Cropix
NESRETNI ZAVRŠETAK

NOVI UDARAC ZA SRBIJU Najveća zvijezda napušta reprezentaciju nakon debakla na Euru

Srpska rukometna reprezentacija oprostila se od Europskog prvenstva nakon šokantnog remija s Makedonijom u zadnjem kolu. Srbija je imala tešku skupinu, osim Makedonaca igrali su još protiv Francuske i domaćina Poljske, a prvenstvo napuštaju s jednim bodom.
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 21. siječanj 2016. 14:16

Utakmica s Makedonijom bila je i posljednja za dugogodišnjeg vratara Srbije, Darka Stanića. Na oproštaju od Krakova, Stanić je za Balkan Handball analizirao učinak Srbije na EP-u, te budućnost srpskog rukometa.

- Govorio sam poslije utakmice koja je razlika između igranja da bi se igralo i igranja da bi se pobijedilo. To je naš problem, koji je već duže vrijeme prisutan. Možemo igrati i da nam svi nakon utakmicu kažu 'baš ste lijepo igrali', a izgubimo utakmicu. Sa druge strane, postoje momčadi koje katastrofalno igraju, a na kraju ipak pobijede. Ako igraš na pobjedu, moraš uhvatiti tu pobjedu kada se ukaže prilika. Moraš biti kao leopard. Jedna odbijena lopta protiv Poljaka u ključnom trenutku, zatim odbijena lopta poslije šuta Lazarova, tu smo trebali bolje reagirati. Ne želim nikoga optuživati, samo govorim o kolektivnom stanju reprezentacije, koje je već neko vrijeme ovakvo.

• Je li razlog lošeg rezultata i neiskustvo pojedinaca?

- To je i realno opravdanje, ne bismo nikoga lagali, ali opet... Može se oprostiti, ali takve stvari su nedopustive ako želimo pobjeđivati.

• Cjelokupan dojam o učinku na EP-u?

- Puno puta smo imali nokautiranog protivnika, ali smo gubili utakmicu. Takvi su bili Poljaci. Makedonci nisu, ali smo ih imali. Ne bi nam se dogodilo ovako nešto da smo imali pravi pristup. Mi možemo igrati sa svakim, ali igrati i pobijediti s jedan ili izgubiti s jedan razlike, to nisu dva gola, to su dvije dimenzije.

• Na prvenstvo ste otišli kao autsajderi...

- Čini se da je momcima odgovarala ta uloga. Atmosfera je bila pozitivna, samo zlonamjerna osoba bi govorila drugačije. Igrali smo lijepo i dopadljivo. Je li to dovoljno, koji su ciljevi, to treba netko drugi procijeniti.

• Jeste li zadovoljni povratkom u reprezentaciju?

- Cijeli ovaj period je kompleksan. Poslije dugo razmišljanja i konzultacija s mnogim ljudima donio sam odluku o povratku, jer ranije nisam vidio razlog za ponovnim igranjem u reprezentaciji. Ne mogu pružiti ono što sam prije mogao, jer više nije pravi trenutak, imam i više godina. Došao sam podijeliti znanje i iskustvo, da ubacim još neki sastojak kako bi se stvorila kemija.

• Kako će izgledati reprezentacija Srbije u budućnosti, koje su mogućnosti?

- Sve ovisi o nama.

• Zaključak osmogodišnje karijere, od Poreča do Krakova?

- Bolno i teško, ali slatko, sve pomiješano. Kada se boriš za državu, kada su porazi, kada je mnogo poraza, a malo pobjeda, to moraš trpjeti dostojanstveno. Sama bitka i uloga u toj bici je sama po sebi vrijedna. Bez nje bih se osjećao prazno. Taj poraz, opet ispunjava.

Linker
23. rujan 2024 23:31