FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp
Dražen Pinević
JEDINI HRVAT U KÖLNU

Kapetan hrvatske reprezentacije: ‘Nekad nas je znalo biti i 11, a danas nemam s kim popiti kavu‘

Domagoj Duvnjak bit će jedini Hrvat na Final Fouru Lige prvaka u Kölnu ovog vikenda
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 17:10

Liga prvaka došla je do završnog čina ovog vikenda u Kolnu. Polufinale će igrati branitelj naslova Magdeburg i danski Aalborg, a nakon njih sastat će se ‘teškaši‘ Barcelona i Kiel. Jedini naš igrač u tom spektaklu u Kolnu bit će kapetan Kiela i hrvatske reprezentacije Domagoj Duvnjak.

- Da, nažalost jedini. Nekad nas je znalo biti i 11, pa 8, a činjenica da nas je danas manje i to bih svakako volio promijeniti. S nekim barem kavu popiti u Kolnu – kaže Duvnjak.

Njegov Kiel ne briljira, malo kada je bio slabiji u Bundesligi, a do Final foura je došao uz dosta problema i sreće.

- Definitivno jesmo bili loši. Naša sezona je išla sa previše uspona i padova, nismo se našli kako smo željeli, završili smo četvrti u Bundesligi, gubili smo svašta. U Ligi prvaka imali smo sreće protiv Montpelliera doma, otišli smo nakon -9 u Francuskoj na plus 10 i do Kolna, makar je bilo teško za očekivati. Imam osjećaj, ipak, da je sve zasluženo, jer smo odigrali dobru Ligu prvaka, ali znam da je prošao Montpellier, sigurno bi to zaslužio.

Zašto je Kiel toliko oscilirao ove sezone?

- Prvo, otišli su nam Landin, Sagosen i Zarabec, a teško je nadomjestiti takve igrače na ključnim pozicijama u momčadi odmah. Dugo smo bili skupa, polovili smo se i na terenu i izvan njega. Ove sezone je bilo drugačije, imamo dobru momčad, ali za neke stvari treba vremena. Dva nova vratara, pa onda Euro između koji je opet rekao svoje. A onda smo na sve to imali probleme, Landin nam se na krilu ozlijedio, Reinkinda muči Ahilova tetiva cijelu sezonu, Weinholda nije bilo bilo, Wallinius je operiran, Ekberg nije igrao cijelu sezonu. Osjetilo se sve to, vidjelo se. Naravno da nikom nije svejedno, niti je klub sretan, niti su sretni navijači, jer postoji velika odgovornost prema svima njima.

Hoće li biti potresa nakon Kolna?

- Nema potresa zasad, ali sigurno da nije super nakon takvih poraza. Mi smo izgubili doma 10 razlike od Aalborga u Ligi prvaka doma, gubili smo mi 21:9 u Gummersbachu. Svi smo bili šokirani… 2017. s Gislassonom na klupi je bilo slično, ali ne mijenja se ovdje preko noći, čovjeku se daje povjerenje. Nikad ne znaš šta će biti dogodine.

Finale sezone je u Kolnu gdje možete puno toga popraviti?

- Mi i Aalborg smo na papiru autsajderi, Magdeburg i Barca su favoriti. Tako izgleda na papiru, ali jasno je svima da Kiel nikad nije autsajder i da na Final fouru, favorita nema, što najbolje znaju oni koji su ga igrali. Puno sam puta bio u Kolnu, a možda je ovo moj zadnji nastup u Kolnu. Idem guštati na mjesto koje je apsolutni spektakl u rukometnom smislu. Dvaput sam osvojio Ligu prvaka, jednom sa Hamburgom, jednom s Kielom. Moglo je biti i više, ali za više se sve mora poklopiti. No, nikako nisam nezadovoljan, dapače, sretan sam da sam bio i da sam još uvijek dio toga.

image
JURGEN FROMME Dpa Picture-alliance Via Afp

U kakvom stanju dolazi Kiel?

- Nemamo problem s ozljedama, nemamo bolesnih, sada trebaju nam dva super dana. Na jednu utakmicu možemo sa svima. Možemo svakoga dobiti, ali i od svakog izgubiti.

Polufinale nosi Barcelonu?

- Barcelona je sastav na koju stvarno na treba trošiti riječi. Izgubili su u Ligi prvaka od Montpelliera zadnje kolo i mislim od Magdeburga. Nije bilo bolno. Mem je tu top igrač, dva vrhunska vratara, tempom melju protivnike i morat ćemo jako paziti. Imaju dvije super obrane, 6-0 kao temelj i 5-1 s Arinom i Jancom. Sve kažnjavaju, ne smije im se dati šansa. I oni će za nas reći isto. Uvijek je bilo zanimljivo, svašta tu može odlučiti, sitnice su u pitanju.

