FORMULA 1

Mercedesi i dalje dominiraju, Hamilton pobjednik VN Australije na startu sezone

'Momčad je sjajno odradila posao. Pokušao sam štediti gorivo, ali i gume, jer nisam znao kakvi su im limiti, no kada imate dvije sekunde zalihe, nije potrebno forsirati'
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 15. ožujak 2015. 12:45

„I'll be back“, povikali su uglas Lewis Hamilton i Arnold Schwarzenegger nakon proglašenja pobjednika na VN Australije , i time efektno sumirali početak nove sezone u Formuli 1. Svjetski prvak je pobjedom nastavio tamo gdje je stao na kraju 2014.

Ako se po jutru dan poznaje, možemo se pripremiti na novu monotonu sezonu. Kao što se i očekivalo, Mercedes je u Melbourneu bio drugi svijet za konkurenciju. Jedini koji se u cilj dovezao Hamiltonu za petama bio je Nico Rosberg. Sebastian Vettel je trećim mjestom Ferrariju vratio nadu u bolja vremena, ali zaostao velike 34 sekunde. Šestoplasiranog Ricciarda pobjednik je već bio obišao za krug, a utrku je završilo samo 11 vozača.

- Nevjerojatan je osjećaj ponovno pobjeđivati, ali i stajati ovdje s Arniejem. Tvoj sam veliki fan, mislio sam da si malo viši - našalio se Hamilton na podiju, na što mu je Schwarzenegger uzvratio: „Danas ne nosim potpetice“.

U odmjerenoj utrci Britanac ni u jednom trenutku nije bio ugrožen. Počelo je sa sigurnosnim automobilom koji je izašao nakon što je Pastor Maldonado završio u ogradi. Kada je utrkivanje nastavljeno, Hamilton je mirno držao vodstvo i rutinski odradio promjenu guma.

- Momčad je sjajno odradila posao. Pokušao sam štediti gorivo, ali i gume, jer nisam znao kakvi su im limiti, no kada imate dvije sekunde zalihe, nije potrebno forsirati - objasnio je dvostruki svjetski prvak nakon 34. pobjede karijere.

Na startu je bilo tek 15 bolida. Osim vozača Manora, koji nisu odradili ni treninge, utrku su iz boksa zbog tehničkih razloga morali gledati Kevin Magnussen (McLaren) i Danil Kvjat (Red Bull). Valtteriju Bottasu (Williams) liječnici su zabranili nastup zbog ozljede kralježnice.

Jenson Button je svoj klimavi McLaren jedva dovezao do cilja, osvojivši posljednje 11. mjesto. Među onima koji su ranije završili nastup bio je i 17-godišnji Max Verstappen, najmlađi vozač u povijesti Formule 1. Njegova je premijera naprasno prekinuta na polovici utrke, kada se iz auta počelo dimiti.

- Nisam imao sreće, jer dotad mi je išlo jako dobro - rekao je Nizozemac, koji je u trenutku odustajanja držao šesto mjesto.

Njegov momčadski kolega Carlos Sainz Jr. osvojio je dva boda.

VN Australije, rezultati

1. L. Hamilton (VBR/Mercedes) 1:31:54.067, 2. N. Rosberg (NJEM/Mercedes) +1.360, 3. S. Vettel (NJEM/Ferrari) +34.523, 4. F. Massa (BRA/Williams) +38.196, 5. F. Nasr (BRA/Sauber) +1:35.149, 6. D. Ricciardo (AUS/Red Bull) +1 krug, 7. N. Hülkenberg (NJEM/Force India) +1 krug, 8. M. Ericsson (ŠVE/Sauber) +1 krug, 9. C. Sainz Jr. (ŠPA/Toro Rosso) +1 krug, 10. S. Pérez (MEK/Force India) +1 krug.

Odustali/nisu startali: Bottas, Magnussen, Kvjat, Maldonado, Grosjean, Verstappen, Räikkönen.

Linker
24. rujan 2024 05:29