ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NIŠTA SPORNO

Nema zavjere: Evo zašto je Karabatić mogao igrati i zaražen, iako je to prvi takav slučaj u pandemiji

Mjesec dana prije početka EURA, EHF je izvijestio sve reprezentacije sa svim detaljima covid-protokola
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. siječanj 2022. 22:44

Medijskim je prostorom, kako u Hrvatskoj, ali tako i u još nekim državama poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore, jučer prohujala vijest po kojoj navodno EHF (Europski rukometni savez) radi poseban ustupak ponajboljem rukometašu svijeta, Nikoli Karabatiću, čija je reprezentacija u ponedjeljak igrala na Europskom prvenstvu protiv Crne Gore.

Pojavila se, naime, informacija ili sumnja kako i zbog čega je Nikoli Karabatiću uopće dopušteno igrati protekle subote protiv Islanda, a samo nekoliko dana ranije (prošli četvrtak) je bio pozitivan na koronavirus. Na istoj toj utakmici, primjerice, francuski izbornik Guillaume Gille nije mogao sjesti na klupu, baš zato što je bio pozitivan koji dan ranije. Kada se to ovako iščita, sve se doista doimlje sumnjivo, ali... Ne postoji zavjera, nema povlađivanja zvijezdi.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Naime, kako smo jučer izviješteni i iz tabora naše reprezentacije, još mjesec dana prije početka Europskog prvenstva EHF je izvijestio sve reprezentacije sa svim detaljima covid-protokola. Jedna od stavki jest da pozitivan test na koronavirus ne znači automatski i zabranu nastupa jer se mjeri i količina antitijela u organizmu. Ukoliko je ona visoka, odnosno, iznad unaprijed utvrđene razine, toj se osobi omogućava sudjelovanje u utakmici.

Takvih je situacija, uvjeravaju nas iz tabora naše vrste, bilo podosta, pa između ostalog i u hrvatskoj reprezentaciji. Kada je riječ o Nikoli Karabatiću, njemu je utvrđena zaraza koronavirusom još 22. prosinca prošle godine u Francuskoj, te je ostao u izolaciji u Strasbourgu i zbog toga propustio značajan dio priprema njihove nacionalne vrste. Prebolio je koronu, ali budući da je bio zaražen prije samo mjesec dana, tim je jasnije onda da mu je razina antitijela bila poprilično visoka.

Ono što ipak jest posebnije to je kako je ovakvo pravilo na ovom rukometnom Euru, po našim spoznajama, prvi takav slučaj u sportu od kako je pandemije. U ostalim sportovima se, naime, samo rade testovi, te se ne mjere kasnije nikakve razine antitijela.

Linker
11. travanj 2024 09:37