CRO Team je projekt Hrvatskog odbojkaškog saveza za razvoj mladih talenata

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
PRVI DANI CRO TEAMA

Nije bilo lako roditeljima ‘uzeti‘ 14-godišnjakinje od kuće, ali ovo je najispravniji model da se vratimo u vrh europske odbojke

U Zagrebu je i službeno startao svojevrsni odbojkaški internat, još jedan u nizu brojnih noviteta iz radionice HOS-a
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 12. rujan 2024. 16:07

Ovoga je tjedna i službeno, s prvim treninzima i ulaskom u dvoranu na Zagrebačkom velesajmu, gdje će im biti baza, zaživio CRO Team.

Riječ je o, za hrvatski sport, prvom projektu ove vrste na nacionalnoj razini u loptačkim sportovima te koji bi mogao, zapravo i trebao udariti temelje u razvoju mladih sportskih talenata. CRO Team, naime, okuplja najprespektivnije mlade odbojkašice iz cijele Hrvatske, u dobi do 16 godina, u jednu ekipu, koja bi se trebala “ponašati” kao klub. Kroz cijelu će sportsku sezonu, dakle osam-devet mjeseci biti skupa, svakodnevno zajedno trenirati i igrati u Prvoj ligi (stupanj ispod elitne Superlige), a također će i živjeti zajedno u istoj zgradi, ići zajedno u istu školu, isti razred... Iznimka su jedino dvije cure, koje su 2008. godište, odnosno time starije od ostalih te su ovoga tjedna krenule u drugi razred srednje škole, dok je ostalih deset krenulo u prvi razred u Privatnoj sportskoj gimnaziji.

Hrvatski odbojkaški savez pobrinuo se da skupi na istom mjestu djevojke iz Pule, Osijeka, Dubrovnika... za koje su stručnjaci procijenili da su najtalentiranije u svom uzrastu, te im osigurao optimalne uvjete za odbojkaški razvoj, ali istovremeno jednako tako i za školovanje kroz, dakle, svojevrsni odbojkaški internat.

Ideja je kroz CRO Team omogućiti mladim odbojkašicama što kvalitetnije sportsko odrastanje kroz kadetski i juniorski uzrast, odnosno kako bi kasnije što lakše prebrodile tradicionalno zahtjevan prijelaz u seniorsku odbojku. Konačni je cilj, pak, kroz cijeli taj ciklus “proizvesti” vrhunske igračice upravo za seniorsku reprezentaciju, koja bi s njima trebala ubirati najviše plodova u vidu rezultatskih uspjeha.

- Ovo je ideja koju smo razmatrali već nekoliko godina, a sada smo je uspjeli i realizirati u praksi. Zamjetno je bilo kako smo godinama uglavnom imali uspjeha u mlađim dobnim uzrastima, ali ne toliko i u seniorskim reprezentacijama, pa smo zato htjeli primijeniti ono što već postoji kod drugih velikih odbojkaških nacija - istaknula je direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza, Valentina Bifflin.

- Ovo je nešto što u svijetu već dugo postoji, u Italiji, Poljskoj, Turskoj, Belgiji, gotovo svim nacijama koje imaju jake seniorske odbojkaške reprezentacije, koje upravo na ovaj način pripremaju mlade igrače za seniorski kadar. Perspektivne mlade igračice okupljene su na jednom mjestu, omogućeni su im vrhunski uvjeti za kontinuirani rad kroz čitavu godinu, a ne samo kroz tri ljetna mjeseca, kada su redovne reprezentativne akcije i pripreme, a sve to kroz jedan olimpijski ciklus od četiri godine. Ovo je mali korak za početak, ali nadamo se da će projekt zaživjeti na pravi način i da ćemo nakon dvije godine upisati i novu generaciju CRO Teama.