Magdeburg ili Aalborg?

- Magdeburg osvaja puno u zadnje vrijeme, može osvojiti trostruku krunu ove sezone. Jako su dobri, igra jedan na jedan najbolja. Aalborg ima Landina na golu i Hansena koji može biti i četvrti vanjski, a to sve govori.

Kako će Kiel izgledati dogodine?

- Doći će nam Madsen na desnog vanjskog, Zerbe i Bence na krila, prestaje Weinhold, Ekberg se vraća u Švedsku, Ehrig ide u danski Holstenbro. Imat ćemo praktično novu desnu stranu.

Sada prelazimo na reprezentaciju. Imate najkraću stanku od svih naših igrača do početka priprema za Pariz, a to nije jednostavna stvar. Sigurdsson je rekao da za vas ipak ne brine.

- Izbornik je dao korektan odgovor, pravi i jedini odgovor na sve. Mislim da se 10. vraćamo iz Kolna, 24. sam u Zagrebu, 25. počinju pripreme. Dobili smo program nakon Osla koji moramo odraditi i doći pripremljeni na pripreme. Sedam dana ću nakon Kolna odmoriti i onda krenuti. Pauza je kratka, ali dobro je to možda da ne ispadnem iz ritma, što nekad isto može biti problem posebno s godinama. Bitno je samo da tijelo izdrži. Nije malo opterećenje za tijelo sve to, posebno u mojim godinama, ali s iskustvom koje imam to je treći puta takva situacija i vjerujem da će sve biti u najboljem redu.

Dokle ćete tako moći, oproštaji su postali sve češći u rukometu i vama će uskoro ta pitanja postati stalna, koliko god nisu ugodna?

- Ovo je moj posljednji Final four u Kolnu, dogodine ćemo igrati Europsku ligu, a nije realno praviti planove. Poslije Olimpijskih Igara ćemo vidjeti kako dalje. Osjetiš i po treningu da dolaze mlađi, bolji, skločniji, brži… Pomoći možeš, to nije upitno, ali nositi – to je puno teže. Kažem, vidjet ćemo kako se stvari budu odvijale.

Što je bilo ono u Oslu, mnogima nije ni danas jasno.

- I ja sam ostao šokiran. Protiv Norveške je bilo kako tako, Bergerud je branio odlično i to nas je koštalo. Protiv Argentine je već bilo ‘drži, ne daj‘, a oni su bili bez Simoneta i još nekih igrača, praktično s B postavom. A onda kada izgubiš od Danske 15 razlike, to je stvar nakon koje moraš reći da se ne smije događati reprezentaciji kao što smo mi. Nema opravdanja. Karakter, voljni moment, to nije u pitanju, to kada obučeš dres jednostavno ne smije i ne može biti tako. Nitko nije sretan nakon toga, ali možda i dobro da se dogodilo sada, da vidimo gdje smo i kako dalje. Makar, nikad nije dobro tako gubiti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Bio je ždrijeb za SP, dobili smo neeuropsku skupinu, a nama s takvim protivnicima nije nikad drago igrati?

- Prvenstvo kao i svako drugo, ali daleko je još do njega. Moraš dobiti svaku utakmicu da bi uspio, tu je filozofija jasna. Zanimljiva skupina, igramo doma, pred našom publikom sigurno će nam biti lakše. Nije baš da obožavamo taj rukomet koji igraju izvaneuropske zemlje, ali dobro. Prilagodit ćemo se. Znamo kakve su nam probleme radili Egipat i Argentina, Bahrein smo imali na posljednjem SP, nije nam ništa nepoznanica. Mislimo i na Island i Sloveniju i vjerujemo da možemo stići daleko, dočekati Francusku u polufinalu, makar sve je to još daleko i pitanje je uopće tko će kakav do tada biti.

A olimpijski raspored kako vam se čini. Prva stvar koju svi konstatirali da bi bilo dobro promašiti Francusku ili Dansku u četvrtfinalu?

- Teško je biti pametan, ali najbolje je uvijek dobiti najtežu skupinu u prvom krugu, pa imati lakše križanje. No, generalno, treba od početka biti top, od Japana na kojem smo se opekli u Egiptu na SP prije par godina. To su OI i da igramo protiv Danske i Francuske u četvrtfinalu ne treba praviti dramu. Primarno je proći u četvrtfinale, biti pravi, a u jednoj utakmici s kim god da igraš, ako si pravi možeš napraviti veliki posao – zaključio je Domagoj Duvnjak.

