NIKOLA VILIC Cropix
SPEKTAKL U DOMU ODBOJKE

Mladostašice u Zagrebu love Ligu prvakinja: ‘Malo samo tanji na iskustvu, ali zato nismo na ambicijama‘

Mladost je u Domu odbojke domaćin kvalifikacijskom turniru za ulazak u najjače europsko klupsko natjecanje
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 12. listopad 2023. 07:48

Zagreb je ove jeseni ostao bez nogometne Lige prvaka, košarkaška elita već odavno ne stanuje podno Sljemena, izgubili su korak i vaterpolisti, kao i rukometašice, drže se još rukometaši, a ubacio se futsal. U sljedeća tri dana svoju će, pak, šansu za plasmanom u najsnažnije europsko klupsko natjecanje tražiti i odbojkašice.

Mladostašice, aktualne prvakinje Hrvatske, u svojoj će dvorani ugostiti jednu od skupina prvog kruga kvalifikacija Lige prvakinja. U društvu belgijskog Asterixa, crnogorskog Herceg Novog i Gackog iz BiH treba osvojiti jedno od prva dva mjesta za prolazak u drugi, ujedno i posljednji kvalifikacijski krug.

Otišlo pet igračica

Mladostašice su sezonu otvorile u domaćoj Superligi, iza njih su dva odigrana kola i dvije uvjerljive, očekivane pobjede, no ove međunarodne utakmice zapravo će biti prvi pravi test za ovu ekipu i za ono što se može očekivati od nje kroz sezonu.

- Pred nama je jedan od vrlo važnih trenutaka sezone jer osim što igračice uživaju igrati europska natjecanja, ujedno mogu i pokazati koliko vrijedimo u ovom trenutku - započet će trener Miodrag Stojaković.

- Ono što se mora znati jest da je naša ekipa dosta promijenjena u odnosu na lanjsku, jer otišlo nam je pet igračica iz rostera. To smo popunili samo s mladim igračicama, većinom iz našeg vlastitog pogona tako da opet slijedi novi proces uigravanja i promjena unutar sustava, makar to što smo se izmijenili ne umanjuje ciljeve za ovu sezonu. A jedan od njih je izboriti na ovom turniru prolazak u sljedeći krug, što bi za ovu mladu ekipu bila velika stvar.

Standardno je bilo dosta prometno u ljetnom prijelaznom roku na Savi te su, u odnosu na prošlu sezonu, iz Mladosti otišle tri igračice iz prve postave, reprezentativke Izabela Štimac (libero) i Josipa Marković (primač) te Astrid Popić (srednji bloker), oprostila se još i kapetanica Klara Perić (dizač) te Katarina Luketić (dijagonala).

Na popisu ulaznih transfera su Mirta Freund (vratila se iz Njemačke), Katarina Drobac (Dinamo), Slovenka Žana Zdovc Šporer, a iz juniorske ekipe su promovirane Tonka Bošnjak, Lorena Marija Sesar... Kao okosnica ekipe ostale su, pak, tu Karla Antunović, Andrea Mihaljević, Katarina Pavičić i Aida Mehić. U svemu tome kao kuriozitet valja istaknuti kako jedino nova kapetanica, Katarina Pavičić, nije rođena u 2000-ima, već 1999. godine, dok su sve ostale igračice 2001. godište, štoviše uglavnom i mlađe.

Pa kad se sve to s papira prebaci na teren, ostaje za vidjeti je li “nova” Mladost jača ili slabija ili jednake kvalitete kao prošlosezonska.
- Možda je još malo prerano za takve procjene, no generalno i lanjska i ova sadašnja ekipa imaju svojih kvaliteta i mana. Ono što definitivno stoji jest da smo ove sezone još mlađi, tako da samo vjerojatno malo tanji na iskustvu, ali nismo na željama. Same djevojke su odlične, dobro se radi na treninzima, dobro smo odradili pripreme, ne možemo se požaliti, zaobilaze nas problemi što se ozljeda tiče tako da nemamo nikakvih otežavajućih okolnosti i čekamo spremni turnir. Večeras ćemo već vidjeti gdje smo - podvlači Stojaković, kojem međutim ne manjka iskustva rada s mladim generacijama, štoviše, ljetos je kao izbornik odveo hrvatske kadetkinje do bronce na EP.
- Odigrali smo u pripremnom razdoblju niz jakih utakmica s relevantnim suparnicama, poput Obrenovca, Lajkovca, Gen-I, Maribora, Rijeke... Baš smo pred ovaj turnir odradili i trening utakmicu s Mariborom, tako da već imamo nešto utakmica s jakim protivnicama u rukama.

