Ante Cizmic / CROPIX
POMOGLI I SLOVENCI

Hrvatska u polufinalu: Kauboji deklasirali Francuze i naplatili sve frustracije iz prošlosti

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 24. siječanj 2012. 18:37

U fantastičnoj rukometnoj predstavi hrvatska “laka konjica” pregazila je u Novom Sadu svjetskog, europskog i olimpijskog prvaka Francusku i ušla u polufinala Europskog prvenstva u Srbiji. Pobjedom slovenskih rukometaša nad Mađarskom 32-30 (14-13) u 2. kolu drugog kruga u skupini II, reprezentacija Hrvatske osigurala je plasman u polufinale… U 60 minuta istinske sportske drame hrvatski su rukometaši uspjeli razbiti ne samo vlastite strahove i nedoumice nakon poraza od Španjolske, već i dugogodišnju nadmoć najbolje rukometne družine 21. stoljeća - Onestine Francuske.

Goluža i Onesta pokušali su se međusobno zavarati i sakriti prave taktičke namjere. Francuska je u utakmicu ušla bez Fernandeza, Narcissea i Bertranda Gillea, a hrvatski je izbornik za Balićem posegnuo tek u 18. minuti (Štrlek zbog ozljede nije ni trenirao, ni ulazio u igru). Tek nakon dvadesetak minuta, kad se utakmica sasvim rasplamsala, na terenu su se s obje strane našli glavni aduti.

Katastrofalna igra vanjske francuske linije, u čemu je glavom i bradom prednjačio Nikola Karabatić, omogućila je hrvatskoj “lakoj konjici” da pogocima Lackovića Čupića i - mislili smo da ove riječi nikad nećemo napisati - neponovljivog Marka Kopljara (koji je pritom odradio izvanredan posao u obrani) u 20. minuti povede 9-6.

Međutim, Golužina se rukometna obitelj nakon toga prerano “uputila” na odmor. U sljedećih devet minuta Hrvatska je primila šest pogodaka, a postigla samo jedan. Poljuljana Francuska odjednom je dobila na sigurnosti i agresivnosti u obrani, razbranio se nama tako nemio Thierry Omeyer i činilo se da Hrvatima više nema pomoći. “Laka konjica” je iz galopa prešla u kas i potom stala.

Grašci znoja probijali su iz Goluže u tim teškim trenucima. Kombinirao je postavu, mijenjao i pokušavao dotad nezamislive kombinacije, da bi konačno na teren poslao pričuvnu vanjsku liniju Bičanić - Vuković - Buntić, koja je ipak uspjela zaustaviti kola na nizbrdici i uspostaviti ravnotežu. Ivano Balić, onaj od kojeg svi očekujemo rješenje kad ga nitko drugi nema, na terenu je u prvom poluvremenu proveo samo 4 minute i 39 sekundi.

U drugom poluvremenu desna strana hrvatskog napada napokon je proradila punom snagom i pogocima Kopljara i Čupića prvo se u 37. minuti došlo u rezultatski egal 15-15, da bi četiri minute kasnije i Mirko Alilović raširio pipke. Hrvatska vodi 19-17, a 4000 hrvatskih navijača je u deliriju.

Dva isključenja Karabatića i Fernandeza dodatno su poduprla hrvatska nastojanja. Alilović se razgoropadio, skidao šuteve s devet metara, zicere, sedmerce… A Omeyer ga je s druge strane terena ljubomorno strijeljao pogledom. Kopljarovim golom u 53. minuti Hrvatska je prvi put na utakmici povela s pet razlike (24-19)! Onestina vojska u tim je trenucima potpisala predaju, bilo je očito da više ni sami ne vjeruju u pobjedu. Do kraja utakmice, podvlačimo cijelo vrijeme s Balićem na klupi, držalo se Francusku na sigurnom razmaku. Pobjeda, najveća pobjeda hrvatskog rukometa u posljednjih nekoliko godina bila je osigurana. Lacković je pogotkom iza Omeyerovih leđa za 29-22 konačno u posljednjim sekundama zapečatio francusku sudbinu.