image

Trening CRO Teama u dvorani na Zagrebačkom velesajmu

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Kako bi sve to teklo na pravi način, prije svega što se tiče odbojkaškog razvoja, jasno da su za to potrebni i vrhunski stručnjaci, sposobni provesti ovaj zahtjevan zadatak u djelo. HOS je stoga već početkom ove godine upravo s tom namjerom angažirao Svetlanu Ilić, nekadašnju vrsnu odbojkašicu, koja je krajem 1980-ih i u prvoj polovici 1990-ih igrala za Rijeku, a koja je kasnije trenerski posao brusila u klubovima iz Belgije, Rusije, Srbije, Švicarske, odnosno bila izbornica Švicarske i Austrije. Vrlo sličan posao ovome radila je i neposredno prije dolaska u Hrvatsku, kao trenerica Volleyball Academy u Švicarskoj.

Njezina desna ruka u CRO Teamu bit će Marija Anzulović, naša proslavljena odbojkašica, olimpijka iz Sydneya 2000. i europska klupska prvakinja s Mladosti 1991. Kondicijski trener je, pak, Pero Kuterovac.

- Iskustva nas iz svijeta odbojke, koji smo već vidjeli ili radili u ovakvim projektima, govore da oni značajno pridonose napretku igračica - naglašava Ilić.

- Hrvatska je u prošlosti imala velike rezultate sa seniorskom reprezentacijom i vjerujem da zaslužuje ponovo biti na, primjerice, olimpijskim igrama, a ovo je najbolji put prema tome. Zahvalni smo svima koji su zaslužni za pokretanje ovog projekta, a na nama je obaveza i obećanje da ova priča mora donijeti i pokazati rezultate.

Najvažniji dio ovog projekta odbojkaški je savez, dakle, povjerio u ruke Svetlane Ilić, ali ne samo HOS, već i roditelji tih 12 djevojaka koje su izabrane u CRO Team.

- Jasno, početak priče bio je dosta težak, jer trebalo je sa svim roditeljima razgovarati i objasniti da im “uzimamo” njihovo dijete od 14-15 godina od kuće. No, s obzirom da su roditelji imali prilike vidjeti kako sve funkcionira, kako cure žive, vjerujem da nitko nije i neće imati dvojbe kako je ovo pravo mjesto za njih. Što se tiče prvih reakcija samih cura, pune su energije i želje da postanu vrhunske odbojkašice. Već tako “male” sanjaju o tome da bude europske i svjetske prvakinje, a to je vrlo pozitivan, ali također i važan pristup za uspjeh.

image

Odbojka je prvi ekipni loptački sport u Hrvatskoj koji je pokrenuo ovakav projekt s mladim sportašima

RONALD GORSIC Cro

O CRO Teamu govorio je i predsjednik HOS-a, Frane Žanić, jasno, ponosan što je zajedničku ideju, koja je postojala još kod njegova prethodnika, Ante Bakovića, uspio sada sa suradnicima osoviti na noge.

- Svaki projekt u početku treba imati strategiju i partnere, a kod nas su to HOO, Privatna sportska gimnazija, Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB), koji su nam dali potporu da krenemo u ovu priču. Kao što je i izbornica naglasila, nije bilo lako ni roditelje nagovoriti da puste djecu, ali ni klubove, koji možda smatraju da smo im uzeli najbolje igračice iz njihova sustava. No, vjerujem da bismo svi trebali ovo gledati kao pozitivnu priču, kao benefit za sve jer te će igračice nesumnjivo kroz ovaj sustav napredovati. S druge strane, osigurana je i financijska naknada, koja nije mala, klubovima, kada danas-sutra te djevojke budu otišle igrati negdje vani, a dodatno će završnice državnih i regionalnih prvenstva te cure igrati za svoje matične klubove. Zbog svega toga smatramo da je ovo najispravniji model da uskoro budemo opet u vrhu europske i svjetske odbojke. Jer danas je vrlo teško, bez obzira na svekoliku pomoć HOO-a, Ministarstva, države, financijski parirati Italiji, Turskoj, Njemačkoj... Odbojka je najrasprostanjeniji loptački globalni sport i bez ovakvih ideja jako teško ćemo biti u mogućnosti boriti se za velike medalje. No, uz ovu priču CRO Teama siguran sam da kroz četiri-šest godina hrvatska odbojka opet može imati seniorsku medalju.

