Ronald Gorsic / Cropix
SPOMINJE SE I ZAGREB

IDEJA IZ ŠVICARSKE Kreće rukometna svjetska liga po uzoru na NBA!

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. veljača 2016. 13:50

Wolfgang Gütschow ruski je Nijemac. Nekad, dok je Rusija dominirala svjetskim rukometom, bio je direktor reprezentacije i vodio transfere većine najvećih zvijezda prema najjačim svjetskim ligama, a danas živi u Švicarskoj i ima ideju pokrenuti Svjetsku ligu po uzoru na NBA, pišu Sportske novosti.

Liga bi imala 12 klubova, bila bi totalno profesionalizirana i igrala bi se isključivo u velikim gradovima i velikim dvorana od 2018. godine. Pohvalio se da će u njoj biti Kopenhagen s kapitalom Jespera Nielsena, koji je isti klub vodio do Lige prvaka i bankrota prije nekoliko godina.

Gütschow želi od rukometa napraviti spektakl, zarađivati veliki novac, no ima velik problem - EHF i IHF uopće o tome ne žele razgovarati! Klubovi ili savezi koji bi u tu ligu ušli, vjerojatno bi, kao i njihovi savezi, bili izbačeni iz sadašnjih natjecanja, među kojima su i olimpijske igre. Gütschow se nada razgovoru jer je interes svih da rukomet marketinški ode naprijed, ali teško da će proći.

Velika je vjerojatnost da će zagrabiti za prostorima na kojima rukometa nema, a nude velike mogućnosti, posebno u Aziji i SAD-u, pa i u Brazilu, gdje bi se po zamislima trebale formirati čisto profesionalne momčadi neovisne o savezima te automatski o IHF-u i EHF-u.

Europa?

Zainteresiranih je dosta, prije svih Kiel i Berlin, spominjao se i naš Zagreb, no realnost su novoformirane skupe momčadi poput Amazing Kopenhagena ili neke u Moskvi, pa se kao realna destinacija spominje i Nizozemska. No, to vrlo vjerojatno neće imati veze sa savezima.

Jedno je sigurno, velike zvijezde bi mogle tim putem jer ponude će sasvim sigurno biti jače od postojećih. Nakon katarske financijske ofenzive, slijedi nova... Rukomet se mijenja, definitivno.

Gütschow je spomenuo i neka nova pravila, kao uvođenje zlatnog gola da bi se ukinuo neodlučen rezultat, ograničenje napada...

Vidjet ćemo hoće li uspjeti. Moustafa i Brihault su mu poslali - ne.

Linker
24. rujan 2024 17:30