Prvi suparnik Mladosti, večeras od 20 sati u Domu odbojke Bojan Stranić, jest Herceg Novi.

- To je ekipa koja ima nama dobro poznatog trenera Milorada Krunića, koji je dugo godina uspješno vodio kaštelanske odbojkašice. Odigrali smo s Herceg Novim utakmicu u pripremnom periodu, kod nas doma, bilo je “miroljubivih” 2:2. One osim reprezentativki Crne Gore imaju i puno strankinja, četiri Ruskinje, Turkinju, Bugarku, Kanađanku, Srpkinju... Već samim time, dodvođenjem osam inozemnih igračica, iskazuju klub velike aspiracije za plasman u glavni dio Lige prvakinja, tako da nas na startu čeka jaka utakmice i borba do posljednjeg poena.

Neće, čini se, ništa lakše biti niti u ostala dva dvoboja, u petak protiv Asterixa iz Beverena, u subotu protiv Gackog.
- Sve četiri ekipe u skupini su vrlo izjednačene i nijanse će odlučivati u svakoj utakmici, tako da predviđam tri neizvjesna dana. Nekako je možda blaga prednost kod Belgijanki, koje su već i igrale Ligu prvakinja i u principu su najmanje promijenile ekipu u odnosu na prošlu sezonu. Gacko, prvak BiH, isto se pojačao s par igračica iz Srbije, dakle svaka je ekipa uložila nešto i očekuju da se to isplati prolaskom u sljedeći krug. No, ponavljam nama motiva ne nedostaje, nadamo se najboljem, da ćemo prikazati dobre igre, jer imamo ekipu na pravoj razini za to, i da ćemo sretni i zadovoljni dočekati kraj turnira.

Bilo bi zasigurno i nešto lakše kada bi na tom putu i publika pomogla svojom podrškom, ulaz je na sve utakmice u Domu odbojke besplatan.

Uz zagrebačku, igra se još jedna skupina prvog kruga kvalifikacija Lige prvakinja, a domaćin je češko Brno. Tamo, međutim, umjesto predviđena četiri, borbu za prolaz dalje vode tri kluba. Naime, izraelski Hapoel iz Kfar Sabe odustao je od turnira, odnosno nije došao u Češku zbog znanih događaja u Izraelu.

Tako se dva putnika u drugi krug kvalifikacija traže među domaćim KP Brnom, španjolskom Gran Canarijom i rumunjskom Albom Blaj, za koju igra naša reprezentativka Lea Deak.

Dvije najbolje ekipe iz Brna i Zagreba spojit će se u skupinu, kojoj će domaćin biti naknadno određen, a iz koje će opet dvije najbolje izboriti glavnu fazu Lige prvakinja.

RASPORED

Dom odbojke Bojan Stranić

Četvrtak (12. X.)
17.00 Asterix - Gacko
20.00 Mladost - Herceg Novi

Petak (13. X.)
17.00 Gacko - Herceg Novi
20.00 Mladost - Asterix

Subota (14. X.)
17.00 Herceg Novi - Asterix
20.00 Mladost - Gacko

RASPORED

Dom odbojke Bojan Stranić

Četvrtak (12. X.)
17.00 Asterix - Gacko
20.00 Mladost - Herceg Novi

Petak (13. X.)
17.00 Gacko - Herceg Novi
20.00 Mladost - Asterix

Subota (14. X.)
17.00 Herceg Novi - Asterix
20.00 Mladost - Gacko

Linker
28. travanj 2024 20:48