Inače, želja je vodećih ljudi HOS-a isti ovaj model primijeniti uskoro i na mušku odbojku bez obzira što je tu baza kvantitativno manja, nego li što je slučaj kod djevojaka, ali je kvalitativno dobra.

- Ideja s djevojkama je da se svake dvije godine upiše nova generacija kako bismo kroz tri-četiri ciklusa, dakle kroz možda deset godina, dobili jednu pravu seniorsku ekipu koja je prošla ovaj put. Realno, teško je očekivati da će svih 12 igračica iz jedne generacije biti vrhunske, ali ako ih bude dvije-tri pa kada se one sve na kraju spoje u seniorskoj reprezentaciji, onda bi to trebao biti kadar koji će, vjerujem, boriti se za velike stvari na velikim natjecanjima. S druge strane, i one koje ne budu možda vrhunska razina, trebale bi biti dovoljno dobre da mogu od odbojkaške karijere dobro i lijepo živjeti - zaključio je Žanić, poželjevši sreću i ustrajnost djevojkama iz CRO Teama.

PRVA GENERACIJA CRO TEAMA

Ana Labor (OK Šibenik ‘91)
Katarina Batina (ŽOK Župa Dubrovačka)
Lucija Bule (ŽOK Osijek)
Irma Merdanić (OK Pula)
Ani Ošust (ŽOK Enna Vukovar)
Fani Hromin (OK Zadar)
Ema Petra Sudarić (ŽOK Osijek)
Ira Morić (Zagreb/Scandicci, Ita)
Veronika Munitić (OK Gusar, Omiš)
Lucija Breznički (OK Pula)
Karla Gulin (HAOK Mladost, Zagreb)
Nika Raić-Sudar (OK Pula)

Krajač: Zbog loše demografske slike ne smije nam promaknuti niti jedna talentirana sportašica ili sportaš, a da ne brinemo o njima

Jedan od važnijih partnera odbojkaškog saveza u ovom projektu je Hrvatski olimpijski odbor.

- Čim su nam iz HOS-a predstavili ovu ideju, odmah smo je prihvatili i uključili se vrlo aktivno u njezino pokretanje - rekao je Neven Šavora, direktor HOO-ovog Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe.

- Mi smo preko naših partnera, a koji se tiču obrazovanja sportaša, krenuli u realizaciju pa smo primjerice, platili školarinu za ove djevojke, kao što ćemo ih pratiti i kroz naše postojeće razvojne programe. Odbojka je prvi loptački sport koji pokreće ovako nešto, ali to svakako može biti poutokaz i za ostale saveze i sportove da ovako okupe mlade te da ih kroz ovaj model provede kroz kadetsku i juniorsku razinu i pripremi ih za seniorska natjecanja.

Glavni tajnik HOO-a, Siniša Krajač, dodao je kako je ovo “nadogradnja na razvojne programe koje HOO-a ima vezano za skrb mladih sportaša”.

- Naravno da je projekt vezan i uz Centar za razvoj sportaša, koji je također formiran u HOO-u, kao sustav koji brine o mladim sportašicama i sportašima te vjerujem da će biti prepoznat i poduprt od strane nadležnog Ministarstva i Vlade RH, koji su nam dosad već pomagali u predloženim projektima. Također je bitno za naglasiti da je Hrvatska u vrlo lošoj demogafskoj slici i da nam ne smije promaknuti niti jedna talentirana sportašica ili sportaš, a da mi ne brinemo o njemu. Nacionalne selecije su nositelji kvalitete i mi ćemo biti servis svakom savezu koji će na ovaj način nastojati skrbiti o svojim mladim sportašima.

image

Marija Anzulović, Svetlana Ilić i Siniša Krajač

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Linker
14. rujan 2024 23:31