Svi Hrvati na FF u Kolnu

2009/10 (1)

- Pero Metličić (Ciudad Real) 3. mjesto

2010/11 (4)

- Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković, Igor Vori (Hamburg) 3. mjesto; Ivan Čupić (RN Lowen) 4. mjesto.

2011/12 (2)

- Denis Špoljarić, Ivan Ninčević (Fuchse) 4. mjesto

2012/13 (8) Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković, Igor Vori (Hamburg) 1. mjesto; Venio Losert, Željko Musa, Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Denis Buntić (Kielce) 3. mjesto.

2013/14 (4)

- Goran Bogunović (Flensburg) 1. mjesto; Renato Sulić, Mirko Alilović (Veszprem) 4. mjesto

2014/15 (8)

- Renato Sulić, Mirko Alilović (Veszprem) 2. mjesto; Marin Šego, Željko Musa, Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Denis Buntić (Kielce) 3. mjesto; Domagoj Duvnjak (Kiel) 4. mjesto.

2015/16 (11)

- Marin Šego, Denis Buntić, Manuel Štrlek, Ivan Čupić (Kielce) 1. mjesto; Mirko Alilović, Ivan Slišković, Renato Sulić (Veszprem) 2. mjesto; Zvonimir Serdarušić, Igor Vori (PSG) 3. mjesto, Domagoj Duvnjak, Ilija Brozović (Kiel) 4 mjesto. Član Kiela je i Blaženko Lacković ali nije smio igrati LP jer je u prvom dijelu sezone istu igrao za Vardar.

2016/17 (7)

Igor Karačić, Ivan Čupić, Luka Cindrić (Vardar) 1. mjesto;

Luka Stepančić (PSG) 2. mjesto, Halil Jaganjac bio je član PSG, ali nije igrao; Mirko Alilović, Renato Sulić, Ivan Slišković (Veszprem) 3. mjesto.

2017/18 (5)

Jerko Matulić (Nantes) 2. mjesto; Luka Stepančić (PSG) 3. mjesto; Igor Karačić, Ivan Čupić, Luka Cindrić (Vardar) 4. mjesto.

2018/19 (6)

Igor Karačić, Ivan Čupić (Vardar) 1. mjesto, Manuel Štrlek (Veszprem) 2 mjesto; Luka Cindrić, Marko Mamić, Filip Ivić (Kielce) 4. mjesto.

2019/20 (4)

Domagoj Duvnjak (Kiel) 1. mjesto; Luka Cindrić (Barcelona) 2. mjesto, Manuel Štrlek (Veszprem) 4. mjesto

2020/21 (1)

Luka Cindrić (Barcelona) 1. mjesto

2021/22 (4)

Luka Cindrić (Barcelona) 1. mjesto, Igor Karačić (Kielce) 2. mjesto, Domagoj Duvnjak (Kiel) 3. mjesto, Manuel Štrlek (Veszprem) 4. mjesto

2022/23 (2)

Igor Karačić (Kielce) 2. mjesto, Luka Cindrić (Barcelona) 3. mjesto

2023/24 (1)

Domagoj Duvnjak (Kiel) ?

Naši naslovi u Ligi prvaka

Ćavar 5, Čupić, Metličić i Cindrić po 3

Patrik Ćavar sa pet osvojenih naslova prvaka Europe hrvatski je rekorder. Dva je osvojio sa Zagrebom, a tri s Barcelonom. Slijede ga sa po 3 naslova Ivan Čupić, Pero Metličić i Luka Cindrić. Čupić je osvojio dva s Vardarom i jedan s Kielcem, a Metličić sva tri ostvario je u Ciudad Realu, a Cindrić jedan s Vardarom i dva s Barcelonom. Dva naslova imaju Domagoj Duvnjak (HSV i Kiel) i Igor Karačić (Vardar).

U Kolnu su od naših igrača naslov ponijela četvorica s Kielcem Štrlek, Čupić, Buntić i Šego, trojica s HSV-om – Domagoj Duvnjak, Igor Vori i Blaženko Lacković, trojica s Vardarom Čupić i Karačić dvaput, te Cindrić jednom, Luka Cindrić dvaput s Barcelonom, Domagoj Duvnjak jednog s Kielom, kao i Goran Bogunović s Flensburgom.

Linker
08. lipanj 2024 17:10