Tin Srbić

 SLOBODAN KADIć/HGS
CHALLENGE KUP

Srbić drugi u snažnoj konkurenciji: ‘Ovo je bio možda i najjači Svjetski kup na kojem sam ikad nastupio‘

Završni dan turnira donio je medalji i Tini Zelčić
Piše: HINAObjavljeno: 02. lipanj 2024. 21:02

Završnog dana Svjetsko gimnastičkog Challenge kupa u slovenskom Kopru Tin Srbić je u snažnoj konkrenciji na preči osvojio drugo mjesto, a Tina Zelčić je na gredi došla do brončane medalje.

Natjecanje u Kopru bio je posljednji Svjetski kup za gimnastičare i gimnastičarke uoči Olimpijskih igara u Parizu.

Današnje finale preče bilo je neuobičajeno jako za jedan Svjetski Challenge kup. Osim Tina Srbića tu je još bio Tajvanac Chia-Hung Tang, koji je ukupni pobjednik ovogodišnje serije Svjetskog kupa. Konkurenciju su dodatno pojačali aktualni europski prvak na preči iz Riminija, Ukrajinac Ilja Kovtun, prošlogodišnji europski viceprvak iz Antalyje, Talijan Carlo Macchini, te Izraelac Alexander Myakinin koji je europsku medalju dohvatio 2020. u Mersinu.

Kao što je i najavio, Srbić je pojačao početnu ocjenu u odnosu na kvalifikacije, sa 5,7 na čak 6,6. To je najteža vježba koju Srbić izvodi. Vježba je bila odlična, Zagrepčanin je dobio ocjenu 14,950 i završio drugi. Chia-Hung Tang u fantastičnoj je formi, potvrdio je to i danas. Pobijedio je s ocjenom 15,400. Ove godine u Osijeku Tang je također slavio ispred Srbića.

"Ovo je bio možda i najjači Svjetski kup na kojem sam nastupio ikad u životu, ocjene su stvarno bile nevjerojatne i nevjerojatne vježbe. Ja sam prvi put u finalu ovog natjecanja izveo svoju najtežu vježbu. 6,6 početne ocjene. Stvarno sam presretan, prezadovoljan, bilo je dosta problema prije ovog natjecanja i sad smo sve to riješili. Imamo još mjesec i pol dana priprema za Pariz za Olimpijske igre, s tom vježbom ću tamo napasti finale i nadam se, ako uđem u finale, i medalju", rekao je Srbić.

Srbića 27. srpnja u dvorani Bercy u Parizu očekuju kvalifikacije na Olimpijskim igrama. Do tada će nastupiti na još dva natjecanja. Od 21. do 23. lipnja u Osijeku se održava Prvenstvo Hrvatske. Tjedan dana poslije najbolji hrvatski sportaš nastupit će na testnom predolimpijskom turniru u Gentu. Put Belgije će i Aurel Benović koji je također izborio olimpijsku smotru.

Nakon četvrtog mjesta u kvalifikacijama Tina Zelčić je u današnjem finalu na gredi napravila je korak više i dohvatila postolje, završila je treća. Zagrepčanka je dobila je ocjenu 12,750, tri desetinke lošiju nego dva dana prije u kvalifikacijama. Gotovo sve finalistice imale su problema danas, na svojim najvišim razinama nisu bile Ukrajinke Ana Laščevska i Diana Lobok. Iskoristila je to Talijanka Veronica Mandriota i slavila s ocjenom 13,050. Tina Zelčić postoljem je zaključila ovaj dio sezone. Četvrta joj je to medalja u natjecanjima Svjetskog kupa. Na kontu ima tri bronce i jedno srebro.

"Bronca je oko vrata, ocjena 12,750. Vježba je bila dobra, nije bila najbolja, onako kako ja mogu. Dogodila se malo veća pogreška na početku vježbe, ali eto to je bilo dovoljno za broncu. Presretna sam, završila sam ovaj dio naporne sezone na najbolji mogući način, s medaljom oko vrata", izjavila je 21-godišnja Zagrepčanka.

Zelčić je ostvarila odlične rezultate u prvom dijelu 2024. Bila je nadomak Olimpijskih igara u Parizu, u Riminiju na europskoj smotri završila je dvanaesta. Iz Svjetskog kupa osim današnje medalje izdvajamo i broncu osvojenu u Osijeku te četvrto mjesto iz Dohe.

Linker
02. lipanj 2024 21:03