Ante Cizmic / CROPIX
OKRŠAJ U BARCELONI

KAKO UNIŠITITI DANCE? Ponoviti demoliranje iz Londona i zaustaviti Hansena

Danska je momčad manje-više ista kao i u Londonu, ali još mlađa i brža
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 25. siječanj 2013. 16:19

Copper Box u Londonu 2012. bio je prizorište, a upravo Danci protivnici u najboljoj hrvatskoj partiji pod “komandantom Slavkom”, najboljoj do srijede i pretvaranja Karabatića i društva u francusku salatu. Igralo se za prvo mjesto u skupini pa je derbi europskih prvaka i brončanih iz Srbije trebao ponuditi dobar rukomet. I ponudio ga je, ali jednostrano. Ulrik Wilbek već je u 36. minuti, na minus 9 (10-19), posjeo Hansena na klupu i odustao od lova na neuhvatljive Hrvate.

Što smo naučili iz demoliranja koje je završilo 32-21? Danska je momčad manje-više ista kao i u Londonu, ali još mlađa i brža. Ozlijeđenog i umornog Knudsena (36) na crti su naslijedili Nřddesbo i René Toft, iskusni Kasper Nielsen (37) postao je epizodist. Nema ni šutera Mogesena, koji je u Londonu odigrao najlošije, a Wilbek se zahvalio i Lasseu Boesenu. Umjesto njih ključevi organizacije su u rukama mladog Rasmusa Laugea (21) iz Silkeborga, kojem je potpora Henrik Mřllgaard (Skjern, 28). Lauge unosi silinu, ljevoruki šuter Sřndegaard može prepucati bilo koju obranu, ali i gurnuti svoju momčad u provaliju.

Ipak, ključni čovjek za uspjeh danskog sustava i skladno funkcioniranje brze tranzicijske igre ostao je isti. Mikkel Hansen zbog ozljede koljena nije igrao mnogo, Wilbek ga je skrivao u skupini i čuvao za Barcelonu. Šut mu je ispod 50 posto (19/41), iako fokus protivničkih obrana i dalje mora biti baš na njegovoj ruci. Vjerojatno je najbolji šuter današnjice, koji može preskočiti i najviši blok (ići će vjerojatno na Kopljara), a prodornost i različite varijacije šuta (opasan i s poda kada često šutira ispod ruku) često koristi i u ključnim trenucima kada rješava utakmice, kao što je to bilo u polufinalu i finalu Eura 2012.

Uz Hansena, danska se igra temelji na ponajboljem paru krila na prvenstvu, nepogrešivim gol-mašinama Hansu Lindbergu (šut 34/40) i Andersu Eggertu (43/49), koji je jedva dočekao da Christiansen ode u mirovinu. Kontre im često otvara sjajni golman Niklas Landin, koji je Mađarima obranio 19 lopti. Izludio je Nagyja i društvo skidajući im jednakom uspješnošću zicere, ali i šutove izvana. Prema broju obrana na prvenstvu, ali i ulozi koju ima u razvijanju brze igre, Landin (67 obrana u 6 utakmica) je vrlo sličan Aliloviću (77 u 7).

Linker
23. rujan 2024 16:07