Gennaro Gattuso

 FABIAN BIMMER Afp
Robert Šola
POTEZ ‘JUNAČINE‘

Gattusa ne dovodiš da bi gledao kako Dinamo uzima titule. Kalinić na papiru već ima nova pojačanja

Što je to Jurić spoznao, a Gattuso nije, ili što to Gattuso vidi, a da Jurić prije njega nije vidio?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. lipanj 2024. 19:37

Čim je preuzeo funkciju sportskog direktora Hajduka Nikola Kalinić imao je jasnu viziju - moram dovesti velikog trenera. Nagledao se u dvije godine - otkako se vratio u Hajduk - trenera koji nisu uspjeli proći. Dambrauskas, Leko, Karoglan i Ivanković. Leko je doduše došao s pedigreom velikog trenera, koji je s dva različita kluba osvojio prvenstvo i Kup u Belgiji, ali u Hajduku je u startu prihvatio određene kompromise, što ga je vrlo brzo "pojelo". Preostale trener "pojelo" je to što nisu ni izbliza bili dorasli veličini Hajduka s kojom nezaobilazno dolazi i pritiskom koji malo tko može izdržati.

Gennaro Gattuso neće pokleknuti, kao što ne bi poklekao ni Paulo Sousa ili Ivan Jurić. Jer su takvi karakteri, a puno su toga prošli u trenerskim karijerama. Gattuso je od njih realno prošao najviše, jer je radio u Napoliju i Marseilleu, dva možda i najteža kluba za sve trenere na svijetu. Naravno da nema jamstva da bi bilo tko od njih na Poljudu napravio pravi posao, ali neupitno je da bi došli s potrebnim referencama.

Gattusovo "da" Hajduku senzacionalno je odjeknulo u Italiji. Zašto Hajduk? U Milanu je vodio momčad koja je na Transfermarktu vrijedila 526 milijuna eura, Napolijevi igrači vrijedili su 464 milijuna, Valencijini 240, a Marseilleovi 232. Hajdukovi vrijede manje od 50 milijuna... Od 2017. radio je samo u ligama Petice, a sad je došao u SuperSport HNL koji je ispod 20. mjesta na ljestvici UEFA-e.

image

Gennaro Gattuso

VALERY HACHE Afp

Znao je da je Ivan Jurić netom prije njega odbio Hajduk. Jurić je Splićanin, Hajduk ga je stvorio kao igrača, u Splitu mu žive roditelji i brojni prijatelji. Taj Jurić je prihvatio ponudu, da bi je nakon četiri dana pomne analize stanje u svlačionici ipak odbio. Gattuso je Talijan, nema nikakve veze sa Splitom, ima iznimno veliko ime, sedam je godina u nizu trenirao samo europske velikane, a on prihvaća doći u Hajduk.

Što je to Jurić spoznao, a Gattuso nije, ili što to Gattuso vidi, a da Jurić prije njega nije vidio? Puno je pitanja na stolu, a čvrste odgovore znaju samo akteri ove drame koja je nakon epizode s Jurićem u glavnoj ulozi izgledala uništavajuće za Hajduk, da bi nakon Gattusovog pristanka završila slavljenički, vrativši na Poljud veliki dio euforije koja je proljetos preko noći bila ugašena.

Međutim, dolazak Gattusa samo je prvi veliki korak Hajduka i Nikole Kalinića. Impresivan je, ali da bi donio željene rezultate trebat će ih još nekoliko. Trenera poput Gattusa ne dovodiš da bi gledao kako Dinamo osvaja naslove, nego da bi Hajduk napokon punim plućima zakoračio prema trofejima. Nije ni Gattuso kao trener osjetio slast osvajanja naslova, jer ima samo jedan Kup s Napolijem.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Za naslov će pokraj Gattusa na Poljud morati doći još barem četiri, pet igračkih pojačanja. Pažljivo selektiranih, jer momčad koja je igrala u prošloj sezoni po svim spoznajama neće odgovarati ni Gattusu. Talijan je jednako nemilosrdan trener kao što je to i Ivan Jurić, koji došao do zaključka da previše Hajdukovih igrača neće moći pratiti njegove zahtjeve. Gattusov je nogomet drugačiji od Jurićevog, ali i njegov krasi pregršt energije, koja je u prošloj sezoni bila najveći Hajdukov problem.

Kalinić i Gattuso stoga u sljedećim danima i tjednima moraju pronaći igrače koji će promijeniti energiju poljudske svlačionice. Kalinić već ima nekoliko imena na papiru, a imat će ih i Gattuso, koji zahvaljujući svojoj omiljenosti može nazvati bilo koga na svijetu, pa na svoje ime možda dovesti nekoga tko bi mogao pomoći Hajduku.

Jasno je da takvi igrači nisu jeftini, te da će Splićani morati dobro posegnuti u blagajnu kako bi Gattusu osigurati momčad s kojom će moći nešto napraviti. Inače njegov dolazak u Split neće donijeti željeni efekt. Koliko novca ima u blagajni vječna je enigma za sve koji pokušavaju kroz matematičke radnje to zaključiti. Kad sve zbrojiš, vidiš minuse, ali ako dovodiš Gattusa onda novci ne bi smjeli biti problem. Koliko god je Talijan spustio svoje financijske zahtjeve, svjestan da Hajduk nije Saudijska Arabija u kojoj je mogao raditi za šest milijuna godišnje. Na Poljudu će svakako raditi za neusporedivo manji novac, ali ne znamo za koliko.

Na kraju poljudske trenerske sage Nikola Kalinić se od golobradog sportskog direktora pretvorio u "junačinu" koji je na Poljud doveo Gennara Gattusa. Nikada takvo ime nije došlo u hrvatski nogomet. Doveo ga je isključivo Nikola Kalinić, hrabrošću i upornošću. Odrastao je Kalinić preko noći. Ne dvojimo da će na isti način krenuti i po pojačanja...

TRENERSKA KARIJERA GENNARA GATTUSA

SION (2013. - igrač-trener)

3 utakmice, 0 pobjeda, 1 remi, 2 poraza

PALERMO (2013.)

8 utakmica, 3 pobjede, 1 remi, 4 poraza

OFI KRETA (2014.)

17 utakmica, 5 pobjeda, 3 remija, 9 poraza

PISA (2015. - 2017. - dva mandata)

Prvi mandat: 41 utakmica, 21 pobjeda, 14 remija, 6 poraza

Drugi mandat: 43 utakmice, 6 pobjeda, 21 remi, 16 poraza

MILAN (2017. - 2019.)

83 utakmice, 41 pobjeda, 22 remija, 20 poraza

NAPOLI (2019. - 2021.)

81 utakmica, 47 pobjeda, 12 remija, 22 poraza

VALENCIA (2022. - 2023.)

22 utakmice, 7 pobjeda, 5 remija, 10 poraza

MARSEILLE (2023. - 2024.)

24 utakmice, 9 pobjeda, 8 remija, 7 poraza

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. lipanj 2024 19:39