Ante Čizmić/CROPIX
OSVETA ZA LONDON

Hrabri Vuković najavio: 'Protiv Francuza ćemo ići na glavu, ja ih se ne bojim, nikad nisam'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 21. siječanj 2013. 12:28

Pobjedom protiv Španjolske hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je prvo mjesto u skupini D i u osmini finala Svjetskog prvenstva igrat će u ponedjeljak u 21.30 protiv Bjelorusije, a potom ih u četvrtfinalu čeka Francuska.

Zavirimo li duboko u prošlost, sve do prvih nastupa HR reprezentacije na velikim natjecanjima, teško ćemo otkriti da su naši ikada imali otvoreniji i lakši put u polufinale nego sada u Španjolskoj. Imali su ga, no nisu ga izabrali.

Teži dio ždrijeba

Službeni rejting IHF-a zavarat će kumulirajući muške i ženske nastupe i sve dobne kategorije, no u muškoj seniorskoj konkurenciji jedno je jasno.

Francuska je godinama uvjerljivo najbolja, Danska, Hrvatska i Španjolska u nekoj su drugoj zamišljenoj jakosnoj kategoriji, a zatim iz trećeg plana dolaze reprezentacije kao što su Poljska, Njemačka, Island, Mađarska, Slovenija, Srbija... ekipe koje su spremne svakoga iznenaditi, ali su ipak trenutačno nešto slabije od četiri prvospomenute momčadi.

U toj i takvoj ‘papirnatoj’ konstelaciji snaga Golužinoj se reprezentaciji bila otvorila mogućnost da se do polufinala probije ne igrajući s nekim od najjačih.

Kad su se stvari sretnim spletom okolnosti (nakon poraza Francuza od Nijemaca) odvrtjele baš na taj način, za plasman našima među četiri najbolje momčadi trebala je tek pobjeda u skupini nad Mađarima, ‘lažiranje’ s domaćinom i nakon toga dvokorak u osmini finala protiv Srbije te u četvrtfinalu s Njemačkom. No, naši su pobjedom nad Španjolskom izabrali teži dio ždrijeba preko lagane Bjelorusije, a zatim preko Francuske.

Upali smo, dakle u onaj teži dio s Francuskom, Danskom dok su s druge strane od jakih ostali samo Španjolci s ‘drugom rukometnom ligom’. A sve je moglo biti drugačije da...

Očito je ipak da našima nikad ne sljeduju dobre karte, jer najčešće prolaze pravi križni put da bi došli do kraja.

Sreća prati hrabre

IHF je vratio (pra)stari sustav natjecanja s nokaut fazama koje su nam ostale u lošem sjećanju. Da se razumijemo, to još ipak ne znači ništa. Sreća pomaže hrabrima, to je stara istina, no vrijedi i ona druga - bog će ti pomoći samo ako si sam pomogneš. Nijemci su ovdje već pobijedili Francuze... zašto ne bismo i mi?!

Prognoze su često padale u vodu, no one sada govore da rukometašima nakon Bjelorusije slijede ‘uvijek neugodni’ Francuzi. S pet pobjeda iz pet utakmica naši imaju pravo na vjeru da ipak mogu do polufinala.

- Najvažnije je da smo u osmini finala, da smo maksimalni i da smo čista obraza. Ne znam jesu li Španjolci igrali namjerno slabije, to me uopće nije briga. Nema ni smisla o tome razglabati. Za mene je sport aktivnost u kojoj se uvijek igra na pobjede, ne na neke kalkulacije ili namještanje. No, to je sad iza nas i trebamo se okrenuti Bjelorusiji. To je tipična ruska škola, igraju 6-0 obranu, koliko sam dosad uspio vidjeti. Imaju Sergeja Rutenku, koji je jedan od najboljih igrača svijeta. Ako odigramo onako kako najbolje znamo, s čvrstom obranom i brzom tranzicijom, ne bi smjelo biti problema - rekao je kapetan Vori uoči utakmice s Bjelorusijom.

Obrana i puno kontri

Marko Kopljar također se nije želio previše vraćati u prošlost i razglabati što bi bilo kad bi bilo:

- Neka smo mi pokazali da možemo pobijediti Španjolce na njihovom terenu i to mi je dosta, o ostalome ne želim ni razmišljati. Zašto bismo sada kalkulirali i raspravljali jesmo li mogli drugačije. Ne trčimo pred rudo i ne razmišljajmo o Francuzima, treba ići utakmicu po utakmicu. Imamo kvalitetnu atmosferu u svlačionici i sposobni smo pobijediti svakoga. Treba gledati samo prema Bjelorusiji i dobro ih analizirati jer nismo razmišljali unaprijed i imali prilike za proučavanje njihove igre. Momčad koja ima Rutenku mora biti dobra, nisu bezazleni, to je sigurno.

Demantirali smo one koji su mislili da ćemo kalkulirati. Što se tiče Bjelorusije, recept je jednostavan - obrana i puno laganih pogodaka iz polukontri i kontri.

Tek sada počinje SP

Drago Vuković opet je u dosadašnjem dijelu turnira pokazao da je velika srca:

- Jesu li Španjolci igrali punom snagom?! Ako nisu, neka se pogledaju u ogledalo. Uopće ne mislim da je Bjelorusija suparnik kojeg ćemo proći bez problema, treba od prve minute zaigrati maksimalno ozbiljno i samo tako možemo pobijediti. Ne smije ih se podcijeniti, Rutenka sam može igrati i zabijati sa 12 metara.

Sad tek dolazi ono pravo, ovo sve dosad je bila “zezancija”, slijedi nam najvažnija utakmica na turniru, utakmica koju moramo pobijediti. Bit će veći pritisak, igra se samo 60 minuta i nema popravka u drugoj, trećoj... petoj utakmici.

A Francuska nakon toga...

- Znali smo da nam slijede dan uoči Španjolske kad je Njemačka pobijedila Francusku. Nijemci su nam zapravo pokazali put, ako prođemo Bjelorusiju, ići ćemo na glavu i pokušati i to dobiti. Oni imaju puno bolji omjer s nama, no ja ih se ne bojim, nikad i nisam. Ne znam ni zašto bih...

Poljska, Njemačka, Srbija, Slovenija... Kao da bi bilo s kim od tih reprezentacija bilo lakše - zaključio je Mirko Alilović.

Uz ispravan stav svih igrača, ono pravo tek počinje - tek u ponedjeljak u Zaragozi i Barceloni počinje Svjetsko prvenstvo. Sve ostalo treba zaboraviti.

Linker
23. rujan 2024 23:22