Ronald Gorsic / Cropix
PROCURILA INFORMACIJA

KRAJ JEDNE ERE Odlazi čovjek koji je 'vladao' hrvatskim rukometom posljednjih osam godina?

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. veljača 2016. 18:44

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola, prvi čovjek hrvatskog rukometa od 2008., u prosincu je podnio ostavku u Međunarodnom rukometnom savezu (IHF) gdje je obavljao važnu ulogu blagajnika i bio bliski suradnik predsjednika Hassana Moustafe.

Šola je tu poziciju napustio još na sjednici čelništva krovne svjetske rukometne federacije tijekom ženskog SP-a u Danskoj, a kao razlog su navedeni “privatni razlozi”. Iza te neodređene sintagme uvijek se skriva još nešto više, tako je bilo i u ovom slučaju, jer je došlo do razmimoilaženja u stavovima između čelnog čovjeka hrvatskog rukometa i egipatskog rukometnog “faraona” koji IHF vodi od 2000. godine. Moustafa je jedan od najdugovječnijih čelnika nekog od internacionalnih sportskih saveza, kao bivši igrač i trener doveo je do znatnog razvoja rukometa u svijetu, popularizirao ga u velikoj mjeri, ali je istovremeno optuživan za despotsko vođenje IHF-a, za primanje mita, imao je kontroverzni sukob s Peterom Mühlematterom, glavnim tajnikom IHF-a, nakon čega je ovaj 2009. smijenjen s dužnosti.

Sandi Šola uobičajeno je “zakopčan”, ne želi se oglašavati u javnosti, no, procurila je informacija da će on slijedom toga napustiti i poziciju u Hrvatskom rukometnom savezu te da će na njegovo mjesto doći dugogodišnji istaknuti rukometni djelatnik, odvjetnik Tomislav Grahovac, koji će time postati četvrti predsjednik HRS-a od osamostaljenja Hrvatske, nakon Bože Sušeca, Željka Kavrana i Sandija Šole.

I u HRS-u nitko se službeno ne želi oglasiti dok se Sandi Šola sam ne izjasni, ali se u kuloarima priča da su nesuglasice između Moustafe i Šole eskalirale do te mjere da će se Šola povući da ne bi naštetio i hrvatskom rukometu u cjelini. U tom se smislu očekuje sazivanje Upravnog odbora HRS-a, ali se zasad ne zna kad će do njega doći.

Za podsjećanje, Šola je na čelo hrvatske rukometne obitelji došao “u predvečerje” odigravanja rukometnog SP-a u Hrvatskoj 2009., sada bi trebao otići uoči rukometnog EP-a kojem je 2018. Hrvatska također domaćin, te je prvi čovjek Organizacijskog odbora kontinentalnog turnira najboljih.

Vremena još ima dovoljno, EP je zapravo u potpunosti pripremljen i, kako je to rekao šef marketinga HRS-a Silvio Njirić - "EP sutra može početi", no, Šola bi se ipak čim prije trebao pojaviti u javnosti nakon što ga nije bilo niti na EP-u u Poljskoj, već je ulogu "ambasadora" hrvatskog rukometa na službenim pojavljivanjima već tada obavljao Grahovac, koji figurira kao njegov nasljednik. Inače, Grahovac je stari sportski zaljubljenik, svojevremeno je bio i kandidat za predsjednika Sportskog saveza grada Zagreba...

Linker
24. rujan 2024 19:13