Trening njemačke reprezentacije u Mercure Areni

 ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
RUKOMET NA STADIONU

Počinje spektakl u Njemačkoj: Odmah na startu pada apsolutni rekord, a ovaj Euro bit će specifičan

Za držanje ritma treba biti izuzetno ekipiran i spreman na svako moguće iznenađenje i problem
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. siječanj 2024. 10:30

Danas u Düsseldorfu na nogometnom stadionu starta Europsko prvenstvo rukometaša, 16. po redu koje se prvi put igra u Njemačkoj koja je “pobijedila” zajedničku kandidaturu Švicarske i Danske. Naslov će braniti Švedska koja je zlato osvojila prije dvije godine u Mađarskoj, kada je druga bila Španjolska, treća Danska. Svjetski prvaci su Danci od lani, olimpijski pobjednici iz Tokija su Francuzi.

Ovaj Euro kompletirat će sliku olimpijskih kvalifikacija za Pariz. Prvak Europe ide izravno na OI. Ako to budu Danska ili Francuska, na OI će ići prvi iza njih, dok će još dvije selekcije koja, kvalifikacije za OI nisu osigurale, na ovom Euro naći svoje mjesto u borbi za Pariz. Usput, kvalifikacije su već osigurali Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska. Bude li netko izborio direktan put u Pariz ući će prvi sljedeći, prvo sa SP, onda sa Eura. Malo komplicirano dok traje, ali tako je kako je. Hrvatska čeka ili da bude jedna od te dvije ili da Egipat bude prvak Afrike, pa da uđemo u olimpijske kvalifikacije. Naime, istovremeno u Egiptu se igra Prvenstvo Afrike gdje su pravila ista, prvak ide direktno na OI, drugi i treći u dodatne kvalifikacije.

Danska je prvi favorit

Euro počinje danas u na stadionu u Düsseldorfu, koji je prilagođen dvoranskim zahtjevima. Mercure Arena može primiti preko 50.000 gledatelja i to će biti apsolutni rekord na rukometnim natjecanjima svih vremena. U europskom smislu taj rekord drže MVM Arena u Budimpešti i Štark Arena u Beogradu, koje su na završnicama skupile preko 20.000 gledatelja. Euro će otvoriti dvije utakmice u skupini A, naravno s Njemačkom kao domaćinom. Nijemci će igrati sa Švicarskom, prije njih sastat će se Francuska i Makedonija.

image
ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Hrvatska, Francuska i Španjolska će nastupiti 16. put, jedine koje nisu propustile nijedan euro, dok su tu i tri debitanta, Gruzija, Farski otoci i Grčka. Na papiru je prvi favorit Danska, dok se posljednjih godina taj vrh na velikim natjecanjima suzio i na njemu su, uz Dance, najčešće Španjolci koji su na šest prethodnih eura igrali polufinala i osvojili pet medalja, pa Francuzi, Šveđani, stalno prijete Nijemci, Norvežani, Island, ali teško uspijevaju dohvatiti završnice. Hrvatska isto u tom smislu oscilira, prije četiri godine smo bili u finalu, prije dvije ni blizu. Loši smo bili i na posljednja dva SP, nije nas bilo na OI u Tokiju, tako da s ambicijama treba umjereno, realno i čvrsto na zemlji. Istovremeno se vrh proširio, sve je više reprezentacija koje su u stanju iznenaditi nekim velikim rezultatom. To su Nizozemska, Srbija, Crna Gora, Mađarska, Slovenija i Portugal u prvom redu.

Puno izostanaka

Ovaj Euro je specifičan jer dolazi u olimpijskoj 2024. godini koja će biti iznimno naporna. Ista nosi i klupske obveze, nosi i kvalifikacije za OI, nosi OI, nakon njega početak nove sezone u pojedinim zemljama, ali i u Europi, malo nakon toga i SP kojem ćemo, uz Dansku i Norvešku, biti domaćini u siječnju 2025. u Zagrebu, Varaždinu i Poreču.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Za držati takav ritam treba biti izuzetno ekipiran i spreman na svako moguće iznenađenje i problem, svjedoci smo svakog dana da reprezentacija ostaju bez važnih aduta, da su ozljede te koje puno toga mogu usmjeriti. Recimo, Francuzi su bez dosad oba prva vratara, Minnea i Grebillea, Španjolska bez Corralesa i Guardiole, Danska neće imati Greena, Mollera, Hoxera, Nizozemska Kaija Smitsa, Njemačka Groetzkog, Gensheimera, Pekelera, Winceka, Slovenija bez Ovičeka, Makuca, Janca i Gabera, Švedska bez Ekberga, Poljska bez Moryta, Portugal bez Itturitze, mi bez tko zna koga nakon što su na posljednjem dijelu priprema u Poreču poharale viroze i ozljede. S posljednjih natjecanja više nema Pešića, Šege, Muse, Gojuna, Jaganjca...

