LEGENDARNI KAPETAN

JEROME FERNANDEZ 'Hrvati su ponovno jaki. Za nas su uvijek bili najteži suparnik'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 22. siječanj 2015. 11:04

Nikola Karabatić možda i jeste najbolji francuski rukometaš i po mnogima trenutačno najbolji igrač na svijetu, no “Nikola veliki” bio je tek mali dječarac kad je Jérôme Fernandez nakon Jacksona Richardsona i njegove generacije nastavio francusku žetvu rukometnih medalja. S punih 37 godina Fernandez je i dalje vrlo važan igrač francuskog izbornika Claudea Oneste iako se od reprezentativnog rukometa opraštao na svakom velikom natjecanju u posljednjih nekoliko godina.

Obrana zlata u Riju

Bilo je to točno prije dvije godine, tijekom SP-a u Švedskoj, točno u ovo isto siječanjsko vrijeme kad se hrvatska rukometna javnost zabavljala pričama o preranom podmlađivanju reprezentacije, koje je postalo “generalna politika” saveza.

Stari dobri Jérôme i dalje je u reprezentaciji i ne misli odustati. Nakon što su Les Experts pobijedili Egipat u drugom kolu SP-a, Fernandez se spremno odazvao na poziv za razgovor za hrvatske novine, iako je prije toga gotovo sat vremena “rešetan” od strane svojih novinara zato jer ga je izbornik Onesta smijenio s mjesta kapetana.

- Nema u tome nikakve kontroverze. S izbornik nemam nikakvih problema. Ja sam u službi momčadi.

Prije četiri godine godina gromko se nasmijao kad smo mu na SP-u Švedskoj 2011. pomalo u šali rekli da će u Londonu obraniti olimpijsko zlato iz Pekinga, zatim se s trećim olimpijskim zlatom oprostiti u Rio de Janeiru. Je li htio biti ljubazan ili je stvarno tako, Jérôme je započeo:

Dug vijek trajanja

- Nećete vjerovati, ali sjećam se tog razgovora. Istina je, smijao sam se, nisam ni mogao pomisliti da ću stvarno izdržati tako dugo. A sada, četiri godine nakon toga razmišljam, zašto ne!? Ostvarilo se ono o Londonu, možda stvarno zaigram i u Brazilu. No, to ovisi samo o izborniku Onesti.

Čini nam se da Onesta odustaje od zaslužnih igrača samo kad ga vi to zamolite...

- Nije baš tako, ovo je ipak nacionalna vrsta, važnija od svih i svakoga. Tu se gleda samo kvaliteta i mogućnost davanja doprinosa kolektivu, ne postoje osobne veličine. Trenutačno, osjećam da sam to u stanju, sada stvarno radim maksimalno jer ozbiljno vjerujem da je i to čudo, moj oproštaj u Brazilu, moguće. Dobro je, u savršenoj sam formi, samo danas moram malo više raditi da ostanem fit. Teže je to u mojim godinama nego što je to bio slučaj nekad kad sam bio mlad. Imao sam sreću tijekom karijere da nisam bio previše ozlijeđen i to mi je produžilo vijek trajanja.

Jérôme je bio dijelom momčadi koja je osvojila sve, u jednom je trenutku objedinio olimpijsko, svjetsko i europsko zlato:

- Lijep je to osjećaj, neponovljiv, i to me i dalje drži da ustrajem. I kad mi se čini kako je možda vrijeme da kažem dosta, opet me taj feeling pripadnosti vrati u igru.

Najteži suparnik

Hrvatska je Jérômeu i suigračima oduvijek bila jedan od najtežih suparnika, mnogo su puta Francuzi (u posljednje vrijeme na EP-u u Srbiji 2012. i SP-u Španjolskoj 2013.) ostali bez odličja baš zbog Hrvata. Iako je češće bilo obrnuto, Fernandez cijeni hrvatski rukomet:

- Hrvatska je opet jaka, uvijek je bila i nama je uvijek bila najteži mogući suparnik, koji nas je najčešće zaustavio na putu do medalje. Naravno, mi smo to još više puta napravili Hrvatima i zato smo uspješniji. No, to ne umanjuje moje poštovanje koje imam prema hrvatskim igračima i reprezentaciji. Inače, svjetsko zlato sa SP-a 2009. mi je najdraži trofej. Tada sam prvi put bio kapetan Francuske i dobili smo jaku Hrvatsku u finalu.

Katar je opasan

Za razliku od naših, Francuzi, tako i Fernandez, ne bježe od uloge prvog favorita SP-a.

- To je zapravo uvijek ista stara priča. Svi polufinalisti s prošlog EP-a u Danskoj ponovno su najveći favoriti, to smo mi, Hrvatska, aktualni prvaci svijeta Španjolci i Danci. No, to ne znači da netko ne može iznenaditi, kao što je to na zadnjem SP-u u Španjolskoj bila Slovenija. Takvih je reprezentacija ovdje nekoliko, ponajprije tu ubrajam Katar?! Tu su Šveđani također, oni se lagano vraćaju u vrh gdje im je oduvijek bilo mjesto.

Zar su domaćini toliko jaki ili ih favorizirate jer ste kratko igrali u Kataru?

- Bio je to samo mali izlet, moj je klub trebao novac pa sam neko vrijeme igrao u El Jaishu. Bilo je to simpatično iskustvo, volim ovu zemlju, svidjela mi se, no Valero Rivera (sa)kupio je dobru momčad koja može, uz malu naklonost sudaca, napraviti iznenađenje...

Linker
22. rujan 2024 17:32