foto: CROPIX
NIKAD TOLIKO SKANDALA

Nedužnom Davoru zamijenili bočice, Nikša zatvorio vrata, a što je tek majka napravila Marinu

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 13. studeni 2015. 12:30

Mirko Filipović treći je sportaš čije se ime u posljednjih mjesec dana našlo u središtu dopinške afere. Niz je otvorio Dinamov nogometaš Arijan Ademi, nastavila ga maratonka Lisa Nemec, a sada je i legendarni borac optužen za uzimanje nedozvoljenih sredstava.

U Hrvatskoj još nikad u kratkom roku nije izbilo toliko skandala, iako su ranije “padala” i zvučnija imena. Najpoznatiji su slučajevi Sandre Perković, koja je zbog pozitivnog testa na psihostimulans metilheksanamin odradila šestomjesečnu zabranu nastupa, te Marina Čilića, kojega je Međunarodna teniska federacija (ITF) optužila zbog prisutnosti markera niketamida, a onda ga je nakon nekoliko mjeseci dokazivanja nevinosti oslobodio Sportski arbitražni sud. Sporne su bile tablete glukoze, koje su Čiliću odnijele pola godine karijere.

Nepostojeći doping

Njegov je slučaj jedan u nizu mnogih gdje su naši sportaši prošli Tantalove muke prije nego su obranili obraz. Plivač Marko Strahija svojedobno je u dva navrata bio suspendiran zbog dopinga koji nije postojao; Svjetska plivačka federacija kaznila ga je zbog povišene razine tumorskog biljega HCG u uzorku urina, a tek je kasnije otkriveno da se radilo o posljedici raka testisa, koji je Strahija 2007. uspješno operirao.

Olić odmah oslobođen

Rukometašu Davoru Dominikoviću na vrhuncu je karijere njegova bočica s urinom zamijenjena onom španjolskog rukometaša Virana Morrosa. Dogodilo se to nakon utakmice španjolskog kupa između Ademara i Portlanda, a Španjolci su krivnju preusmjerili na neiskusnog praktikanta.

I u nogometu je bilo afera zbog proceduralnih pogrešaka. Ivica Olić je na Euru 2004. pao na testu nakon propusta liječnika reprezentacije, koji Medicinskoj komisiji Uefe nisu prijavili blokadu protiv bolova. Olić je odmah amnestiran, a HNS novčano kažnjen.

Bilo je i onih koji su se pravdali i objašnjavali da se radi o “nesporazumu”, ali kaznu nisu uspjeli izbjeći. Hrvatski rekorder u bacanju diska Martin Marić lani je suspendiran na dvije godine zbog pozitivnog testa na anabolički agens ostarin.

Vaterpolistu Nikši Dobudu ljetos je pak određena zabrana nastupanja do travnja 2019. godine jer se olimpijski prvak iz Londona odbio testirati kada su mu istražitelji Svjetske antidopinške agencije u ranim jutarnjim satima pokucali na vrata. Dobud im je odgovorio da “ima pravo na pet minuta privatnosti” i nakon toga se više nije pojavio...

Linker
20. rujan 2024 23:33