ODBOJKA SP, TRST

NOVI VELIKI ISPIT ZA HRVATSKU Žele li djevojke proći dalje, Kina mora pasti

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 02. listopad 2014. 13:29

Kina je nekad bila odbojkaška velesila, no, od tada su prošle godine i godine. Posljednjih sezona vraćaju se u svjetsku odbojku, žele dostići negdašnje vrhunce. I u odbojkaškom smislu jako se otvara prema svijetu, stranci dolaze u klubove, polako su preuzeli europski način igranja, uvidjevši da “tjeranje” samo azijskog sustava nije dovoljno za uspjeh.

Ting Zhu, 19-godišnja 195 cm visoka primačica pucačica, koja je protiv Japana briljirala sa 29 poena, prvo je ime i zvijezda reprezentacije. Kao 13-godišnjakinju su je odredili za odbojku jer u Kini takve stvari ne prepuštaju odabiru pojedinca, već se cijeli stručni stožer brine o tome tko će gdje i što igrati. Nju su, naravno, zamijetili u školi i rekli - ti ćeš u odbojku.

Kapetan je 23-godišnja Hui Ruoqi, 192 cm visoka univerzalna igračica. Iznimno su visoka ekipa, sve negdje oko 190 cm, tehničarka je Quiyue Wei 182 cm, a libero Znah Chen, inače kao i naše djevojke na toj poziciji, primačica-pucačica, ima 180 cm.

Igraju azijsku igru, dakle, brzo i kombinatorno, no, njihova izbornica Lang Ping dodala je dosta europskog i američkog štiha, tako da su snažnije na smeču od Japanki, recimo, a brane se slično dobro kao i one. Iako, faktor visine ipak donosi svoje, nisu u parternoj tehnici dorasle Japankama. Zato je njihov dvoboj trajao toliko dugo, na kraju su dobile Kineskinje 3:2. I još jedan zanimljiv podatak iz tog susreta, Kina je imala 19 poena na bloku, Japan samo - dva. Također, Kina je napravila 14, a Japan 22 neforsirane pogreške u 5 setova, što zorno govori o njihovoj koncentraciji i mentalnoj snazi.

Kod kineske ekipe nema previše oscilacija, uvijek igraju na gornjoj granici mogućnosti, jednostavno ne poznaju opuštanje. Ali nemaju vic u igri, što može biti naša prednost, njima je, kao i svim azijskim ekipama, teško igrati s nepredvidljivima. A naše to jesu.

KINEZI DANIMA PROUČAVALI HRVATSKU

Kinezi su danima skautirali hrvatsku reprezentaciju. Počelo je u Rimu, a u Trstu se višestruko pojačalo. Čak je otišlo do tuda da je naš izbornik Angelo Vercesi zatvarao treninge nakon 15-ak minuta, zamolivši njihove skaute i novinare da odu, da bi se najednom iz tko zna kojih redova tribina i mračnih zakutaka dvorane stali pojavljivati Kinezi, oboružani kamerama i laptopima koje do tada nitko i nije primijetio i koji su se uz neprestano klanjanje povlačili natraške.

Smiješna slika, ali i to je dokaz koliko zapravo respektiraju Hrvatsku.

Linker
28. rujan 2024 23:00