AFP
DVORANSKI SP, SOPOT

Blanka Vlašić uoči finala: 'Provukla sam se, ali finale je ipak novo natjecanje'

Vlašić je u kvalifikacijama triput rušila 195, morala je drhtati do zadnje skakačice
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 08. ožujak 2014. 12:41

U povratničkom nastupu na velika natjecanja Blanka Vlašić morala je drhtati sve dok posljednja kvalifikantica nije srušila letvicu na 195 centimetara. Osjećaj na koji smo zaboravili od 2001. godine kada je u Edmontonu s nepunih 18 godina prvi put nastupala na Svjetskom prvenstvu. I prije 13 godina i sada je uspjela - izborila je nastup u finalu. Boj za medalje je večeras, od 19.15.

U Sopotu je kvalifikacijska norma od 195 cm bila previsoka za Blanku. Ostale su još četiri natjecateljice od kojih niti jedna nije smjela preskočiti letvicu. Srećom, “drvo” je četiri puta palo. Da je samo jednom ostalo u svom položaju na nosačima, za Blanku bi prvenstvo završilo već u kvalifikacijama. Spasila ju je “čista lista” do tog trenutka, 192 i 184 cm je preletjela iz prvog pokušaja. Dovoljno za diobu osmog mjesta, posljednjeg koje vodi u finale, s europskom juniorskom prvakinjom u sedmoboju, 19-godišnjom Belgijkom Nafissatou Thiam.

- Do prvog skoka osjećala sam se odlično, a nakon toga kao da su mi noge zaspale. Prestale su me slušati, u posljednjim koracima na 195 cm nije bilo agresivnosti i čvrstine. Provukla sam se, ali finale će biti novi dan.

Dva različita natjecanja

Tehničke discipline u kraljici sportova odavno su nas naučile da su kvalifikacije i finale dva različita natjecanja. Prolazak u finale “na jedanaesterce” ne znači ništa u svjetlu finala, posebno kada je u pitanju iskusna sportašica poput Blanke Vlašić. Najljepše bi bilo kada bi kvalifikacije simbolizirale njezino prvo ovogodišnje natjecanje, Göteborg u kojem je preskočila 190 cm, a finale Svjetskog dvoranskog prvenstva se pretvori u Prag, u kojem je nedavno zasjala letom preko dva metra.

- Ne mogu govoriti o brojkama ili o plasmanu. Sve što si želim za finale je da se dobro osjećam. Kada sam takva onda mi je i tehnika konstantnija. Dao Bog da u subotu zapnem na antidopinškoj kontroli, značilo bi to da sam osvojila medalju - nada se Blanka dugoj suboti.

Šimić razočarala

Ana Šimić nije pronašla svoj ritam. I na sedmom velikom natjecanju nije prošla kvalifikacije. Završila je na 16. mjestu s 188 cm, ponovila svoj najslabiji ovosezonski rezultat. Inače, ove zime je triput preskočila 194 cm. U Sopotu je iza nje ostala jedino Uzbekistanka Dusanova.

Linker
22. rujan 2024 20:32