Tin Srbić

 SLOBODAN KADIć/HGS
PRIPREMA ZA PARIZ

Posljednja provjera za gimnastičare prije Olimpijskih igara: ‘Imam problema s tim elementom, muči me‘

Pet hrvatskih gimnastičara i četiri gimnastičarke nastupaju na Svjetskom Challenge kupu u Kopru
Piše: HinaObjavljeno: 29. svibanj 2024. 11:02

Od četvrtka do nedjelje u Kopru će se održati Svjetski Challenge kup na kojem će nastupiti pet hrvatskih gimnastičara Tin Srbić, Filip Ude, Mateo Žugec, Marko Jovičić, Filip Boroša i četiri gimnastičarke Tijana Korent, Tina Zelčić, Sara Šulekić, Mila Prpić, objavio je Hrvatski gimnastičarski savez.

Bit će to posljednji Svjetski kup uoči Olimpijskih igara u Parizu. Uz Tina Srbića nastup na Olimpijskim igrama izborio je i Aurel Benović, no Osječanin je nakon duge i naporne sezone odlučio propustiti natjecanje u Kopru i u svojoj dvorani u gradu na Dravi marljivo se priprema za Pariz.

Nakon što je u listopadu prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu izborio Olimpijske igre, Tin Srbić sva natjecanja koristi isključivo kao pripremu za Pariz. Cilj je usavršavanje i isprobavanje vježbe, sam rezultat u drugom je planu.

- Koper je još jedna pripremna stanica za Olimpijske igre. Stanje je dobro, trener Lucian Krce i ja još uvijek dižemo formu s tim vježbama početnih ocjena 6.3 i s onom najjačom 6.6. Ima tu još posla, ali sve ide po nekakvom dobrom planu. Imam još uvijek malih problema s tim elementom Adler 360 stupnjeva koji me muči neko vrijeme, ali to se dogodi i normalno je za gimnastiku - kazao je Srbić.

- Postoji šansa da u Kopru u kvalifikacijama izbacim taj element i napravim vježbu početne ocjene 5.9 ili možda 6.1. U finalu bih definitivno radio sve, možda čak i ovu najtežu vježbu 6.6 pa ćemo vidjeti. Što se zdravlja tiče, sve je super, nemam nikakvih problema i nadam se da će tako i ostati da se možemo normalno pripremati dalje za Pariz - dodao je.

Filipa Udea nećemo gledati u Parizu, no 37-godišnji Čakovčanin i dalje je silno motiviran. Želi odraditi još jedan olimpijski ciklus, do Los Angelesa 2028. Da je i dalje konkurentan najboljima, pokazao je na nedavno završenoj europskoj smotri gdje je bio peti.

- Forma je dobra, što se tiče zdravlja malo me grlo zeza, promukao sam, nadam se da će do četvrtka to sve biti u redu, nije to ništa strašno. Nemam tu što izgubiti, to je samo Challenge kup i lagano pripremam vježbu za sljedeću godinu. Veselim se ovom natjecanju i kako god prođe ja ću biti zadovoljan ako sve napravim bez obzira na mjesto - kazao je Ude.

Žensku reprezentaciju u Kopru predvodi iskusna Tijana Tkalčec koja će se boriti za finale na preskoku. Čakovčanka je prije pet dana na Svjetskom kupu u Bugarskoj ostala nadomak postolja, završila je četvrta.

- Odmah nakon natjecanja u Varni slijedi i Svjetski kup u Kopru. Meni je to možda malo i prebrzo jer se ne stignem ni toliko odmoriti, ali takav nam je raspored pa ćemo se tome probati prilagoditi. Nadam se da ću u četvrtak odraditi kvalifikacije barem na nivou kao u Varni, a onda se mogu nadati i finalu. A tada je sve moguće jer krećemo svi od nule - poručila je.

Odlična sezona je iza Tine Zelčić, Zagrepčanka je napravila veliki rezultatski iskorak. Greda je disciplina u kojoj je teško biti konstantan i stabilan, no Zelčić je malo griješila. S trenerom Markom Brezom napravila je odličnu podlogu za pojačavanje vježbe kako bi u narednim godinama bila još konkurentnija najboljim djevojkama.

- Nemam nikakvih zdravstvenih problema i mogu reći da sam spremna. Znam da ako odradim svoju vježbu od početka do kraja bez neke veće greške, da će to biti dovoljno za finale i samim time borbu za medalju.

Kvalifikacije u dvorani Bonafika na rasporedu su u četvrtak i petak od 15.30 do 20 sati. U četvrtak nastupaju Filip Ude i Mateo Žugec na konju s hvataljkama, Filip Boroša i Marko Jovičić na parteru, Tijana Korent na preskoku i Sara Šulekić na dvovisinskim ručama.

U petak će se za finale boriti Tin Srbić na preči, Tina Zelčić na gredi, a Mila Prpić osim nastupit će i na parteru i na gredi. Finala se održavaju u subotu i nedjelju od 16 do 19 sati.

Linker
29. svibanj 2024 11:03