PERKOVAC ODREDIO PUTNIKE

Nakon posljednjeg treninga u utorak ujutro izbornik Goran Perkovac je odredio putnike za Mannheim na prvi krug Eura. Na popisu igrača koji su bili u Poreču nema bolesnog Dominika Kuzmanovića, ozlijeđenih Josipa Šarca I Davida Mandića, te Luke Stepančića.

Perkovac na put vodi 19 igrača, 16 ih može igrati protiv Španjolske, treba dodati da svaki koji nije uz reprezentaciju može doći u Mannheim i zaigrati ako je na popisu 35 igrača prijavljenih prije mjesec dana.

VRATARI: Matej Mandić (Zagreb), Filip Ivić (Chambery), Kristian Pilipović (Schaffhausen)

LIJEVA KRILA: Marin Jelinić (Szeged), Lovro Mihić (Wisla)

DESNA KRILA: Mario Šoštarić (Szeged), Filip Glavaš (Zagreb)

PIVOTI: Tomislav Kušan (Limoges), Veron Načinović (Montpellier), Marin (Kriens).

LIJEVI VANJSKI: Tin Lučin (Wisla), Marko Mamić (Leipzig), Zvonimir Srna (Zagreb)

SREDNJI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (Kiel), Igor Karačić (Kielce), Luka Cindrić (Dinamo Bukurešt)

DESNI VANJSKI: Ivan Martinović (Melsungen), Mateo Maraš (Tatabanya), Luka Klarica (Zagreb)

Iz svake od šest skupina prvog kruga dalje idu po dvije reprezentacije, međusobna utakmica se prenosi, dok se u drugom krugu formiraju dvije skupine u kojima se križaju A-B-C i D-E-F.

Iz svake od dvije skupina drugog kruga po dvije najbolje reprezentacije idu u polufinale.

Euro rukometaša igrat će se u šest njemačkih gradova, pet dvorana i na stadionu u Düsseldorfu. Svih pet dvorana priva više od 10.000 gledatelja, što je rekord Eura, u najvećoj u Kölnu, gdje se igra Dinal Four Lige prvaka već 12 godina, igrat će se i završnica prvog njemačkog Eura rukometaša.

Osim otvaranja u Düsseldorfu, u prvom krugu će Berlin, Mannheim i Münchenu ugostiti po dvije skupine.

DÜSSELDORF

Merkur Arena (54.600)

Dvije utakmice 1. kola skupine A

BERLIN

Mercedes Benz Arena (14.800)

Skupine A i D

MANNHEIM

SAP Arena (13.200)

Skupine B i E

MÜNCHEN

Olimpyahalle (12.150)

Skupine C i F

HAMBURG

Barkleys Arena (13.300)

Skupina II drugog kruga

KÖLN

Lanxess Arena 19.750

Skupina I drugog kruga i završnica

Karabatić ‘ganja‘ Sigurdssona

Nikola Karabatić na ovom Euru ima priliku dostići rekord po broju postignutih golova. Nikola je dosad na Euru zabio 279 golova, "ganja" Gudjona Valura Sigurdssona, Islanđanina koji je sa 288 zabijenih golova najefikasniji igrač eura svih vremena. Sa 65 golova na jednom turniru najuspješniji na je Norvežanin Sander Sagosen. Inače, sa 71 utakmicom odigranom na EP, Nikola Karabatić je već rekorder.

Rumunji prvi put nakon ‘96.

Rumunjska se na EP vraća nakon 28 godina. Rumunji su sudjelovali na prva dva Eura, 1994. u Portugalu i 1996. u Španjolsku i nakon toga ih do ove godine više nije bilo.

Tri debitanta

Tri reprezentacije na ovom Euru, koji će biti treći sa 24 reprezentacije, dolaze prvi puta. To su Farski otoci, Grčka i Gruzija.

Bengan Boysi s po četiri zlata

Rekorderi sa po četiri osvojena europska zlata su Šveđani iz generacije Bengan Boysa; Ola Lindgren, Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Magnus Wislander i Martin Frandesjö.

Balić triput MVP

Tri su igrača u povijesti Eura po dva puta bili MVP era. Tu su naš Ivano Balić, Francuz Nikola Karabatić i Šveđanin Jim Gottfridsson.

Hrvatska u tercetu posebnih

Samo su tri reprezentacije u povijesti igrale na svim europskim prvenstvima od ‘94. do danas. To su Hrvatska, Francuska i Španjolska.

Devet španjolskih medalja

Španjolska ima najviše medalja sa Eura, njih devet ukupno. Najviše zlata - pet - ima Švedska. Dvanaest različitih zemalja osvajalo je medalje, od njih ne postoji više Jugoslavija. Šest zemalja osvajalo je zlatne medalje na 15 dosadašnjih prvenstava, od njih na ovom Euru neće igrati Rusija zbog ratne situacije u Ukrajini. Hrvatska je sa šest odličja (tri srebra, tri bronce) uz Švedsku, a iza Španjolske i Danske najuspješnija reprezentacija po broju osvojenih medalja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 09:23