FORMULA 1

Vettel vratio Ferrariju staru slavu i na VN Malezije pobijedio nakon dvije sezone

Neopisivo oduševljenje zavladalo je među osobljem i navijačima Ferrarija nakon što su pozdravili autora 222. pobjede u povijesti momčadi iz Maranella
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. ožujak 2015. 14:06

Nakon dvije godine i 34 utrke života u sjeni, Ferrari se vratio u velikom stilu. Sebastian Vettel senzacionalno je pobijedio na Velikoj nagradi Malezije, već u drugoj utrci srušio moćne Mercedese i najavio da sezona Formule 1 možda i neće biti tako jednolična.

Neobična igra sudbine htjela je da ćemo baš vozaču koji je s Red Bullom godinama uništavao konkurenciju zahvaljivati što je u F1 vratio natjecateljski duh. Vettel je sjajnom vožnjom u Sepangu prekinuo niz od osam uzastopnih pobjeda Mercedesa i ušutkao kritičare koji su mu predbacivali da je „odličan vozač samo ako mu Adrian Newey napravi bolid“.

Neopisivo oduševljenje zavladalo je među osobljem i navijačima Ferrarija nakon što su pozdravili autora 222. pobjede u povijesti momčadi iz Maranella. „Yes! Yes! Grazie! Grazie!“, vikao je Vettel tijekom pobjedničkog kruga. Široki osmijeh mu nakon proglašenja još dugo nije silazio s lica.

- Prošlo je dugo vremena otkad sam zadnji put stajao ovdje. Vozio sam samo dvije utrke, a navijači me već vole. Nemam riječi, pobijedili smo ih na najbolji mogući način. Izgleda da mi ovaj auto baš odgovara - rekao je Nijemac brišući suze radosnice.

Koliko je Vettelova pobjeda bila neočekivana, svjedoči da je čak i kisele osmijehe na licima Mercedesovih pilota brzo zamijenila impresioniranost. „Bio si tako dobar, tako brz“, rekao je drugoplasirani Lewis Hamilton, a Nico Rosbeg se nadovezao porukom: „Ferrari, naša borba počinje.“

Vettel se na vrhu našao nakon što je u četvrtom krugu izašao safety car, a Mercedesi otišli u boks. Ferrarijeva strategija bila je djelotvorna, jer 27-godišnjak iz Heppenheima više nije ispuštao dragocjenu prednost. Od jučer je rekorder u Maleziji - s četiri pobjede pretekao je svojeg idola Michaela Schumachera i Fernanda Alonsa, koji imaju po tri.

Impresivnu utrku imao je Kimi Räikkönen, brojnim nedaćama unatoč. Izgubio je tri mjesta na startu, cijeli drugi krug odvozio s probušenom gumom, a na kraju osvojio četvrto mjesto.

Događajima krcatu utrku začinilo je i sedmo mjesto 17-godišnjeg Maxa Verstappena, koji je postao najmlađi osvajač bodova u povijesti Formule 1. Odmah iza njega u cilj je došao drugi član Toro Rossa Carlos Sainz Jr.

Na dnu redoslijeda ostao je Fernando Alonso, čiji je debi u McLarenu potrajao samo 21 krug. Bez obzira na to, Španjolac ostaje optimist.

- Iznenađen sam, auto se ponašao bolje nego što sam očekivao. Imamo probleme, ali ih i rješavamo, a ako tako nastavimo, ubrzo će stići uspjesi - poručio je.

VN Malezije, rezultati

1. Sebastian Vettel/Ferrari 1:41:05.793

2. Lewis Hamilton/Mercedes +8.569

3. Nico Rosberg/Mercedes +12.310

4. Kimi Räikkönen/Ferrari +53.822

5. Valtteri Bottas/Williams +1:10.409

6. Felipe Massa/Williams +1:13.586

7. Max Verstappen/Toro Rosso +1:39.085

8. Carlos Sainz Jr./Toro Rosso +1 krug

9. Danil Kvjat/Red Bull +1 krug

10. Daniel Ricciardo/Red Bull +1 krug

Odustali: Stevens, Ericsson, Alonso, Button, Maldonado.

Redoslijed u SP-u (2/19 utrka)

Vozači

1. L. Hamilton/Mercedes 43

2. S. Vettel/Ferrari 40

3. N. Rosberg/Mercedes 33

4. F. Massa/Williams 20

5. K. Räikkönen/Ferrari 12

Konstruktori

1. Mercedes 76

2. Ferrari 42

3. Williams 30

Sljedeća utrka: VN Kine (12. travnja).

Linker
24. rujan 2024 05:30