Ante Cizmic / CROPIX
NAŠA POŠTENJAČINA

Jedan od rijetkih koji je priznao: 'Za klub igram bolje nego za Hrvatsku!'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 15. siječanj 2016. 09:32

On je jedan od rijetkih u hrvatskoj reprezentaciji koji prvog dana Europskog prvenstva u Poljskoj i našeg otvaranja u 16 sati s Bjelorusijom može reći “ništa me ne boli”.

- Boli me. Boli me to što drugi nisu dobro. I zbog tog sam jako zabrinut - reći će prvi golman reprezentacije Mirko Alilović.

- Joj, to prvi... broj jedan ili dva, to je meni nebitno. Davno sam rekao da više volim braniti tri bitne koje pobjeđujemo, nego 20 koje gubimo. Nadam se da će sljedećih dana biti puno više ovih prvih - ipak se nasmijao zabrinuti Mirko.

- Ma, izluđuje me činjenica da nismo mogli spojiti pošten, kompletan trening. Danima se nešto događalo. Te ozlijedi se jedan, te drugi, treći...

Je li on dobro?

- Jesam - kucnuo je rukom o stol.

- Super sam, stvarno jesam. Nakon ozljede ramena prošle sezone i osmomjesečnog izlaska iz ozljede, ja sam super. Još da pokrpamo sve igrače i budemo kompletni ovdje... Brine me to. Dule je načet, Kopljar, Karačić... A ako samo jedan od tih nositelja nedostaje, to može poremetiti cijelu našu igru. Znam kroz što prolaze, i ja sam to sve prošao i ne bih im bio u koži.

Kaže, “prošao sam više psihološki pakao”.

- Prošla sezona je bila muka. Veliki užas. Ozljeda ramena, vraćanje mjesec dana prije očekivanja, a onda me čekalo neigranje u klubu, pa onda katastrofa na SP-u u Kataru. Bivši trener Ortega mi nije vjerovao, nije mi davao priliku i tonuo sam. Ušla je nesigurnost u mene.

Razgovaramo li sada s onim starim Mirkom?

- Kako mislite stari?! - nasmijao se ovaj 30-godišnjak. - Svi koji prate ovu moju sezonu u Veszpremu, znaju da je to onaj Mirko. Opet sam dobar i opet uživam. Ni u jednoj bitnoj utakmici nisam zakazao.

Trebat će nam takav i u Poljskoj.

- Znate, ljudi u Hrvatskoj svakoga od nas reprezentativaca ocjenjuju kakvi smo igrači po tih 15-ak dana na velikom prvenstvu. Ljudi, pa mi igramo cijelu sezonu po velikim klubovima. Ja sam u Veszpremu pet godina, imam ugovor još dvije. Ovo što radim radim cijele godine i mislim da radim dobro. Na žalost po nas, posljednje dvije godine bolji sam bio u klubu i po tome sam možda dužnik reprezentaciji. I spreman sam na to. Kod mene nema straha, nema treme, apsolutno sam miran.

Koji je uopće rezultatski minimum koji si igrači postavljaju uoči prvenstva?

- Baš smo neki dan razgovarali o tome i ni mi sami ne znamo što bi bio uspjeh za nas. Svjesni smo da možemo dosta napraviti. Pogledajte nas po imenima, jaki smo, ali kao kolektiv ne znam što možemo. Neću govoriti o prolasku skupine, bilo bi stvarno smiješno da raspravljamo moramo li to proći ili ne. Po meni, ključne će biti tri pobjede u 1. krugu. To je ključ koji nam otvara dosta vrata.

I Mirko je rekao nekoliko rečenica o komentaru izbornika da igrači na pripreme dolaze nespremni.

- Uzrok Duvnjakove ozljede je taj što čovjek igra pet mjeseci 60 minuta obranu - napad. I to nema nikakve veze s prljavim životom i onome koliko se u klubu brinu o nama. Klub se nije dužan brinuti za reprezentaciju, nego za igrača. Klub nas hrani i plaća, a u reprezentaciji smo zato što želimo biti. Ali mi nemamo ugovor s reprezentacijom, nego s klubom i nije klupska obaveza da priprema igrače za reprezentaciju. Normalno je da klub gleda svoje interese.

Linker
23. rujan 2024 19:17