SKIJANJE SP

Ništa od medalja za Hrvate: Hirscher u slalomu pretekao tridesetoricu za zlato!

Hrvatske nade za medalju na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Beaver Creeku iščeznule su nakon superkombinacije, u kojoj jeKostelić osvojio 12. mjesto, a Zrnčić Dim izletio u slalomu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. veljača 2015. 15:43

Hrvatske nade za medalju na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Beaver Creeku iščeznule su nakon superkombinacije, u kojoj je Ivica Kostelić osvojio 12. mjesto, a Natko-Zrnčić Dim izletio u slalomu.

Svjetski prvak postao je Marcel Hirscher. Austrijanac je u slalomu startao prvi, projurio između kolaca kao metak i do kraja promatrao kako mu izazivači otpadaju jedan za drugim. Ovo mu je treće svjetsko zlato u karijeri. Najbržem spustašu Kjetilu Jansrudu ni zaliha od 3.16 sekundi nije bilo dovoljna da sruši Hirschera pa se morao zadovoljiti srebrom, a broncu je osvojio Ted Ligety.

Zaostatak nakon spusta ulijevao je hrvatskom dvojcu slabašnu nadu da bi mogao napasti postolje. Kostelić je sa startnim brojem 17 ušao u cilj sa 3.02 sekunde zaostatka za Kjetilom Jansrudom, dok je Zrnčić-Dim startao iza njega te bio 31 stotinku brži. Obojica su s neznatnom prednošću nadmašili Ligetyja i Hirschera.

Kosteliću je 28. mjesto osiguralo gotovo idealnu startnu poziciju za slalom. Nažalost, čim je u cilj došao s obilnim zaostatkom za Hirscherom, bilo je jasno da će u podjeli medalja biti samo promatrač.

Slalom Natka Zrnčića-Dima potrajao je dok ste rekli: Beaver Creek, Sjedinjene Američke Države. Vlasnik bronce iz Val d'Isèrea 2009. već je treća ili četvrta vrata uhvatio prekasno, počeo se čupati i na kraju odklizao niz strminu.

Ne dogodi li se čudo u slalomu, Hrvatskoj će ovo biti prvo Svjetsko prvenstvo bez medalje nakon Area 2007., kada su Ani Jelušić nedostajale 34 stotinke za slalomsku broncu.

Spust na stazi Birds of Prey ponovno je ponudio uznemirujuće scene. Ondrej Bank, koji je u siječnju bio treći na kombinaciji u Kitzbühelu, doživio je težak pad na zadnjem skoku prije ulaska u cilj. Čeh je hitno prebačen u bolnicu, gdje su mu dijagnosticirani potres mozga i slomljena čeljust.

SP u skijanju, superkombinacija (M), rezultati

1. Marcel Hirscher/AUT 2:36.10, 2. Kjetil Jansrud/NOR +0.19, 3. Ted Ligety/SAD +0.30, 4. Romed Baumann/AUT +0.38, 5. Alexis Pinturault/FRA +0.41… 12. Ivica Kostelić/HRV +1.05.

Linker
22. rujan 2024 13:31