ŠPA - HRV 24:22

Niti sjajni Alilović nije pomogao Hrvatskoj! Kauboji u završnici izgubili od Španjolske!

Španjolci su odličnom igrom u završnici utakmice nanijeli Hrvatskoj prvi poraz i spriječili 'Kauboje' da već nakon prve utakmice drugog kruga zakorače u polufinale
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 22. siječanj 2012. 20:49

Hrvatski rukometni stroj zaustavljen je u četvrtoj utakmici na Europskom prvenstvu. Španjolska reprezentacija, brončana sa Svjetskog prvenstva 2011. u Švedskoj, pobijedila je u prvoj utakmici skupine II 24-22 (11-14).

Hrvatski rukometaši tako su kompromitirali, ali ne i sasvim izgubili izglede za plasman u polufinale. Prvi poraz zasad je samo upozorenje, jer u preostale dvije utakmice drugog kruga protiv Francuske i Mađarske ima mjesta i vremena za oporavak.

Rivera ima lijek

Obrana 5-1 i Mirko Alilović, koji već četvrtu utakmicu na europskoj smotri brani u životnoj formi, ponovno su bili glavni hrvatski aduti. Izbornik Slavko Goluža uspio je klonirati Červarovu obrambenu formaciju s olimpijskog turnira 2004. godine u Ateni, a na takvim temeljima lako je zidati učinkovit napad. Upravo taj segment, međutim, zakazao je u drugih 30 minuta utakmice u Novom Sadu.

Pribojavali smo se zamki španjolskog izbornika Valera Rivere, koji je kao trener Barcelone devedesetih godina prošlog stoljeća redovito pobjeđivao Zagreb i zasigurno poznaje hrvatski rukomet gotovo koliko i Goluža. Pokazalo se da njegovi porazi od Hrvatske u kvalifikacijama upravo za ovo natjecanje ne znače ništa.

Uraganska igra

Hrvatima kao da se nije žurilo proigrati u prvih 60 minuta u novosadskoj dvorani SPENS, pa su prvu loptu iz Sierrinih leđa smjestili tek nakon pet i pol minuta igre. U međuvremenu su Valerini izabranici postigli tri gola. Međutim, u sljedećih šest minuta dogodilo se pravo malo rukometno čudo. Bilo je zaista lijepo gledati kako treća najbolja reprezentacija svijeta nemoćno ispraća seriju hrvatskih pogodaka.

Od 0-3 Hrvatska je za samo šest minuta došla do 8-4, ponajprije koristeći izvanredno koncentriranu obranu i munjevite protunapade Čupića i Štrleka. Bilo je jasno da će Španjolci prije ili kasnije doći k sebi, da hrvatski uragan mora splasnuti, ali ipak smo uživali u Golužinoj "lakoj konjici" pitajući se zar je to najbolje što iberijski rukomet može ponuditi?

Novi izazov u utorak

Tri pogotka hrvatske prednosti iz prvog poluvremena nestalo je već nakon osam minuta nastavka (16-16) u pogreškama i promašajima. Nepravedno bi bilo tražiti krivca, jer griješili su svi, od Balića do Kopljara.

Teški trenuci neizvjesnosti i rovovske bitke za svaki pogodak potrajali su sve do kraja. Hrvatska kao da je zaboravila kapitalizirati Alilovićeve obrane, a kad je Canellas dvadesetak sekundi prije kraja zabio za 24-22 bilo je jasno da je utakmica izgubljena. Matematika je bila neumoljiva, od 52. minute do kraja Španjolska je postigla pet pogodaka, a Hrvatska samo jedan.

U ponedjeljak reprezentacije iz skupine II miruju, a u utorak u 18:10 hrvatske rukometaše čeka obračun s francuskim kolegama, trostrukim šampionima (olimpijski, svjetski i europski) i najboljom rukometnom momčadi 21. stoljeća. Pobjeda protiv posrnulih i nimalo uvjerljivih Onestinih mušketira jamčila bi Hrvatskoj povratak u ravnopravnu bitku za plasman u polufinale.

Francuska ostala živa nakon drame protiv Slovenije

Francuska rukometna reprezentacija ostvarila je tek drugu pobjedu na Europskom prvenstvu u 1. kolu druge faze natjecanja. U egal utakmici i dramatičnoj završnici pala je Slovenija sa 28-26.

Vodili su Slovenci cijelo prvo poluvrijeme, čak i po tri-četiri pogodaka razlike, ali je Francuska u nastavku "stisnula po gasu" i prešla u vodstvo. U 56. minuti utakmice Slovencima je isključen igrač pri rezultatu 25-25 i tada Francuzi rade ključni odmak.

Guillaume Joli je zabio sedmerac za plus jedan, a svega 30-ak sekundi kasnije Jerome Fernandez je podigao na 27-25. Nakon povratka isključenog igrača Slovenija smanjuje na 27-26, te ima napad za izjednačenje. No, Thierry Omeyer brani "zicera" i Francuska već juri kontru na drugoj strani koju zaustavlja golman Primož Prošt. U brzopletoj re-kontri Slovenci rade prijestup na crti od šest metara, te omogućuju Francuskoj posljednji napad za pobjedu. Deset sekundi prije kraja aktualni prvaci Europe zabijaju za 28-26 i osvajaju bitna dva boda u drugoj fazi natjecanja koja ih ostavljaju u igri za polufinale.

Hrvatska s današnjim rezultatima puno toga može riješiti u večerašnjoj utakmici protiv Španjolske. U slučaju pobjede Hrvatskoj bi u posljednje dvije utakmice (Francuska i Mađarska) trebao još samo jedan bod za plasman u polufinale.









Španjolska - Hrvatska 24-22

Hrvatska: Alilović (12 obrana), Losert, Balić, Duvnjak (1), Lacković (4), Kopljar (2), Vori (1), Gojun (1), Horvat, Vuković (1), Bičanić, Buntić (2), Štrlek (4), Čupić (5), Musa, Ninčević (1).

Španjolska: Hombrados, Sierra (8 obrana), A. Entrerrios, Gurbindo (3), Maqueda (2), Tomas (5), R. Entrerriors (2), Sarmiento (2), Aguinagalde (1), Parrondo (2), Ugalde (1), Garcia (1), Romero (3), Canellas (2), Morros, Guardiola.

EP rukometaša, skupina II, 1. kolo:

Island - Mađarska 27-21

Francuska - Slovenija 28-26

Španjolska - Hrvatska 24-22

Redoslijed: 1. Španjolska 5, 2. Hrvatska 4, 3. Mađarska 3, 4. Island 2, 5. Slovenija 2 (+1), 6. Francuska 2 (+1).

Linker
23. rujan 2024 17:24