Matej Mandić

 SASA PAHIć SZABO/KOLEKTIFF
MEĐU VELIKIM DEČKIMA

Novo lice u reprezentaciji Hrvatske: ‘Malo je čudno, bili su mi uzori, ali više im se ne obraćam s ‘vi‘‘

Matej Mandić, silno talentirani 19-godišnjak iz Ljubuškog zaradio je poziv Hrvoja Horvata
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 06. studeni 2021. 13:57

Taman se vratio s prijepodnevnog treninga i malo smo mu poremetili planirani odmor, ali Matej Mandić se nije žalio. Za ovog silno talentiranog 19-godišnjaka iz Ljubuškog, a od ove sezone golmana PPD Zagreba, već dugo slušamo pohvale od rukometnih stručnjaka. I sve se svode na samo jedno - Mandić ima potencijal postati svjetska klasa. I zato poziv Hrvoja Horvata na pripreme seniorske reprezentacije ovaj tjedan u Poreču i nije iznenađenje, iako Matej priznaje da je ono što je ugledao u mobitelu njega iznenadilo...

- Taman sam se vraćao s jednog treninga PPD Zagreba i vidim da sam dobio poziv od Saveza. Mislio sam da je to za pripreme mog godišta, a onda sam shvatio da je za seniorsku reprezentaciju. I baš sam bio jako, jako sretan.

Njegovo godište je također ovih dana u Poreču, juniorska reprezentacija koja je proteklog ljeta na EP U19 uz veliku pomoć njega i Dominika Kuzmanovića na golu došla do srebrne medalje.

- Bio sam s njima na kavi, sad sam ih vidio nakon treninga, stalno komuniciramo i drago mi je da su i oni ovdje, a vidim da je izbornik Ivanković pozvao i dosta novih igrača.

San svakog sportaša

A kako je njemu među “velikim dečkima”?

- Super - izgovorio i prije nego smo uspjeli izgovoriti pitanje do kraja i odmah nastavio...

image

Matej u dresu juniorske reprezentacije

HRS

- Sjajan je osjećaj biti u seniorskoj reprezentaciji, to je san svakog sportaša i ono za što sam se trudio cijeli život. I ogroman, ogroman poticaj za budućnost. Slušam, radim, skupljam iskustvo, učim od najboljih, baš je jako lijepo biti ovdje.

A kako im se obraćate, ima tu nekih koji su dosta stariji od vas? Jeste li na “vi” ili na “ti”?

- Ha, ha, sad sam već prešao na “ti”, ušao sam u ritam. Malo je čudno u prvi trenutak jer bili su mi uzori, a sad sam licem u lice s njima, na treningu smo zajedno, ali priviknuo sam se.

Iako, ima oko njega i puno poznatih lica iz klupske svlačionice jer u Poreču je nekoliko igrača PPD Zagreba - Ivan Čupić, Vlado Matanović, Zvonimir Srna, Marin Šipić, David Mandić, dolazi i Nikola Grahovac.

- Znam dosta igrača i od prije, svi su me super prihvatili, i stariji koji me ne poznaju. Vidi se da su to profesionalci, ali su i dobri ljudi.

Cijela ulica Mandića

I sad imamo dva Mandića u seniorskoj reprezentaciji, Davida na lijevom krilu koji je već dugo jedan od stupova ove selekcije i Mateja na golu koji to planira postati. Rođaci, ne baš skroz bliski po rodbinskim vezama, ali da po svemu ostalom jako bliski.

image

Pešić i ja smo cimeri u sobi, stvarno je vrhunski golman, sve je prošao, ima ogromno iskustvo i od njega se može jako puno naučiti, kaže mladi Matej

MARKO TODOROV/CROPIX

- Davidova kuća u Ljubuškom je blizu moje, rođaci smo u trećem, četvrtom koljenu, ne znam točno, ali poznajemo se cijeli život. Cijela je ulica Mandića i nema veze jesi li najbliži rođak ili dalji, svi smo jako povezani.

