foto: regate.com.hr
JEDRENJE

Hrvatske posade zasad ispod crte

Piše: HinaObjavljeno: 20. studeni 2015. 23:54

Pavlu Kostovu i Petru Cupaću, te Eniji Ninčević i Marini Dujmović zadnjeg dana Svjetskog prvenstva 49-era u Buenos Airesu u subotu predstoji borba za mjesto na Olimpijskim igrama 2016. Zasad su van kruga normi, ali prvi ispod crte.

Moguća su još četiri plova i plov za odličja. To je jako puno bodova. Nakon 12 jedrenja Kostov i Cupać se nalaze na 12. mjestu, četvrti su među zemljama koje se nadmeću za olimpijske norme. Do trećeg, odnosno zadnjeg koji stječe status olimpijca, hrvatsku posadu u ovom trenutku dijeli 27 bodova. Na toliko puno plovova nije nedostižno. S tim da ni četvrto mjesto nije loše, jer u slučaju da se na kontinentalnim kvalifikacijama za Oceaniju u prosincu ne bude nitko natjecao i četvrtoplasirani iz Buenos Airesa stječe pravo nastupa u Rio de Janeiru. S obzirom da Australija i Novi Zeland imaju već potvrđena mjesta za OI, a ostale zemlje Oceanije nemaju u ovom trenutku predstavnike u 49er-u, vrlo lako je moguć i takav scenarij, samo ćemo se onda morati strpjeti do prosinca.

"Zaostatak od 27 bodova se u toliko puno plovova i u ovako varljivim uvjetima može nadoknaditi, ali neće biti jednostavno. A trebamo se paziti i Belgijaca koji su samo tri boda iza nas i isto tako love normu. Težak dan je pred nama, no ništa novo", izjavio je Kostov.

Ninčević i Dujmović su 21., šeste među zemljama koje jedre za normu, ali s nevelikim bodovnim zaostatkom za trećim mjestom koje vodi u Rio, 13 bodova. Djevojke su zaista napravile pravo malo čudo, na svojoj prvoj pravoj regati, praktički bez ikakvog regatnog iskustva u ovoj disciplini, u igri su za olimpijski status.

"Trenirale smo naporno, imamo Pavla i Peru za sparing partnere i to nam je neprocijenjivo, ali nismo imale regata i teško je bilo znati gdje smo i koliko možemo. Ispostavilo se da možemo dosta, ovaj nastup nas naravno jako motivira i znamo da smo na dobrom putu", komentirala je Ninčević.

Kod muških posada vode Novozelanđani Burling i Tuke, kod ženskih Dankinje Nielsen i Olsen.

U Omanu je počelo Svjetsko prvenstvo Laser Radiala. Dva plova je odjedrila flota od 100 kormilarki. Tina Mihelić odlično je krenula, šesto i deveto mjesto, ukupno je deveta.

"Puhalo je vrlo promijenjivo, tako da je bilo uzbudljivo do samog cilja. Nekoliko loših odluka me izbacilo iz borbe oko vodećih pozicija, ali imam dva ulaza u deset što je dobro za otvaranje regate", prenijela je Mihelić.

Povela je Dankinja Anne Marie Rindom.

Linker
25. rujan 2024 01:19