KRALJICA VISINA

Povratak Blanke Vlašić u Split: 'Odličan je osjećaj opet ići preko dva metra'

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 26. veljača 2014. 16:23

Osjećaj je odličan, odgovorila je Blanka Vlašić nakon povratka u Split na pitanje o tome kako je opet letjeti preko dva metra. Ovo je zapravo bio njezin pravi povratak. Na mitingu u Pragu pobijedila je s preskočenih 200 cm, i to je ono na što nas je godinama bila naučila.

To je bila prava Blanka Vlašić. Nije skakala sedam mjeseci i sad je u hipu pomela konkurenciju. Ovaj njezin skok preko 200 cm četvrti je preko magične granice u ovoj sezoni. Samo je Ruskinja Marija Kučina išla jednom preko 201 cm i drugi put preko 200 cm, dok je istu visinu preskočila i Poljakinja Kamila Stepaniuk-Licwinko.

Djevojke s Istoka drže primat u skoku u vis, što može poslužiti kao zgodna simbolika uoči Svjetskog dvoranskog prvenstva u Sopotu od 7. do 9. ožujka.

Je li to definitivni povratak Blanke Vlašić na svjetski tron ili barem u sam vrh? Naravno, može se to tako kazati, iako Splićanka drži kočnicu kod takvih najava. U svakom slučaju, ovo je bilo vrlo emotivno natjecanje za nju. Rasplakala se nakon što je preskočila letvicu na visini dva metra. Gledala je u nebo i zahvaljivala Bogu.

- Toliko sam se puno molila. Vapila sam za tim da mi da mirnu glavu i da sve prođe u redu. Vratilo mi se stostruko. Zato uživam u ovom trenutku - rekla je Blanka.

Slaže se da je ovo bilo pravo povratničko natjecanje. Ono u Göteborgu, gdje nije išla dalje od 190 cm, na tren je izazvalo nekakve dvojbe, iako zapravo pravih sumnji nije niti bilo. Iako kaže da još nije u pravoj formi, očito je da su joj pokazatelji s treninga davali za pravo da se može nadati jednom ovakvom skoku.

- Tih dva metra bio je vrhunac mojih nadanja. Sanjala sam o tome da se vratim na ovakav način. U Göteborgu nismo niti znali što možemo očekivati. Ono je bilo pravo. Iako je sve ovo zapravo bonus, a prava sezona bit će kad krenu natjecanja na otvorenom.

To je teza koju potvrđuje i Joško Vlašić.

- Preskočiti dva metra i ponavljati takve skokove u kontinuitetu, to su dvije potpuno različite stvari. Kada bi to bilo tako jednostavno, onda bi stotine djevojaka išle preko dva metra. A vidite i sami da ih nema puno koje mogu preskočiti tu magičnu granicu. Blanka je treća koja je ove sezone išla preko dva metra. Još nam treba vremena da izgradimo stabilan sustav, ali ovo je bilo sasvim dovoljno za slavlje - ističe Joško Vlašić.

Sigurno je da će ovaj rezultat ipak podignuti atmosferu oko Blanke Vlašić. Očekivanja će biti veća i kod drugih, ali i kod nje same, iako Blanka jako trezveno o tome govori. I s obje je noge čvrsto na tlu.

- Ovaj rezultat je svjetski vrh u ovom trenutku, ali nemam ništa veća očekivanja od Sopota nego prije. Ne želim razmišljati o Svjetskom prvenstvu na takav način. Važno je da budem uporna, da nastavim raditi kao dosad i da idem prema još većim visinama. Za početak želim uživati.

Najvažnije je da je ništa ne boli.

- Hvala Bogu, sve je OK. Ne osjećam nikakvu bol, čak ni nakon pokušaja na 202 cm nisam osjetila nikakve promjene. Zapravo od SP-a u Sopotu očekujem da reagiram na natjecanje kad se skače dan za danom. Bilo bi idealno da sa što manje skokova prođem u finale. To bi bio nekakav osnovni cilj. Inače, osjećam da najbolje funkcioniram kad gledam samo sebe, a ne opterećujem se drugim stvarima.

Naravno, ne odnosi se to na Anu Šimić, njezin rezultat ju je razveselio. Šimić je u Pragu bila druga, kao i u Göteborgu.

- Ana je svježa nada hrvatske atletike. Jako sam sretna zbog nje, a i lijep je osjećaj kad su dvije Hrvatice u svjetskom vrhu - zaključila je Blanka Vlašić.

Linker
22. rujan 2024 20:23