj Benneta Wiegerta

Prvak Njemačke, prije dvije sezone prvak Europe. Treću sezonu u Ligi prvaka uzastopno, što u Njemačkoj nije lako.

Neznatne su promjene doživjeli. Napustili su ih treći pivot Lucas Maister, treći vratar Mikael Aggefors, treći srednjak Smarasson i treća obrambena opcija Chrapkowski. Bez velikih su pojačanja, najveće je povratak Nikole Portnera na gol, kojem je ukinuta suspenzija zbog dopinga.

Opjevana je s razlog igra momčadi koju ima Bennet Wiegert, super uigran stroj, prvak u igri jedan na jedan, ali opet lani u Zagrebu nisu lako slavili.

SEDMORKA: Hernandez - Mertens, Pettersson - Saugstrup - Kristjansson, Claar, Magnusson.

Klupa: Portner, Musche, Hornke, Bergendahl, Damgaard, O’Sullivan, Weber, Lagergren.

Trener: Bennet Wiegert.

Nema više Mikkela Hansena

Dvije godine im je naslov u Danskoj uzimao GOG. Sada su ga vratili protiv Fredericije. Igrali su finale Lige prvaka, promovirali neke mlade odlične igrače, u prvog redu Arnoldsena. Sada su se odlučili za zaokret. Zamijenili su trenera, umjesto odličnog Stefana Madsena došao je dojučerašnji trener Flensburga Maik Machulla. Obično idu drugim smjerom, ali sada je Nijemac u Danskoj.

Mikkel Hansen se oprostio s klubom i klupskim rukometom i to je stvar koju nijedna momčad na svijetu ne bi mogla nadoknaditi.

Otišla su im dva pivota Nilsen i Jakobsen, ali dva imaju, a dobili su i trećeg u mladoj švedskoj nadi Felixu Mölleru. Ipak, najveće pojačanje im je Portugalac Miguel Martins koji dolazi iz Szegeda. S Arnoldsenom i Vlahom to je sada možda najbolji dio momčadi.

SEDMORKA: N. Landin - Barthold, Bjørnsen - Hald – Vlah, Arnoldsen, Hoxer.

Klupa: Norsten, Juul, Wiesmach, Antonsen, Möller, Nilsson, Møllgaard, Munk, Martins, Thurin, Larsen.

Trener: Maik Machulla.

Ranjeni div Talant Dušebajev

Kielce je najveći tragičar prošle sezone. Ispali su iz Lige prvaka zbog penala, na penale su izgubili poljski naslov od Wisle, mučili su se s ozljedama cijelu sezonu koja će ostati jedna od rijetkih da Talant Dušebajev nije osvojio ništa. Samo po sebi to je dovoljan motiv ovom rukometnom divu i njegovoj momčadi za novu sezonu.

Iz tima će mu po svemu sudeći put Kiela otići Andreas Wolff, s crte mu odlazi Nicolas Tournat u Nantes, sa sredini prošle godine odlični Islanđanin Haukur Trastarsson. Odlazak Vujovića i Paczkowskog ne izgleda toliko dramatično, posebno kada se zna da u pomoć dolaze superiskusni Maqueda i Mađar Mathe iz PSG-a. Na crti će Tornata zamijeniti Francuz Monar, a na golu Wolffa kako stvari stoje Bellahcene nakon razmjene s Kielom. To je dosta promjena, pa će najveća pojačanja biti ozdravljenje poljskih reprezentativaca Sićka, Moryta i Oleyniczaka, ali i Egipćanina Kaddaha. Kielce će biti drugačije, ali ne slabije.

SEDMORKA: Bellahcene - Nahi, Moryto - Karaljok - Sićko, A. Dušebajev, Maqueda.

Klupa: Meštrić, Wiaderny, Konkoud, Monar, Kaddah, Gebala, D. Dušebajev, Karačić, Oleyniczak, Mathe.

Trener: Talant Dušebajev.

Nakon španjolskih, skandinavska pravila

Szeged je stalno ime Lige prvaka. Lani nije osvojio ništa u Mađarskoj, bio je do Veszprema. Nakon kratke epizode s Krisztianom Karpatijem i prije toga duge sa španjolskim trenerom Pastorom, najveća promjena bit će dolazak švedskog trenera Mikkaela Appelgrena. S njim će doći do promjena, jer Skandinavci preuzimaju glavne role. Najveće je pitanje kako će ta promjena dati rezultate.