Zbogom francuskim rukometnim mušketirima, njihov definitivan silazak sa svjetskog trona tisuće naših fanova ispratile su pjesmom “A sad adio…”.i

Hrvatska u srijedu u 20.10 sati u novosadskom SPENS-u igra protiv Mađarske, no kauboji su već osigurali plasman u polufinale, koji će se u petak igrati u beogradskoj Areni. Rutinskom pobjedom protiv Islanda plasman među četiri najbolja na europskom kontinentu izborila je i Španjolska

HRVATSKA – FRANCUSKA 29:22 (11:12)

Dvorana Spens. Gledatelja 7500.

Suci: Kenneth Abrahamsen i Arne M. Kristiansen (oba iz Norveške).

Hrvatska: Alilović (12 obrana), Losert, Balić, Duvnjak (2), Lacković (4), Kopljar (7), Vori (1), Gojun, Horvat (2), Vuković (2), Bičanić (1), Buntić, Štrlek, Čupić (7), Musa (1), Ninčević (2).

Francuska: Omeyer (10 obrana), Karaboue, Fernandez (4), Dinart, Barachet (4), G. Gille, B. Gille (3), Narcisse (2), Joli (2), Honrubia, Karabatić, Accambray, Abalo (3), Sorhaindo (2), Detrez, Bingo (2).

Ep rukometaša, 3. kolo drugog kruga, skupina II:

Španjolska – Island 31-26 (17-13)

Hrvatska – Francuska 29-22 (11-12)

Mađarska – Slovenija 30-32

Redoslijed: 1. Španjolska 7, 2. Hrvatska 6, 3. Slovenija 4, 4. Mađarska 3, 5. Island 2, 6. Francuska 2

Hrvatska - Francuska 29-22

60. minuta Kraj

60. minuta lacković zabija posljednji gol na utakmici

58. minuta Duvnjak povećava vodstvo, Horvat zabija

57. minuta Sedmerac za Francuze, puca Fernandez i zabija

55. minuta Bičanić zabija, sedam metara za Francusku, Losert na golu, zabija Fernandez

54. minuta Vuković zabija za uvjerljivo vodstvo Hrvatske

53. minuta Kopljar zabija šesti gol

52. minuta Dvije minute za Duvnjaka

51. minuta Sedmerac za Hrvatsku, izvodi Čupić, promjena vratara, zabija Čupić

50. minuta Sedmerac za Francusku, Joli puca, brani Alilovoć

50. minuta Vukoviću dvije minute

48. minuta Abalo zabija, Ninčević uzvraća

47. minuta još jedno isključenje za Francuze, Fernandez

46. minuta Duvnjak i Kopljar za nas daju

45. minuta isključenje Karabatića

44. minuta Barachet smanjuje za Francuze

43. minuta Sedmerac za Hrvatsku, Čupić puca i zabija

42. minuta Kopljar daje gol

41. minuta Vori konačno daje gol

40. minuta Bingo zabija

39. minuta Duvnjak daje gol za poravnanje

38. minuta Sedmerac za Francusku, Losert ide na gol, Joli zabija

37. minuta Čupić nastavlja seriju

35. minuta Čupić za Hrvatsku daje gol, Barachet zabija, pa ponovno Čupić

33. minuta Četvrti pogodak Kopljara, uzvraća Barachet

32. minuta Fernandez zabija

31. minuta Dvije minute za Gojuna zbog guranja

30. minuta Kraj prvog poluvremena

30. minuta Musa zabija svoj prvi pogodak na prvenstvu

28. minuta Vuković zabija, uzvraća Narcisse

28. minuta Vuković zabija

27. minuta Francuzi bježe na dva razlike

24. minuta B.Gille ponovno

22. minuta B.Gille i Abalo zabijaju

20. minuta Lacković daje svoj treći gol, uzvraća Narcisse

19. minuta Kopljar zabija 3. gol

14. minuta Bingo zabija za smanjenje razlike

13. minuta Sedmerac za Hrvatsku, zabija Čupić

12. minuta Čupić zabija za vodstvo

11. minuta Sorhaindo ponovno zabija, Kopljar uzvraća

9. minuta Sorhaindo daje gol

8.minuta Kopljar zabija za Hrvatsku

7. minuta Barachet zabija

5. minuta Francuzi zabijaju iz sedmerca, Hrvatska uzvraća preko Lackovića, NInčević zabija za vodstvo Hrvatske

