Cropix
ZLAJO VELIKI

Put do Rija vodi kroz dansko trnje: 'Nije nam sretna ta dvorana, ali pronaći ćemo put'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 05. veljača 2016. 09:26

Točno prije dvije godine u siječnju 2014. u Danskoj, točnije 24. siječnja, hrvatski su rukometaši u Herningu igrali polufinale prošlog EP-a protiv domaće reprezentacije.

Nakon tri pobjede u skupini protiv Bjelorusije, Crne Gore i Švedske, igrači tadašnjeg izbornika Slavka Goluže izborili su nastup među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta novim pobjedama nad Rusijom i Poljskom nakon što su poraženi od Francuske.

U prepunoj Jyske Bank Boxen Areni pred 14.000 tisuća bučnih domaćih navijača naši su igrači suparnike držali u šahu, vodili su na poluvremenu 15-13, nesretni Ivan Čupić imao je peh zapucavši sedmerac, a zatim i još dvije prilike u nizu nakon čega su Danci okrenuli rezultat i slavili sa 29-27. Dva dana kasnije na istom mjestu, Golužini su igrači izgubili i u utakmici za broncu protiv Španjolaca (28-29).

U Brøndby Areni u Kopenhagenu u prvom krugu ispalo je sve kao podmazano, sretna je bila i NRGi Arena u Aarhusu u drugom krugu. U Jyske Bank Boxenu u Herningu, u najsportskijem gradu u Danskoj, u kojem je više od 50 posto stanovnika učlanjeno u neki sportski klub, odvijala se sasvim druga priča. Dvije utakmice, dva poraza i “drvena medalja” za Hrvatsku. Upravo na tom mjestu za koje hrvatske rukometaše vežu neugodne uspomene, igrači Željka Babića i Petra Metličića igrat će kvalifikacije za Olimpijske igre u Brazilu, opet će to biti sraz s Mikkelom Hansenom, Landinom i ostalim Dancima, bit će to još jedna repriza s Norvežanima s kojima smo u samo godinu dana igrali četiri utakmice, dvije u kvalifikacijama za Poljsku i dvije na EP-u u Poljskoj.

Naš reprezentativac Zlatko Horvat vratio se iz Poljske s broncom, a bio je dijelom “priče” i iz Herninga prije dvije godine:

- Sjećam se jako dobro, kako ne bih?! U polufinalu smo bili odlični, imali smo Dance na koljenima, odigrali smo odlično prvo poluvrijeme, a onda su nas 'Švabe' malo pokrali (sudili su Geipel i Helbig, nap.p.). Prava šteta, stvarno smo bili dobri, sjećam se da je i Nikola Karabatić tada rekao da smo zaslužili finale mi, a ne Danci. Poslije smo tijesno pali i od Španjolaca, kao i sada u Poljskoj. Da, ta nam dvorana nije bila sretna, ali ne razmišljam o tome i ne brinem da se tako nešto može ponoviti u istom gradu i u istoj dvorani. Siguran sam da ćemo pobijediti ili Dansku ili Norvešku, pobjeda protiv Bahreina se podrazumijeva.

“Zlajo” uopće ne dvoji, Hrvatska će ići u Brazil:

- Bit će jako teško, 'bumo vid'li', ali znam da ćemo pronaći način za plasman na OI, to ne smijemo propustiti. Puno će toga ovisiti o ozljedama, o umoru igrača, o tome hoće li Marko Kopljar biti potpuno zdrav jer bez njega nije isto. Da smo uspjeli dobiti organizaciju tog turnira vjerojatno bi bilo puno lakše, no i ovako smo dovoljno dobri da budemo među 12 reprezentacija koje će izboriti Olimpijske igre...

Linker
24. rujan 2024 04:31