United States' Michael Phelps gestures after his gold medal finish in the men's 200-meter individual medley swimming final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Thursday, Aug. 2, 2012. (AP Photo/Daniel Ochoa De Olza)
 AP
POVRATAK NAJVEĆEG

Phelps: 'Počeo sam se debljati, zbog toga sam se želio opet vratiti plivanju'

Plivanje ispred golfa: Bazen je moja velika ljubav i sad vidim da u njemu mogu isplivati još mnogo utrka
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 25. travanj 2014. 11:10

O velikom “come backu” 18-erostrukog olimpijskog prvaka Michaela Phelpsa vrhunskom plivanju govorilo se dosad samo posredno, govorili su prijatelji, trener, obitelj... Uoči nastupa na Mesa Grand Prixu gdje se odlučio samo na 100 metara dupinovim načinom, najuspješniji sportaš svih vremena konačno se oglasio i osobno. Ponudio je razloge povratka u 29. godini nakon što je zadnji put nastupio na OI u Londonu 2012. gdje je osvojio 22. olimpijsko odličje:

- Povratak u formu osnovni je razlog zašto sam se odlučio vratiti. U svom ‘zenitu’ skupio sam čak 102 kilograma što mi se nikako nije svidjelo. U najbolje vrijeme u Londonu imao sam 85 kilograma. Priznat ćete, nakupilo se dosta toga prilično brzo.

Uoči nastupa u Arizoni Phelps nije očekivao previše:

‘Uživam više nego prije’

- Zanima me samo koliko kilograma mogu izgubiti i koliko brzo ponovno mogu napredovati na putu povratka. Vraćanje u formu je moj najveći motiv.

Za podsjećanje, Phelpsov povratak još je lani najavio njegov dugogodišnji trener Bob Bowman. Tada se njegov pulen ponovno registrirao kod Antidopinške agencije SAD-a što je bio znak da su mu namjere ozbiljne. Bowman je tada rekao da će Phelps možda nastupiti i na OI u Rio de Janeiru. Phelps ne razmišlja o tome:

- Sada kad sam se vratio plivanju, uživam više nego 2012. Ulazak u tu godinu bio mi je težak, forma mi se dizala i padala, teško mi se bilo motivirati za bilo što. To je i razlog što sam prestao plivati. Sada opet uživam, no ne razmišljam toliko unaprijed. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti.

Phelps je demantirao strahovanje od neuspjeha. Ne brine ga da bi mogao proživjeti isto što i Ian Thorpe kad se 2012. bezuspješno pokušao kvalificirati za London. Njegov je najavljeni povratak ispao pravi fijasko:

‘Plivam samo za sebe’

- Ponavljam, ovo činim samo za sebe. Ako ne budem uspješan koliko mislim da mogu biti, tada će svi moći iznijeti svoje mišljenje. Ja o tome ne razmišljam...

Bob Bowman je izjavio da je Phelps bio izvan forme, no sada je potvrdio da je u posljednje vrijeme ostvario pomak. Ni on ne sumnja u njegove mogućnosti.

Linker
23. rujan 2024 23:33