SP KARATE

Hrvatska ženska reprezentacija po prvi puta u povijesti ušla je u finale SP-a!

Piše: HinaObjavljeno: 23. studeni 2012. 23:02

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama po prvi puta u povijesti ušla je u finale Svjetskog prvenstva, što je najveći uspjeh hrvatskog karatea u ekipnoj konkurenciji.

Među rekordnih 115 zemalja na prvenstvu u Parizu u nedjelju će se Hrvatska za zlatnu medalju boriti s Francuskom. Tome je prethodio rijetko viđeni sportski skandal u pariškom Bercyu, koji je umalo završio diskvalifikacijom Hrvatske. Naime, u 16-tini finala Hrvatska se borila protiv Maroka, a u odlučujućoj borbi pri ukupnom rezultatu 1-1 Ana-Marija Čelan uputila je udarac suparničkoj karatašici, koja je završila na tlu. Liječnik je potvrdio da je nastavak susreta moguć i zbog simuliranja njihove predstavnice Maroko je diskvalificiran, Hrvatska ide dalje.

Nekoliko minuta kasnije, dok su još obje ekipe bile na tatamiju, odluka je neshvatljivo promijenjena i ukupna pobjeda dosuđena je Maroku. Uz brojne prosvjede zbog kršenja pravila naši su i službeno uputili žalbu. Sudačka komisija ubrzo je poništila odluku, diskvalificirala Maroko, koji je već bio u nastavku natjecanja i vratio Hrvatsku. Nepravda je ispravljena, ali je ostao gorak okus u nesnalaženju interpretacije jasno utvrđenih pravila.

Od tog trenutka uplakane, ali sportski razigrane Hrvatice su briljirale. Pobijedile su Tajvan (2-1), u četvrtfinalu Meksiko (2-0), a istim rezultatom slavile su polufinalnu pobjedu protiv Japana. Finale s Francuskom na rasporedu je u nedjelju u 12.20 sati.

Muška reprezentacija ispala je u 1. kolu momčadskog natjecanja od Srbije. Završilo je 1-1, ali je Srbija išla dalje zbog više osvojenih bodova.

Sutra se za naslov svjetske prvakinje u kategoriji do 55 kg Jelena Kovačević bori s Francuskinjom Lucie Ignace (12.20), a u dvoboju za broncu u kategoriji do 68 kg Azra Saleš borit će se s Egipćankom Abd El Hamid.

Linker
08. srpanj 2024 06:40