AP
EP RUKOMET

Hrvatska - Španjolska 23-22

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 16. prosinac 2010. 22:04

Hrvatska ženska reprezentacija pobjedom u Herningu protiv Španjolske 23-22 (11-10) u 3. kolu drugog kruga završila je nastup na Europskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj.

Odabranice izbornika Vladimira Canjuge nastup su na ovoj smotri okončale s tri pobjede (Island, Crna Gora, Španjolska) i tri poraza (Rusija, Rumunjska, Danska). Uvjerljivim porazom od domaćina Danske prije dva dana, Hrvatice su ostale bez izgleda za plasman u polufinale.

Uoči 3. kola drugog kruga su imale izgleda za osvajanje 3. mjesta u skupini kojim bi produljili boravak na prvenstvu, jer bi igrale za 5. mjesto, ali su im se, uz uvjet pobjede nad Španjolskom, morali poklopiti i drugi rezultati. No, i ta nada je pala u vodu i prije ogleda sa Španjolkama, jer je Rusija u prvoj utakmici dana uvjerljivo pobijedila Rumunjsku sa 35-20 (19-10). Rumunjke su, očito, odmarale svoje snage za polufinalni dvoboj koji su i ranije osigurale protiv Švedske u subotu.

Hrvatska je, svejedno, protiv Španjolske odigrala utakmicu s maksimalnim angažmanom i motivom, što im se na kraju i isplatilo, jer odlazi iz Skandinavije s pobjedom. Utakmica nije bilo osobito kvalitetna, i jedna i druga ekipa su puno griješile, a prevagu je definitivno donijela sjajna hrvatska golmanica Jelena Grubišić sa 17 obrana (17-39), odnosno 44%. Najbolji strijelac Hrvatske bila je Andrea Penezić sa 8 golova (8-15). Tri gola (3-4) zabila je iz sedmeraca. Maja Zebić dodala je 5 golova, Anita Gaće i Lidija Horvat po 4, a po jedan gol su zabile Kristina Franić i Andrea Šerić. U Španjolskoj su Pena, Fernandez i Mangue postigle po 5 golova.

Hrvatska je gotovo cijelo prvo polvrijeme bila u zaostatku. Španjolke su u 21. minuti stigle do najveće prednosti od tri gola razlike, 9-6. No, u zadnjih 10 minuta prvog dijela je Hrvatska napokon odigrala vrlo kvalitetno i u obrani i u napadu, te je do odmora okrenula rezultat u svoju korist 11-10. U nastavku su se ekipe smjenjivale u vodstvu, a Španjolska je posljednje svoje imala u 43. minuti (16-15). Hrvatska je nakon toga zabila šest, a primila samo dva gola, te je pet minuta prije kraja dvoboja prvi puta povela s 3 razlike, 21-18. Španjolke su uspjele smanjiti na minus 1, ali pravu šansu za povratak više nisu dobile.

Posljednju utakmicu u skupini 1 igraju domaćin Danska i Crna Gora.

EP rukometašica: Crna Gora pobijedila Dansku

Na Europskom prvenstvu rukometašica u Danskoj i Norveškoj više nema neporaženih ekipa, nakon što je u posljednjoj utakmici 3. kola drugog kruga natjecanja u skupini 1 u Herningu Crna Gora iznenađujuće svladala domaćina Dansku s 30-29 (14-18)…

Danska je već u 7. minuti vodila sa 6-1, a na poluvremenu je još uvijek imala solidnu prednost, 18-14. No, u nastavku su Crnogorke već u 41. minuti stigle do prvog vodstva na utakmici, povele su s 21-20, te domaćoj ekipi više nisu dopustile da ih prestigne.

Danska je igrala bez rezultatskog pritiska, jer je već ranije imala osiguran polufinale, pa je očito niti domaća publika nije uspjela motivirati da zadrži niz nepobjedivosti koji je imala uoči ovog ogleda. Crna Gora je, pak, s ovom pobjedom izborila ostanak na prvenstvu i borbu za 5. mjesto s Francuskom. Za to im je, zapravo, dovoljan bio i jedan bod.

Bojana Popović, odlična 31-godišnja pucačica koja je osam godina igrala u Danskoj (u Slagelseu i Viborgu), prije povratka u Budućnost ove sezone, predvodila je Crnu Goru s 8 pogodaka, a jednaki broj golova je za domaću ekipu postigla Camilla Dalby.

Sada je sve poznato. U subotu će u polufinalu u Herningu igrati Danska i Norveška, odnosno Rumunjska i Švedska, a u dvoboju za 5. mjesto sastat će se Crna Gora i Francuska.

EP rukometašice, 3. kolo drugog kruga, skupina 1:

Hrvatska - Španjolska 23-22

Rusija - Rumunjska 35-20

Crna Gora - Danska 30-29

Redoslijed: 1 Danska 8, 2. Rumunjska 6, 3. Crna Gora 6, 4. Rusija 4, 5. Hrvatska 4, 6. Španjolska 2

Linker
23. rujan 2024 17:29