- 2009. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Zagreb, 010209.Sportska dvorana Arena Zagreb. Svjetsko prvenstvo u rukometu Croatia 2009. Finalna utakmica Hrvatska - Francuska.Na slici: Ivano Balic i Nikola Karabatic u raspravi.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Josko Ponos / CROPIX
SUDAR RUKOMETNIH TITANA

Povijest trauma: Tri finala, tri poraza - najbliže pobjedi bili smo u finalu prošloga EP-a!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. siječanj 2012. 14:58

Francuska i Hrvatska puno su se puta sastale na velikoj sceni, a zanimljivo je da su igrale finala i SP i EP i OI, što je rijetkost u rukometnom svijetu.

Tri puta, sva tri puta u ta tri finala smo poraženi. I pogledajte brojke, na Islandu smo zabili 19, u Hrvatskoj smo zabili 19, u Austriji smo zabili 21 gol. Francuska je uvijek bila poznata po obrani.

Na Islandu '95. igrali smo svoje prvo finale. Francuzi su došli kao svjetski viceprvaci, a mi kao bronca s godinu dana ranijeg EP u Portugalu. Bili smo sigurni da ih gazimo kada je u polufinalu pala Švedska, ali ne... Sjajni Jackson Richardson kao prednji razbucao je naš napad, Bruno Martini branio je sve, a Stephane Stoecklin igrao veliku utakmicu. Bio je to prvi naslov Francuza u povijesti kolektivnog sporta.

Drugo veliko finale igrali smo u Hrvatskoj na našem SP '09. Sve je bilo predodređeno za tu utakmicu dvije najbolje selekcije svijeta u tom trenutku. Nezaboravna atmosfera u Areni, vodili smo 12:11 na poluvremenu, zabili smo 7 u nastavku, a Omeyer je bio briljantan, Karabatić također, Narcisse, obrana s B. Gilleom. Ni suci Olesen i Pedersen iz Danske nisu nas voljeli.

Na prošlom EP igrali smo finale u Beču, tada smo možda bili najbliže pobjedi. Imali smo sve, prednost prije poluvremena, ali Balić je išao van, Francuzi su nas stigli i makar je Alilović branio sa stilom, Karabatić je bio junak, uz nezadrživi tandem Abalo - Guigou.

Ipak, postoje i susreti koji su nam ostali u lijepoj uspomeni. Godinu dana nakon Islanda u Atlanti smo ih hladno pomeli u četvrtfinalu i otišli do kraja, a slično se dogodilo i u Portugalu kada smo ih na Madeiri dobili da bismo prošli skupinu i na kraju postali svjetski prvaci.

Kad bismo danas, možda bismo...

Linker
23. rujan 2024 18:13