3. minuta Abalo za vodstvo, Lacković uzvraća

HRVATSKA: Alilović, Ninčević, Vori, Čupić, Lacković, Duvnjak, Kopljar

FRANCUSKA: Omeyer, Bingo, B.Gille, Abalo, Narcisse, Karabatić, Barachet

Na dugo i naširoko bi se moglo razglabati i pisati o povijesti odnosa Hrvatske i Francuske. Jedno rivalstvo građeno na leđima Ivana Balića i ostatke sjajne generacije koja je svoj put utkala još tamo u Portugalu, neki dečki traju i daju još i danas.

S godinama se puno toga mijenjalo, na žalost svih onih koji vole Ivana i društvo, Francuzi su postajali sve bolje, Hrvatska se držala vrha, ali nije mogla preko te posljednje stepenice koja se zove Francuska. Četvrtfinale u Njemačkoj, finale u Hrvatskoj, finale u Austriji i još puno toga... Sve to stane u ovaj meč.

Danas igraju u skupini 2. kruga, ali zapravo se ovaj susret može shvatiti kao svojevrsno četvrtfinale, jer bi Hrvatska pobjedom praktički otišla u polufinale, dok bi Francuzi, iako su došli bez bodova, pobjedom se doveli da protiv Islanda traže završnicu, uz poklapanje nekih drugih rezultata.

Ne znamo kako će današnji susret završiti, ali Blaž Lacković je odmah nakon Španjolske izjavio:

- Siguran sam da će biti puno tuče, moglo bi biti slično utakmici protiv Španjolske.

Jučer je francuski kapetan Jerome Fernandez smatrao 'kako se trebamo potući s njima pa što bude', a Nikola Karabatić bio siguran 'u puno animoziteta i agresije'. Gdje nas to onda vodi?

U jedan pravi mali rat usred Vojvodine, na obalama Dunava, koji bi mogao progutati jedne 'prvake svega', u slučaju pobjede Slavka Goluže i njegovih igrača.

- Prije nego smo ušli u skupini znali smo da nam trebaju tri boda, u igri su ostala još četiri. Svi pričaju da Francuzi ne igraju dobar turnir, ali mi smo oprezni, vjerujem da ih možemo dobiti, imamo kvalitetu za to - dodao je Ivan Čupić

Hrvatska je protiv Španjolske otvorila na najgori mogući način, 6. minuta 0:3. Međutim od 7. kada su Španjolci zabili za 4:1, pa do 12. Hrvatska je serijom 7:0 potpuno okrenula utakmicu i to je bilo najboljih pet minuta koje smo vidjeli u zadnjih nekoliko godina. Toliko ritma, kontre, brze tranzicije preko Duvnjaka, do obrane i Alilovića. Nešto najbolje što postoji u rukometu. Naravno da je bilo nerealno očekivati da se tako igra puno duže, a možda zvuči intrigantno podatak da je Hrvatska preostali dio utakmice, dakle bez tih ludih pet i pol minuta, izgubila čak 24:15.

Sve do kraja prvog dijela imali smo sjajnog Lackovića i vrhunsku obranu, otišli na odmor sa 14:11, ali onda u nastavku puno promjena - svega. Prvo je Goluža na klupi 'zaboravio' Lackovića, ponajboljeg igrača iz prvog dijela, potom je susret potpuno usporen, nije bilo tranzicije, a nije nam ni odlični Alilović mogao puno pomoći. Završnicu je Goluža odigrao s Vukovićem, koji je vidno nespreman i to je bila kriva odluka, a Ivano Balić je izgubio neke presudne lopte. Canellas je s druge strane zabio strašan gol sa 9 metera, u rašlje, i sve je to rezultiralo porazom.

