TOM DUBRAVEC Cropix
KLJUČNO PITANJE

Hajduk neće imati Perišića kad će mu najviše trebati. Dovoljno je pogledati raspored HNL-a

Hajduk je trenutno važniji Perišiću, nego što je Ivan splitskom klubu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. siječanj 2024. 09:37

Što će Ivan Perišić donijeti Hajduku na terenu, ključno je pitanje velikog transfera. Jasno je da će Perišiću trebati još najmanje tri mjeseca oporavka, razvidno je da ozljeda križnog ligamenta neće zacijeliti onog trenutka kada potpiše za Hajduk. Dapače, bit će još puno neizvjesnosti oko duljine rehabilitacije, zato je jasna vizija u kojoj je Perišić Hajduku puno bitniji za sljedeću sezonu. Europa traži spremnog Perišića, igrača koji bi u punoj snazi trebao pomoći Hajduku u nastojanju da se domogne grupne faze jednog od europskih natjecanja.

Ali na proljeće je Hajduk važniji Perišiću. Koliko god konstatacija izgledala nestvarna, razvidno je zbog čega 34-godišnjak može puno više profitirati do kraja sezone. U nekom idealnom scenariju Perišić bi se trebao vratiti krajem travnja, a raspored Hajduka tada već ulazi u seriju susreta koje bi aktualna momčad trebala dobiti i bez Perišića.

image
ERCIN ERTURK Anadolu Agency Via Afp

Uz sav respekt prema suparnicima, program utakmica u kojima Bijeli čekaju Rudeš i Varaždin, zatim gostuju u Puli, pa dočekuju Goricu i naposljetku idu na noge Lokomotivi u Kranjčevićevoj postavlja imperativ uspjeha trenutnoj postavi Bijelih, a pritom je idealan Perišiću da se vrati nogometu nakon višemjesečne stanke.

Još najmanje tri mjeseca

Od kraja rujna je ozlijeđen, u subotu je točno četiri mjeseca otkada je potrgao križni ligament na treningu Tottenhama, a liječnici drže sedam mjeseci najkraćim oporavkom. Perišić će Hajduku biti pojačanje na treningu, a kamo li na utakmici bez obzira na ime suparnika, međutim objektivno treba reći, ne dolazi Perišić da bi Bijele osnažio na utakmici u Puli ili nekom drugom gostovanju u zadnjih mjesec dana sezone. Za najjače dvoboje četvrtog kruga, susrete sa Dinamom, Rijekom i Osijekom, teško da se može stići oporaviti do sredine travnja, a ostatak sezone dobro će mu doći u hvatanju formu za Euro, i što je za Hajduka najvažnije, za europske ljetne kvalifikacije.

Kako će se Hajduk posložiti s Perišićem u napadu, zanimljivo je pitanje s kojim se svi vole poigrati, ali ne treba žuriti. Nema razloga. Možemo stvarati euforiju, pričati o atomskom napadu Livaje, Kalinića i njegovog velikog prijatelja Perišića, ali treba se ipak spustiti na zemlju. Perišić na kraju sezone neće previše riskirati u povratku. Kao i svi igrači koji se vraćaju nakon teška ozljede odigrat će nekoliko utakmica sa manjom minutažom. Da osjeti loptu, da uđe u dvoboje bez jakih dvoboja sa protivnicima u prvih nekoliko nastupa. Koliko će i kada biti spreman nepotrebno je nagađati, ali jasno je da je njegovo mjesto na lijevom krilu. Karoglan bi mogao Perišića kombinirati i kao lijevog beka, međutim nema logike da mijenja koncepciju na kraju sezone.

Investicija za budućnost

Perišić na lijevom krilu može privremeno uzeti mjesto Kleinheisleru, može otići i na desno krilo umjesto Sahitija, ali puno je bitnije vidjeti pravog Perišića na ljeto. Međutim, bit će i Hajduk bitno drukčiji. Dolaskom Perišića otvara se "pista" za prodaju Sahitija, u Panathinaikos bi se trebao vratiti posuđeni Kleinheisler, a Nikola Kalinić završava svoju polusezonsku misiju na kraju karijere. Veliko je pitanje kako će izgledati Hajduk na ljeto, ali ako Perišić bude s Bijelima, jasno je da će se oko njega i Livaje graditi momčad za Europu.

Siječanjski dolazak Perišića investicija je za budućnost. Za naslov prvaka morat će se Bijeli ipak pobrinuti i bez svog najzvučnijeg pojačanja, ali sljedeće sezone, novi iskorak traži puni angažman 34-godišnjeg Omišanina. Krilatica "Ivane, vrime je" do punog izražaja dolazi na ljeto, a do tada je sve zagrijavanje. Uživanje u euforiji, promatranje kako će se Perišić oporavljati i kakve će posljedice na tržište i image kluba ostaviti njegov dolazak na Poljud. Konkretni benefit čeka se na ljeto.

Linker
29. svibanj 2024 18:01