Je li naporno na pripremama?

- Dosta se radi na taktici pa nije toliko teško, ali ja dosta radim s trenerom golmana pa meni možda jest nešto napornije, ali nije teško kad se dobro radi, učim i upijam.

Horvat je pozvao trojicu golmana, uz Mateja su tu 26-godišnji Kristian Pilipović, koji je također novo lice u reprezentaciji i 32-godišnji Ivan Pešić, koji je u reprezentaciji prvi put bio još prije više od desetljeća.

- Pešić i ja smo cimeri u sobi, stvarno je vrhunski, sve je prošao, ima ogromno iskustvo i od njega se može jako puno naučiti.

U subotu će Hrvatska odigrati prijateljski susret protiv Slovenije u Novigradu, nada li se naš najmlađi igrač minutama na golu?

- O tome odlučuje izbornik, ja se nadam da ću ih dobiti i ako bude tako nastojat ću ih odraditi najbolje što mogu.

U srijedu je seniorska reprezentacija odradila skraćenu, 2x20 minuta, trening utakmicu protiv juniorske. Kako je bilo?

- To je bio sam trening, ali super. Branio sam drugih 20 minuta, imao sam nekih 5-6 obrana i primio 3 ili 4 gola.

Letvica visoko dignuta

Njegovim suigračima iz juniorske reprezentacije nije bilo lako protiv njega.

- Kad ih znam napamet, pa mi je bilo lakše. Toliko smo vremena proveli skupa da sve znam.

Kad si dobar kao što je on dobar logično je da je letvica očekivanja visoko postavljena. Logično je onda i da se, usprkos godinama, razmišlja i o Europskom prvenstvu koje je u siječnju.

- Jesam, malo sam razmišljao... Dosta je promjena, ima dosta mlađih, a atmosfera je super. Svi su veseli, šalimo se, dobra je kemija između mladih i starijih, ali daleko je još prvenstvo, a i na njemu treba ići utakmicu po utakmicu. Što se mene tiče, tu sam. Vidjet ćemo što će izbornik odlučiti. Znam da sam mlad. Bit ću presretan ako budem dio momčadi, a ako ne budem bit ću njihov najveći navijač.

Ako i ne bude sa seniorima, u 2022. će imati priliku boriti se za medalju s juniorima. Ostajete kod onoga što ste najavljivali nakon kadetskog srebra u Hrvatskoj ovog ljeta - idete po još jednu europsku medalju?

- Pa s obzirom na to da smo osvojili to srebro, sve osim medalje bio bi na neki način neuspjeh. Nadam se i vjerujem da će izbornik sve to dobro posložiti, uklopiti nove igrače i da ćemo imati dobru momčad. Da, vjerujem da ćemo konkurirati za medalju, ako budemo radili kako treba.

U Ligi prvaka me ponijela prevelika želja

Kaže kako mu se nije bilo teško snaći u velikom Zagrebu u koji se prije nekoliko mjeseci preselio iz Ljubuškog u kojem je odrastao.

- Dolazi sam i ranije tako da mi grad nije bio skroz nepoznat, a imam u Zagrebu i dosta rodbine. Ma, brzo sam se priviknuo iako mi fali kuća, roditelji, sestra, prijatelji, ali posloži se sve.

Zadovoljan je i onim što je dobio u PPD Zagrebu.

- Dobio sam dosta minuta, hrvatsku ligu branim odlično, a u Ligi prvaka me ponijela prevelika želja. To je ipak veći iskorak od onoga što sam dosad branio, ali sigurno će i to biti bolje kad se sve posloži u glavi.

On je tek došao pa njega ne opterećuje Zagrebov negativni niz u Ligi prvaka.

- Ne obazirem se na to iako mi je krivo. Svatko želi pobjeđivati. Sad imamo tri utakmice ispred sebe u kojima to mislim možemo, a pobjeda bi nas sigurno podignula.

Linker
28. travanj 2024 09:31