Idemo redom, zašto Lacković toliko dugo na klupi?

- Istrošio se u prvom dijelu, a kako Španjolci igaju brzi centar, nisam ga htio mijenjati obrana-napad po dijagonali - objašnjenje je Goluže, koje ima smisla, ali opet si nije smio dopustiti toliko držati igrača u ritmu i formi na klupi, a ključne minute igrati s nekim kome je ovo prva utakmica na turniru (Vuković).

Još nekoliko izbornikovih opservacija:

- Nije bio dobar protok lopte, često smo bili u faulu, brzo riješavali neke situacije, išli u realizaciju nakon par sekundi i trebali smo više trčati u drugom dijelu. Napravili smo dosta tehničkih grešaka za jednu takvu utakmicu.

Kako dalje?

- Imali smo priliku riješiti sve, ali što je tu je. Fizički i psihički smo se ispraznili. Nemam što zamjeriti igračima, znam s koliko su motiva ušli u utakmicu. Idemo na glavu protiv Francuza i Mađara. Nismo ništa izgubili.

Lacković u najavi Francuza kaže:

- Bit će na nož. Izgleda da nam je suđeno da uvijek s njima riješavamo neke dugove. Ušli su loše u turnir, gube utakmice, a sada im se otvorila prilika za polufinale dok mi igramo jako dobro, dominiramo, sve smo bolji i bolji, a moramo se vaditi protiv njih. Nije fer.

Alilović o Francuzima:

- Francuzima smo mi dodatni motiv, ne briljiraju, nisu u sjajnom momentu i idemo to iskoristiti. Dat ćemo sve da se iskupimo protiv Francuza.

Ovo je utakmica svih utakmica, za nas finale turnira. O motivu ne treba trošiti riječi, samo, za razliku od mnogih puta u prošlosti, sada Hrvatska ulazi s boljom formom, boljom igrom...

- Hrvatska igra jako dobro i ako pokažemo igru s početka Eura, izgubit ćemo i dobit rukometnu lekciju - rekao je kapetan Jerome Fernandez.

- Bit će nam biti jako teško. Oni su jedna klasa iznad svih i teško ćemo se nositi s njima pogotovo sada kada nismo u formi. Ali to ne znači da ćemo se predati. Ne znam. Smatram da se trebamo potući s njima pa što bude - zaključuje Francuz koji se nakon utakmice rasplakao pred navijačima zbog pobjede nad Slovenijom.

Nikola Karabatić je pak stao u obranu momčadi, i sebe. Rekao kako je gledao utakmicu sa Slovencima, jedni drugima su valjda rekli što je bilo loše, što dobro, i njemu to uopće nije izgledalo tako loše kako se prezentira.

- Uopće ne razmišljamo o mogućnosti da ne stignemo do završnice u Beogradu.

Pitali su ga i o svojoj igri...

- Ne znam objasniti zašto igram loše, međutim, to je tako, nekad lopta jednostavno neće da uđe u gol. U takvim situacijama najvažnije je sačuvati smirenost, pokušati kroz bolju obranu dati doprinos timu. Uvjeren sam da će sve to biti puno bolje u narednim mečevima.

Pitali su ga i o Hrvatima...

- Nisam ih gledao na prvenstvu jer smo stalno igrali u isto vrijeme, ali radujem se svakom duelu s njima i vjerujem u pobjedu.

Onestu su također pitali za formu Karabatića, a izbornik je rekao da je na njega utjecala smrt oca, imao je problema s ozljedama, gubio je ritam i to se sve osjeti.

Kako bilo ovo će biti 60 minuta u kojima može odlučiti sitnica i za koju ne moraju ništa značiti niti jedna prošla utakmica. Bez obzira koliko očajno Francuzi izgledali u napadu. Ali ni Hrvatski napad na postavljenu obranu nije bajan, dapače, a s Francuzima se jako teško natrčavati.

Ostali parovi:

Španjolska - Island (16:10)

Mađarska - Slovenija (20:10)

Linker
06. srpanj 2024 11:57