Dakle, otišli su im Imsgard s gola, naš Stepančić, Slovenci Gaber i Bombač, Portugalac Martins i domaći igrač Szita. Došli su Islanđanin Smarasson, Norvežanin Rød, Šveđani Thulin, Bogojević, Srbin Kukić i Francuz Toto. To je jako puno promjena i trebat će im vremena za postaviti nova pravila nakon više od deset godina. Jer, nakon ove slijedi godina s još toliko promjena u kojoj će otići Bodo, Mikler, a doći Wanne, Mittun, Gottfridsson, Rosta, Nilsson i Burić.

Pravi Szeged možemo očekivati tek za dvije godine, ali dobri su i sad.

SEDMORKA: Thulin - Jelinić, Šoštarić - Toto - Mačkovšek, Smarasson, Garciandia.

Klupa: Mikler, Frimmel, Szilagy, Banhidi, Kalaraš, Bodo, Rød, Bogojević, Kukić.

Trener: Mikkael Appelgren.

I dalje je Sagosen glavna zvijezda

Drugu godinu uzastopno Kolstad je prvak Norveške. Lani su možda prevarili Europu s ulaznicom za Ligu prvaka, sada su je po rankingu Norveške dobili.

Nastavljaju sa stabilizacijom. I dalje ih vodi Christian Berge i dalje je prva zvijezda Sander Sagosen. Otišla su im dva ljevaka Rød i Setterblom. Došao je ljevak Søndena, odlični islandski srednjak i MVP Europskog kupa, Benedikt Oskarsson iz Valura, ali i znani švedski šuter Simon Jeppsson. Iskusniji su za godinu dana u kojoj su promovirali odlične igrače poput Lysea. Trenutno im je najveći problem ozljeda Gorana Johannessona, no šansa da će sanirati problem do starta nove sezone nakon što preskače OI je realna.

SEDMORKA: Bergerud - Aalberg, Gudjonsson - Gullerud - Lyse, Sagosen, Søndena.

Klupa: Eggen, Jonssen, Rønning, Hovde, Johnsen, Jepsson, Lageland, Boilesen, Aga, Johannessen.

Trener: Christian Berge.

Ispred Montpelliera u Francuskoj

Drugi klub Francuske, dovoljno je reći prošle sezone ispred Montpelliera. Pet važnih igrača su pustili, ali su četvoricu i doveli. Otišli su vratar Halgrimsson, pivoti Monar i Toto, ljevak Maqueda, portugalski šuter Cavalcanti. Došli su pivoti Tournat, Gaber i Yoshida, šuter ljevak Abdi, a vratio se nakon ozljede srednjak Minne. Kako će promjene djelovati na uigran sastav teško je reći, ali za trenera Cojeana neće stvari ići preko noći.

SEDMORKA: Pešić - Rivera, Odriozola - Tournat -rie, Minne, Bos.

Klupa: Biosca, Leopold, Demoguet, Yoshida, Gaber, Milosavljević, Bonnefond, Ovniček, Abdi.

Trener: Gregory Cojean.

Jači nego prošle sezone

Zagreb osvježen ulazi u novu sezonu nakon što je prošlu odradio skoro savršeno. Temelj tima je ostao isti, najveće promjene su na sredini napada gdje su stigli Beljavski iz SKA Minska i Pavlović iz Ljubuškog, što još nije službeno potvrđeno. Novo ime je ljevak Radojković koji dolazi iz Bešiktaša umjesto Moralesa koji je otišao u Izrael.

Čupić je preselio na klupu kao asistent Nikoliću, a čeka se ozdravljenje Kraljevića koji bi trebao biti uz Glavaša. Isto je i s Ćavarom s lijeve strane. Treći vratar umjesto Panjtara je mladi Matošević, a treći pivot umjesto Suholežnika je Trivković iz Trogira.

SEDMORKA: Mandić - Dibirov, Glavaš - Faljić - Srna, Beljavski, Klarica

Klupa: Grbavac, Matošević, Ćavar, Kraljević, Molc, Walczak, Trivković, Kos, Kavčić, Gojun, Franković, Pavlović, Radojković.

Trener: Andrija Nikolić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. lipanj 2024 17:49