Ante Čizmić/CROPIX
PREDIGRA ZA TRICOLORE

Golužu brinu ozljede i Rutenka: 'Pustite Francusku, treba prvo izbaciti Bjeloruse'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2013. 20:46

Hrvatska je završila nastup u skupini na SP u Madridu savršeno. Pet utakmica, pet pobjeda, među njima i dva velika skalpa - Mađarske i domaćina SP Španjolske.

Realno, malo je tko očekivao tako nešto. Bilo je puno skepse zbog neigranja Balića, pa se dogodilo da ne može zbog bolnog prsta igrati ni Lacković, ali bez obzira na činjenicu da nema dvojice najiskusnijih, Hrvatska je odigrala u velikom stilu.

Na žalost, problemima nije bio kraj s Lackovićevom ozljedom jer Štrleku je pukla šaka, pa smo ostali i bez njega, a ni Kopljar i Bičanić nisu u savršenom stanju.

No, na SP se puno toga preskoči, zaboravi, ide se na glavu ako treba, a baš su naši mladi lavovi pokazali da to silno žele i da mogu. Autori dobre igre su Mirko Alilović na golu, neuhvatljivi Ivan Čupić, nikad bolji Marko Kopljar, nikad bolji Drago Vuković, nikad bolji Jakov Gojun i Domagoj Duvnjak koji se pretvorio u istinskog lidera momčadi.

Kako utakmice postaju žešće, sve više im se priključuje i Igor Vori, kojeg smo čuvali koliko se moglo s obzirom na situaciju. Tako imamo kostur na koji svoje dionice nadovezuju Musa, Horvat, Šprem, Ivić, Mandalinić, Stepančić, a, ne sumnjamo, i Marić će uskoro. Imamo sastav koji igra i koji s igrom budi nadu da smo na dobrom putu prema želji da se domognemo novog polufinala.

Neće biti lako jer tu je Bjelorusija, a onda redom, ako bude sve po očekivanjima, Francuska, Danska, pa opet Španjolska. Dakle, najjači. A samo ako dobiješ najjače, možeš biti veći od njih.

Slavko Goluža usprkos svemu nakon Španjolske nije bio presretan.

- Brinu me ove stvari s Lacom, Štrlekom, moramo vidjeti što je s Bičanićem, Kopljarom, koji se žale. Brzo sve ide, nemamo puno vremena, moramo brzo reagirati.

Zadovoljan je prvim dijelom?

- Igrali smo ono čemu težimo, bilo je detalja koji nisu bili dobri, ali mislim da ne trebamo biti sitničavi. Dobiti Španjolsku u Španjolskoj nije mala stvar, to je stvar koja podiže samopouzdanje.

Prije Francuske je to jako važno.

- Ne bih o Francuskoj, nas čeka Bjelorusija, koja je jako ozbiljna reprezentacija. Uostalom, Francuska igra s Islandom, neće ni njoj biti lako. Treba ići korak po korak, ne zaletavati se. Vidjeli ste kako detalji mogu promijeniti stvari u sekundi, dakle...

Što znate o Bjelorusiji danas?

- Znam dosta jer smo imali priliku igrati s njihova dva kluba ove sezone i vidjeti da se radi o jako dobrim i ozbiljnim momčadima. Na sve to dolazi Rutenka, koji je u Barceloni, koji igra u velikom stilu. Imamo puno razloga za maksimalan respekt.

Nije valjda strah?

- Nije, samo respekt. Mi želimo svoju igru tražiti, nametnuti se i to je sve.

Kako igra Bjelorusija?

- Visoki su, imaju nezgodnih 6-0, a Brovka može biti i u 5-1 što je provjerena varijanta iz Minska. Imaju nekoliko odličnih igrača. Možda će vam se Čarapenka na golu učiniti nezgrapan, ali dečko brani u Meškovu odlično, ima 15 obrana svaku utakmicu. Krila su jako dobra, posebno Brovka i “stariji” Rutenka. Imaju mlađeg Rutenku, koji je apsolutni lider tog sastava, ali i sjajnog srednjaka, ujedno i šutera Nikulenku, koji može odlučiti utakmicu. Mislim da su dobra reprezentacija i da trebamo otvoriti četvere oči.

Prolazimo?

- Vjerujem u dečke, znam koliko im to znači - zaključio je hrvatski izbornik.

Linker
23. rujan 2024 23:27