getty images
HRVATSKA - DOM. REP. 2-3

Izgubile, ali pokazale karakter: Hrvatice se vratile se iz ponora i propustile meč-loptu!

Hrvatice su u ovom susretu doista pokazale kakakter, karakter kakav krasi samo pobjednike
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 25. rujan 2014. 21:45

Ovo je bila utakmica samo za one čvrstih živaca. Jer, Hrvatice su u ovom susretu doista pokazale kakakter, karakter kakav krasi samo pobjednike. Izvući utakmicu iz takovog ponora, sa toliko načetih ozjedama igračica, to ne može svatko. Nisu bile malodušne nti kada im nije išlo.

Senna Ušić Jogunica osjećala je bolove u leđima nakon utakmice s Italijom, zbog toga je u jednom trenutku i zamijenjena. Nakon utakmice bol se pojačala, tako da je do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno hoće li igrati. Na kraju je presudila njezina želja, Vercesijeva odluka ali i Fattorinijeva injekcija protiv bolova.

Vercesi nije htio mijenjati sastav, ostavio je ponovno na tribinama Antoniju Kaleb i Jelenu Alajbeg, iako je ova posljednja zasigurno mogla naći svoje mjesto u ekipi, pogotovo kako se razvijala utakmica dan ranije, ali i ova, sa Dominikankama.

Krenuo je u postavi sa Brčić i Fabris, umjesto do sada standardnih Grbac i Popović. No, nije niti tu pogodio, Fabris je u ovoj utakmici neprepoznatljiva, u prvom je setu od 9 lopti prošla samo dvije. Srećom, ponovno je raspoložena Maja Poljak, odlična Mia Jerkov, pa i Senna Ušić Jogunica, no malo' šteka' s tehničarima i korektorima. U kasnijem se dijelu utakmice negdje izgubila i Ivana Miloš.

U prvom su setu naše vodile sa 8:4, 11:7 i 15:11, stalno na +4, nikako preko toga. Nakon drugog tehničkog time outa koji je bio 16:13 za naše kreće neobjašnjiv pad. Kod 18:17 uvodi standardnu izmjenu, Grbac i Popović mijenjaju Brčić i Fabris, no kod 18:21 ih ponovno vraća. Jer, Dominikanke su se razgrale, uništila ih je korektor Mambru sa 11 poena (naše su sve zajedno u tom setu imale 13). Previše je grešaka u napadu, obrana još kako-tako funkcionira.

U drugom setu pad kao i protiv Italije, grozno za gledati tu agoniju. Nikome ništa ne polazi za rukom, iako se Maja, Senna i Mia i dalje svojski trude.

Zato su odlučile reći dosta u trećem setu, tu su išle na sve ili ništa. Tražio je Vercesi raspoložene igračice, miksao svašta, srećom, imao konstantu u Maji, Miji i Senni. Vrhunski su odigrale, sjajno, lavovski, hrabro, muški... Pogotovo Maja, kapetan ove ekipe. Vukla je kada je bilo najpotrebnije, pogotovo je ona izvukla četvrti set, jer da, dobile su treći. I to kako, nakon 21:20 otišle na 24:21 i - set je naš.

Četvrti set u egalu, stalno, 12:12, 18:18, ali i 24:24. Svega je tu bilo, i loših sudačkih procjena, i crveni karton Vercesiju što odmah znači i kazneni poen. No, kada je Maja zasjela na servis kod 23:24 izvukla nas je, odigrala u jednom trenutku i obranu poput libera. Uz, naravno, pomoć suigračica.

Bod je tu, u petom su malo zastale, Dominikanke startale sa 4:0, no vratilo se sve u normalu, 6:8 i minuta odmora za suparnice. Njima je voda u ušima, one gube, mi možemo samo dobiti još bod. Maja već ima 17 poena, 5 blokom, razigrala se naša najbolja igračica, ne mogu još ništa. I što je najbolje, povukla je i ostale naše igračice koje su možda sumnjale u sebe, ekipu, u rezultat, skinula im malodušnost s lica. Velika, velika igračica.

Finiš nije bio za srčane bolesnike, 13:13 u petom setu. Mija jednu loptu šalje u - sutkinja iz Španjolske kaže aut, linijski je pokazao dodir bloka, 13:14. Ali, tu je Samanta, razorna, za 14:14. Klarić ulazi na servis umjesto Miloš, prevelik je to teret, servis u mrežu. Spašava Mija u slijedećem poenu, kod set meč lopte za suparnice, 15:15. Još jednu meč lopt pokvarila im je Maja, fast za 16:16. De La Cruz griješi, sada je naša prednost, ali Grbac se peca, i opet je 17:17. Još jedna set lopta, nažalost, poen, 19:17 za Dominikansku Republiku. Nevjerojatan set, nevjerojatna utakmica koja je trajala 2 sata i 37 minuta. Kapa do poda našim djevojkama, srećom je sutra dan odmora na SP.

HRVATSKA - DOMINIKANSKA REPUBLIKA 2-3

(22:25, 13:25, 25:22, 26:24, 17:19)

RIM Palalottomatica. Gledatelja 3000. Suci: Rodriguez (Španjolska), Simonović (Srbija).

HRVATSKA: Ušić Jogunica, Grbac, Jelić (L), Čutuk, Jerkov, Miloš, Popović, Fabris, Klarić, Brčić, Poljak, Ušić (L)

IZBORNIK: Angelo Vercesi

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: Valdez, Fersola, Castillo (L), Marte, Arias, Angeles, Rivera, Pena Isabel, Mambru, De La Cruz, Binet, Martinez

IZBORNIK: Marcos Kwiek

Linker
28. rujan 2024 12:37