ROBERTO PFEIL Afp
LIGA PRVAKA

Barcelona slavila u rukometnom klasiku i osigurala finale: Kiel i Duvnjak bili su bez šanse

U finalu 15. izdanja Final foura u Kölnu u nedjelju od 18 sati igrat će Barcelona i Aalborg
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 19:43

Barcelona – Kiel 30:18 (15:9)

KÖLN Lanxsess Arena. Gledatelja 20.000. Suci: Daniel i Roberto Martins (Portugal)

BARCELONA: Nielsen (12+3), Perez de Vargas (5); Wanne, Janc 4, Frade 2, N‘Guessan 2, Carlsbogard 2, Mem 3, Arino 4, Abello 2 (1), Rodriguez, Petrus, Makuc 1, Langaro 1, Richardsson 5 (1), Cikuša 4.

Trener Carlos Ortega

KIEL: Mrkva (2+1), Bellahcene (1); Dahmke 1, Ekberg 3, Pekeler 1, Johansson 1, Skipagotu 1, Reinkind 3, Landin, Wincek, Overby, Bilyk 2, Wallinius 1, Duvnjak 4, Weinhold 1.

Trener Filip Jicha

SEDMERCI: Barcelona 3 (2), Kiel 3 (0)

ISKLJUČENJA: Barcelona 4 minute (Arino 17, Petrus 26), Kiel 6 minuta (Wincek 8, 43, Johansson 21)

IGRAČ UTAKMICE: Emil Nielsen


Drugi finalist Lige prvaka je Barcelona. Španjolski prvak bio je vrlo uvjerljiv protiv Kiela. Pokazala se klasa i činjenica da Kiel cijele sezone ipak ne igra dobro, a da je Barcelona bio najbolji sastav dosadašnjeg tijeka Lige prvaka ove sezone. Sve se vidjelo, tu želja ne pomaže.

Drugi polufinale bio je rukometni klasik. Više od 30 puta Barca i Kiel igrali su međusobno, u Kölnu im je ovo bio četvrti sudar. Dva finalna dobio je Kiel, a jedan polufinalni dosad Barcelona. Barcelona je igrala za svoj 17 nastup u finalu, Kiel za deveti.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Nema puno tajni između trenera, Jiche kod Kiela i Ortege kod Barcelone. Za takav susret važni su bili samo najraspoloženiji, a Barcelona je imala takvog u Emilu Nielsenu koji je branio sjajno. On je ‘kriv‘ za pakleni start od 0:3 i 1:4, on je kriv za plus šest u prvom dijelu koje je napravila Barcelona. Istina, Kiel je ponudio puno promašenih zicera, ali je isto tako istina da napad Kiela protiv obrane Barcelone nije mogao ništa. Jedan na jedan kraj Petrusa u sredini proći nisu mogli, Skipagotu nije imao šanse, sve se svelo na šut, a Johanson i Reinkind nisu neke posebne marke u tom smislu i to se vidjelo. Puno su griješili, puno promašivali, toliko da se ni prazni hodovi Barce u prvom dijelu nisu ni osjetili. A to se u prvom redu odnosi na lošeg Richardsona koji je častio protivnika izgubljenim loptama, Carlsbogarda koji nije dobro otvorio utakmicu. No, nije se ni osjetilo.

Udarac u glavu

S raspoloženim Cikušom zatvorili su problem u sredini i primirili situaciju. Kiel je nakon vodstva 6:5 imao crnu rupu u kojoj je Barcelona napravila 5:0 i tu se utakmica prelomila u sigurnu prednost Barcelone. Probao je Kiel igrom sedam na šest pokrpati stvari, ali to je u takvom stanju bio još veći rizik i nije dobro završio. Barca je lagano zabijala, čak i na prazan gol i stekao se dojam da je utakmica odlučena već nakon 30 minuta. Barca je mijenjala obrana – napad jednog igrača, Petrusa za Richardsona na startu, Kiel čak dvojicu Duvnjaka i Pekelera za Johanssona i Skipagotua, a Barcelona takve poklone ne propušta iskoristiti u svom brzom rukometu. Možda je jedina greška prvog dijela bila da portugalski suci nisu isključili Petrusa nakon udarca u glavu Bilyka. Ako je udarac u glavu crveni karton, nisu tu imali što filozofirati. No, kako nas uči EHF, suci su uvijek u pravu.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Barca je krenula s +8 u drugom dijelu i onda je stala, Kiel je napravio 4:0 i duplo smanjio razliku, pa je Ortega morao time outom upozoriti tim da do kraja ima još 22 minute.

Brzo se sabrala Barcelona, Richardson se probudio, obrana nastavila raditi, a Nielsen braniti penale (Landin i Johansson). I za sedam minuta ponovo su bili na +8. Kiel je djelovao nemoćno, sve je samo ovisilo o tome što želi Barcelona. A dogurala je Barca na +10 (24:14), što se jako rijetko događa na utakmicama Final foura Lige prvaka. Jicha je time outom pokušao izvući momčad iz rupe u koju je upala, ali tu spasa nije bilo. Nielsen je izašao na +10 uz ovacije, a na gol je došao Perez de Vargas. Blago Barci i treneru vratara Tomasu Svenssonu.

Završilo je +12 za Barcelonu, najveća pobjeda protiv Kiela ikada.

Finale Barcelona - Aalborg u 18.00 sati

U finalu 15. izdanja Final foura u Kölnu u nedjelju od 18.00 u Lanxess Areni igrat će Barcelona i Aalborg. Igrali su finale i prije tri godine kada je Barcelona dobila 36:23, što je najveća pobjeda u finalima u Kolnu ikada. Finalni susret vodit će makedonski sudački par Načevski i Nikolov. Prije njih u utakmici za 3. mjesto od 15.00 sati sastat će se Magdeburg i Kiel. Rijetko se događa da Nijemci u Kölnu igraju za 3. mjesto u Ligi prvaka, to se dogodilo samo 2011. kada su se sastali RN Löwen i Hamburg. Inače, ovo će biti deveti nenjemački finale u Kolnu, posljednji su igrali Barcelona i Kielce prije dvije godine. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. lipanj 2024 19:44