foto: youtube
JEDRENJE

Kljaković Gašpić brani srebro

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 23. studeni 2015. 13:17

Hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić u klasi Finn je za 2015. zacrtao dva cilja. Jedan je bila zlatna medalja na Europskom prvenstvu, a drugi je dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu.

Prvi je cilj ispunjen, Bambi je na domaćem terenu u Splitu treći put postao prvak Starog kontinenta, a na plaži maorskog imena Takapuna kod Aucklanda kreće u ostvarivanje drugog cilja. Novi Zeland je meka jedrenja. Zanima ih apsolutno sve: od malih klasa, utrka krstaša do America's Cupa u kojem imaju svog predstavnika. Dovoljno je samo reći da je od tamo Russell Coutts, vjerojatno jedan od najboljih svih vremena i čovjek koji je sport podigao na višu razinu.

- Stigao sam na Novi Zeland desetak dana ranije da se što bolje aklimatiziram i pripremim. Puše puno drugačije nego kod nas, ali odradio sam dosta treninga i spreman sam za prvenstvo. Prognoza? U ovom sportu se ne vrijedi zaletavati pričama o medaljama, ispričao je hrvatski jedriličar.

Lani je u Santanderu ostvario najbolji rezultat na SP-ima. Iz Španjolske je donio srebro, a sa sjajnim je uspjesima nastavio i u 2015. Zlato na EP-u, pobjeda u finalu Svjetskog kupa i broj jedan na svjetskoj ljestvici za klasu Finn. Zbog toga je na svom brodu i dobio 'jedinicu' s kojom će startati u borbu za medalje. Najveći konkurenti su mu sjajni Englezi Gilles Scott koji nije u Finnu regatu izgubio dvije godine, Slovenac Vasilij Žbogar, Danac Jonas Høgh-Christensen, domaći kormilar Josh Junior...

Uz Ivana Kljakovića Gašpića, hrvatska će imati još četiri predstavnika: Milana Vujasinovića, Josipa Olujića, Nenada Bugarina i Tudora Bilića.

Linker
25. rujan 2024 01:21