Ante Čizmić / Cropix
'NEPRIJATELJSKI TERITORIJ'

Hrvatska je ponovno zakinuta: Rukometašima nakon uspjeha na Euru stigla neugodna vijest!

Iz sjedišta Međunarodne rukometne federacije (IHF) stigla je do Zagreba i Hrvatske jako loša vijest, domaćin kvalifikacijske skupine za plasman na Olimpijske igre u Brazilu bit će danski grad Herning.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 04. veljača 2016. 09:34

Iz Hrvatskog rukometnog saveza odmah je upućen zahtjev za domaćinstvom turnira, dogodilo se to u istom trenutku kad su bili poznati sudionici kao i činjenica da Hrvatska u tim kvalifikacijama mora sudjelovati. Bilo je predviđeno da će se održati u Spaladium Areni u Splitu, no plan je pao u vodu. Potvrdio je to tajnik HRS-a Damir Poljak u srijedu:

- Zasad imamo samo neformalnu informaciju, ali ona je sigurno točna, Danci su dobili taj privilegij nakon što im je dodijeljeno i domaćinstvo jedne od skupina ženskih kvalifikacija za Rio de Janeiro. Teško nam je sada reagirati, napraviti bilo što konkretno dok ne dobijemo i pisani otpravak i obrazloženje odluke koju je donio IHF. Ne znamo po kojem su se kriteriju vodili, niti koja je konkretna 'adresa' na koju se možemo žaliti. I da li se uopće možemo žaliti ili je odluka konačna. U svakom ćemo slučaju nešto poduzeti...

S obzirom na ranija iskustva, vrlo je vjerojatno da je riječ o svršenoj stvari i nepromjenjivoj odluci i naši će se rukometaši na vrlo “neprijateljskom teritoriju” morati boriti za jedno od prva dva mjesta koja vode u Rio. Ne treba sumnjati da će domaćin Danska biti na neki način favorizirana, a da će to biti slučaj i s Norvežanima, koji će u velikom broju bez problema “preplivati” tjesnac na Baltičkom moru i napraviti domaćinsku atmosferu svojoj momčadi, kao da se igra u Norveškoj.

- Ponavljam, kad sve budemo imali napismeno, konzultirat ćemo se u kojem pravcu donositi odluke - zaključio je Poljak.

Nažalost, izbornik Željko Babić napravio je ono što je najavio zadnjeg dana u Poljskoj te ostao nedostupan za izjavu o ovoj odluci IHF-a. Isključio je mobitel, popeo se na brdo iznad svoje kuće, vjerojatno meditira u kapelici, kao što je i najavio, i zahvaljuje “višim silama” za uspjeh koji je postigao. Naravno da ga “sedma sila” nimalo ne zanima.

Njegova uvjerenja njegova su osobna stvar, no kao javna osoba morao bi ipak biti dostupan, interese hrvatskog rukometa trebao bi pretpostaviti svojim osobnima, ma kako važni i “sveti” oni bili...

Zato je tu “glas razuma” Petar Metličić, prvi Babićev pomoćnik:

- Što je tu je, ako je stvar zaključena. Imamo dva jaka suparnika, bilo bi nezgodno gdje god da se igralo. Ovako, nažalost, ispada da će i Danci i Norvežani biti na domaćem terenu, a mi najviše zakinuti. Da smo igrali i kod kuće ne bismo imali garanciju za prolaz. Pokušat ćemo se što bolje pripremiti za suparnike s kojima se predobro poznajemo.

Metličić je zaključio da ipak sve ne ovisi o pripremi i “dobroj volji”:

- Kvalifikacije imaju glupi termin, usred klupske su sezone, ne znamo ni koji će nam igrači doći ni koji će biti zdravi i u kakvom stanju. Ali, tako će biti i našim suparnicima. Nećemo imati vremena za bolje pripreme, pokušat ćemo gledati kao da je ovaj EP bio priprema za kvalifikacije i Igre koje ćemo, nadam se, izboriti. U Poljskoj smo se ovim odličjem i dobrim nastupom napunili samopouzdanjem i uvjeren sam da ćemo ostvariti cilj, bez obzira koliko teško bilo. Pobijedit ćemo barem jednog od ta dva jaka suparnika i otići u Brazil...

Stigla i službena potvrda: Hrvatska prvu utakmicu u Herningu igra protiv Danske

Domaćin kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre koji se održava od 8. do 10. travnja i na kojem nastupa hrvatska rukometna reprezentacija bit će Herning u Danskoj, objavila je danas na svojim stranicama Međunarodna rukomentna federacija (IHF).

Hrvatska prvu utakmicu u Herningu igra protiv Danske, drugu protiv Bahreina, a treću protiv Norveške.

Turnir za prvu kvalifikacijsku skupinu u kojoj su Poljska, Makedonija, Kina i Tunis igrat će se u Gdansku. Domaćin kvalifikacijskog turnira za drugu skupinu, u kojoj su Švedska, Španjolska, Slovenija i Iran, je Malmo.

Protiv Danaca i Norvežana za jedno od dva mjesta

Danska

Nakon Francuske, najljući hrvatski suparnik već godinama. Prvaci Europe 2008. kad su nas dobili u finalu, prvaci Europe 2012. u Srbiji, srebrni na pretprošlom EP-u u Danskoj 2014., srebrni na SP-u u Španjolskoj 2013. Sam su vrh svjetskog rukometa s još tri svjetske bronce posljednjih godina. Fali im samo još uspjeh na OI i zato su toliko zapeli za domaćinstvo, Mikkel Hansen očajnički želi olimpijsko odličje koje još nema.

Norveška

Jedna od reprezentacija koja je uvijek bila pri vrhu, ali nikad među najboljima. Sada na EP-u Poljskoj pokazali su veliki napredak, ušli su u polufinale, igrali su najbolji rukomet ikad. Pobijedili su Babićevu momčad u skupini, izgubili u utakmici za broncu. I u kvalifikacijama za Poljsku bili su u našoj skupini. I tu je omjer 1-1, slavili su doma, izgubili u Hrvatskoj. Nemoguće je tvrditi da ih se može pobijediti u jednoj utakmici.

Bahrein

Bez obzira na velika ulaganja, totalni autsajder u kvalifikacijskoj skupini. Samo su “ukras” i neće odlučivati ni o čemu.

Linker
24. rujan 2024 00:02