Slavlje igrača

 ANTE CIZMIC Cropix
ONI SU ČUDO

Hrvatska je u veličanstvenoj noći napravila nešto nevjerojatno, Španjolci ovo ne pamte u čitavoj svojoj povijesti

Izabranici Gorana Perkovca priredili su naciji večer koja će se zauvijek pamtiti
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 13. siječanj 2024. 07:02

Velika pobjeda hrvatske rukometne reprezentacije protiv Španjolske (39:29) pokazala se kao jedan od najutjecajnijih poraza u povijesti španjolskog rukometa. Rapsodija izabranika Gorana Perkovca završila je nestvarnom razlikom od čak deset pogodaka, što je službeno i najveći poraz u povijesti španjolske reprezentacije na Europskim prvenstvima.

Prijašnji rekord "držala" je momčad Francuske, koja je u dva navrata, 1996. (29:21) i 2002. (31:23) godine slavila s osam razlike protiv španjolskih suparnika. Međutim, to je samo jedan od, ispast će, nekolicine rekorda koje je naša reprezentacija oborila ovom maestralnom pobjedom.

Ovaj rezultat je ujedno i najteži poraz španjolske reprezentacije od Svjetskog prvenstva 2009. godine, koje se odvijalo, naravno, u Hrvatskoj. Da bi stvar bila zanimljivija, upravo je i tada naša reprezentacija bila kobna, slavili su tada izabranici Line Červara rezultatom 32:22 u splitskoj Spaladium Areni.

Hrvatska je u ovoj utakmici Španjolskoj utrpala čak 39 golova, brojku koja će okarakterizirati ovu utakmicu kao susret s najviše postignutih hrvatskih golova u povijesti Europskih prvenstava. Rekord je prije ovoga susreta pao na utakmici protiv Ukrajine, 2022. godine, kada smo slavili rezultatom 38:25. Istovremeno, brojka od 39 golova je najviše što je Španjolska primila u povijesti svojih nastupa na Euru, čime smo prestigli njihov susret s Rusijom iz 2004. godine u kojem su primili 36 golova (36:30).

­- Ponosan sam na igrače, odigrali su vrhunsku utakmicu. Ne znam kada je zadnji puta netko Španjolsku dobio deset razlike - glasio je komentar izbornika Perkovca nakon utakmice, koji nije mogao ni sanjati da će njegovi reprezentativci odigrati ovako efikasnu i dobru utakmicu.

- Danas su Španjolci mogli igrati 8 na 6 i dalje im ne bi pomoglo. Ovo je bila umjetnost u rukometu. Njihovi vratari inače nose Španjolsku, ali su šutevi bili predobri i oni nisu mogli ništa napraviti - zaključio je.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 07:25