Hrvatski rukometni reprezentativac Marino Marić u rodnom Mostaru

 Snimio: Miljenko Karačić
U DRUŠTVU OLMA I GVARDIOLA

Raste hrvatska kolonija u Leipzigu; Hrvat dolazi u klub i mijenja kapetana koji završava karijeru

Hrvatski kružni napadač dolazi u klub gdje ga već čekaju trojica zemljaka koje dobro poznaje
Piše: MIljenko KaračićObjavljeno: 07. studeni 2021. 09:43

Kružni napadač hrvatske rukometne reprezentacije Marino Marić nakon punih osam sezona u MT Melsungenu, promijenit će klub. No, 31-godišnji Mostarac i dalje će ostati u Bundesligi. Potpisao je dvogodišnji ugovor s HC Leipzigom, klubom u kojem su važne karike također Hrvati, Marko Mamić, Lovro Jotić i Šime Ivić.

"Već dvije godine ovdje je dosta turbulentno. Nisam se baš naigrao. Promijenili smo četiri trenera u nepune četiri sezone. Mislim da je nakon osam godina u Melsungenu, za koji me vežu lijepe uspomene, ipak došlo vrijeme za promjenu sredine, za nove izazove. Osjećam da sam još uvijek u dobroj snazi i da mogu igrati još rukomet na visokoj razini", kaže kratko o svojoj odluci Marino Marić.

Već obavljen i pregled

Novi izazov je u Leipzigu, u gradu u kojem blistaju Hrvatima dobro poznati nogometaši, Joško Gvardiol i Dani Olmo?

"Tako je, Leipzig je dobra momčad, vrlo potentna i za mene pravi izazov. Meni je najvažnije što ću imati veću minutažu, samim time kontinuitet igranja. Novi klub, novi izazov, tako je to kod mene, premda nisam često mijenjao klubove. Najvažnije je da je sve u redu, od ugovora, do medicinskog pregleda koji sam već obavio. Nalazi su super, tako da jedva čekam 1. srpnja kad ću se na početku ljetnih priprema pridružiti novim suigračima. Poznajem dosta igrača Leipziga, igrao sam protiv njih. Borit ćemo se za što bolji rezultat. Uvijek sam se jako zabavljao igrajući protiv Leipziga, premda su utakmice s njima uvijek bile jako naporne. Impresioniran sam timskim duhom momčadi i stvarno sam sretan što dolazim u Leipzig."

Među novim suigračima su i čak trojica Hrvata, Mamić, Jotić i Ivić?

"Radujem se svakako susretu s njima i zajedničkom igranju. Poznajem svu trojicu s reprezentativnih okupljanja i nastupa. Marko, Lovro i Šime su super momci i dobro igraju u Njemačkoj. S Lovrom sam igrao i u PPD Zagrebu. Nije to bilo presudno za moj prelazak u Leipzig, ali svakako je lijepo biti sa svojim sunarodnjacima. Naravno, radujem se i našim druženjima i izvan parketa. A bit će ih sigurno."

U Njemačkoj je sve uređeno, dakle već ste prije potpisa prošli liječničke preglede, zna se početak priprema, što do tada?

"Tako je, naviknuo sam na pravila igre ovdje. Sve je vrhunski uređeno. Ima još vremena. Profesionalno do kraja ću odraditi sezonu u Melsungenu i onda polako s obitelji se preseliti u novi grad. Naravno, prije toga morat ću malo skoknuti do Mostara, da udahnem malo mostarskog zraka za zalet u novu sezonu", kaže uvijek vedra duha Marino Marić.

Mijenja Miloševića

Inače, Marino je, nakon Vigga Kristjanssona drugi rukometaš kojeg je angažirao Leipzig u slaganju momčadi za novu sezonu. Na crti Leipziga zamijenit će kapetana Alena Miloševića, švicarskog reprezentativca koji na kraju sezone završava karijeru.

"Završetkom igračke karijere Milošević će ostaviti veliku rupu i na sportskom i na osobnom planu. Jako sam sretan što možemo to nadoknaditi s Marinom Marićem koji je iskusan igrač i sigurno će obogatiti našu igru, te postati i važan izvor inspiracije za našu mladu momčad. Također mislim da je vrlo važno da nam je Marino pokazao koliko želi biti dio naše momčadi. Zato smo odlučili potpisati s njim i sretan sam što je to uspjelo", kazao je trener Leipziga Andre Haber.

Doveo ga bivši suigrač

Osim trenera Habera angažiranjem hrvatskog reprezentativca zadovoljan je i sportski koordinator kluba Philipp Müller, koji je pet godina igrao s Marićem u Melsungenu.

"Za mene je Marino još uvijek jedan od najboljih kružnih napadača u Bundesligi. Ne samo zbog puno bundesligaškog iskustva, već i utakmica i trofeja na međunarodnoj sceni. Vjerujem da nam on može donijeti još jedan iskorak u sportskom smislu. O Marinu mogu reći i puno dobrih stvari s ljudske strane i jako se radujem radu s tim simpatičnim i vrhunskim sportašem", rekao je Müller.

Zbog Marinova novog angažmana sretan je i mlađi brat Marijan, koji brani boje švicarskog prvoligaša GC Amicitie...

"Naravno, sretan sam zbog brata. To je sjajna vijest kojoj se radujem. Najvažnije je da je on zadovoljan, a kad je zadovoljan znamo dobro koliko još može pružiti, samo da ga zdravlje posluži", kazao je Marijan Marić, uz Zagrebova Filipa Vistoropa posljednji izdanak rukometne škole Zrinjskog, prije pada mostarskog kluba od najvišeg do najnižeg razreda zbog besparice.

Linker
09. travanj 2024 12:08