SPEKTAKL U RUSIJI

Počinje hokejaško ludilo u Sočiju: Svi kažu Rusija ili Kanada, ali Šveđani prijete

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. veljača 2014. 16:14

Hokejaški turnir u Sočiju bit će nedvojbeno glavni događaj ZOI. Zna se što Rusiji znači hokej, zna se da dolaze Kanađani, zna se da je utrka NHL-a i KHL-a svake godine kvalitetnija, da je Američko-kanadska liga izazov za Ruse, zna se da je Kanada prije četiri godine u Vancouveru otišla do zlata i da će Rusija sada to zlato kod kuće pokušati vratiti. I još nešto, Rusija nikad nije bila olimpijski pobjednik kao Rusija. Posljednje zlato osvojila je kao ZND 1992. godine u Albertvilleu.

Zanimljivo, Kanada ima 8 zlata, a osam ima i Rusija ako se zbroje zlata SSSR-a i ZND-a. Zanimljivo, i Kanada i SSSR imaju nizove od po četiri zlata i samo su oni uspjeli obraniti zlata na ZOI. Muški hokejaški turnir na ZOI igran je dosad 22 puta, prvi puta 1920. u Antwerpenu kada je Kanada dominirala. No, hokejaška vremena su se promijenila sa sve jačim utjecajem kapitala investiranog u NHL, pa čak i prijetila razbiti tu olimpijsku bajku. No, razum je prevladao, računi su usklađeni (8 milijuna eura osiguranja), pa tako gledano, na OI gledamo isključivo najbolje igrače današnjice.

Danas turnir počinje. Igra ga 12 selekcija, od čega ih je 7 velikih (Kanada, SAD, Rusija, Češka, Slovačka, Finska, Švedska), jedna koja pretendira biti takva (Švicarska), dvije koje su stalno tu negdje (Latvija, Norveška) i dvije sretnice što su uopće na takvom spektaklu (Slovenija, Austrija).

Dominira NHL kvaliteta, više od pola igrača na turniru dolazi iz te elite, a Kanada, SAD i Švedska imaju gotovo kompletne sastave iz NHL-a. Tu je i Rusija, koja ponešto ima u KHL-u, a to je, i sami znate, na razini NHL-a. Ostali to nemaju, ali Češka u prvom redu, pa Finska i Slovačka tu traže šansu, baš kao i Švicarci, koji misle da je srebro lani na SP bilo najbolja najava...

U prvom krugu važno je biti broj 1 u skupini ili najbolji drugi na zajedničkoj tablici jer se tako izbjegava “malo” četvrtfinale. E sad, kakav je tko stigao, teško je reći jer je NHL završio prije dva dana i pitanje je kako će to izgledati. Zato prvi krug, koliko god bio važan, ne mora dati pravu sliku.

U skupini 1 Rusija očekuje broj 1, Amerikanci se nadaju novom čudu, a Slovaci traže šansu za lakše četvrtfinale. Slovenija će teško... U skupini 2 Kanada bi trebala biti favorit, Finci se nadaju da nije tako, a Norveška da će biti bolja od Austrije... U skupini 3 za broj 1 bi trebale igrati Švedska i Češka, odmah prvi dan na otvaranju, Švicarci se nadaju, Latvija baš i ne previše. Prognoza - broj 1 Rusija, Kanada i Švedska, a najbolji drugi SAD. No, odavno je znano da prognoze u hokeju ne igraju.

Svi imaju poneki problem, Kanađanima fali Stamkos, Fincima Mikko Koivu i Valtteri Filppula, Slovacima Višnjovsky i Gaborik, Šveđanima Henrik Sedin i Franzen... U hokeju je svaka utakmica veliki rizik od ozljede i tko zna što će se još događati. Igra se na ledu većih dimenzija, drukčijem nego u Vancouveru, po euro-pravilima, pa su Kanađani, shodno tome, sastavili momčad koja može i klizački i fizički zadovoljiti, konkurirati.

Mike Babcock, legenda Detroita, jedini trener iz Tripe Gold cluba, kaže, “sve smo podredili tome, možda nismo birali po očekivanjima, ali smo birali po mogućnostima i vjerujemo da će to dati rezultat”.

Kako bi to trebalo izgledati, reći će Corey Perry.

- Svi mi iz svojih klubova dolazimo kao zvijezde sa 17 do 22 minute na ledu po utakmici, a to ovdje može biti 6 do 10 minuta i tome se moramo podrediti.

Kako? E, to ćemo vidjeti. Rusi su odlično raspoloženi, kod kuće su, imaju Dream Team i najmanje problema, svi ih vide kao favorite. Ili oni ili Kanada?

A mi ćemo reći i Švedska, najbolja obrana i najbolji vratari na svijetu, aktualni svjetski prvaci, napad u kojem iskustvo Alfredssona, Zetterberga i Daniela Sedina s mladošću Silfverberga, Berglunda i Landeskoga može čuda napraviti.

Vancouver je bio turnir favorita na domaćem terenu. Ovdje Rusija nije favorit kao tada Kanada, a nikad NHL, pak, nije pozlaćen još na europskom tlu u novije vrijeme. Vidjet ćemo može li i ta tradicija pasti.

Linker
25. rujan 2024 03:38