Reuters
ČERVAR OPTIMIST

Červar: 'Hrvatski igrači nikada nisu imali kompleks straha i u tome vidim našu prednost'

Bivši hrvatski izbornik šest puta pobijedio Dance
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 24. siječanj 2014. 07:53

Lino Červar je čovjek koji je imao recept za Dansku. Bivši se hrvatski izbornik s tom reprezentacijom u sedam godina na velikim natjecanjima susreo čak deset puta i odnio šest pobjeda.

Poraza će se rukometni fanovi možda brže sjetiti jer se jedan dogodio u finalu (EP 2008.), a dva u borbi za broncu (EP 2006., EP 2004.), no posljednji Červarov okršaj protiv Danaca, na Euru u Austriji 2010., bio je i najefektniji pečat njegovoj priči s Wilbekovom selekcijom.

U pobjedi 27-23 tada su briljirali Buntić (8 golova) i Duvnjak (4), a mediji su se raspisali o trijumfu Lininih beba. Prije utakmice je Červar šokirao novinare i javnost objavivši da će nakon završetka turnira podnijeti ostavku.

- Bio je pravi cirkus, svašta se izdogađalo u ta dva dana. Kritizirali su me jer sam forsirao mlade igrače, pisalo se o lošoj igri iako smo sve redom pobjeđivali. I onda je stigla Danska, sjećam se te utakmice jako dobro. Napali smo ih od početka, nisu se uspjeli snaći, bila je to velika pobjeda...

Pobjeda je bila tim slađa jer su Danci prije utakmice provocirali izjavama kako imaju bolju obranu od Hrvatske i kako će se prošetati do polufinala. Prisjelo im je.

- Mislim da su nas nakon toga počeli više respektirati. Naprosto im se treba suprotstaviti s puno samopouzdanja, možda i trunkicom sirovosti, jer kada ne diktiraju situaciju, ulovi ih panika. Tu su najosjetljiviji. Hrvatski igrači nikada nisu imali kompleks straha i u tome vidim našu prednost - poručuje Lino iz Makedonije.

Hoće li i ovog puta, kao 2010., presuditi obrana?

- Slavko je moj učenik i vidim da drži našu ideju igre i identitet. Wilbek sigurno razmišlja kako će zaustaviti 5-1 s Vorijem koji je fantastičan. Ostaje u sredini, ne povlači se, remeti im protok lopte. Poljaci su se tu potpuno izgubili i vjerujem da Wilbeka jako brine što imamo dva podjednako efikasna rješenja za obranu. Jer 6-0 isto može odlučiti pobjednika, sve ovisi o danu i raspoloženju pojedinaca. Važno je da Goluža ima mogućnost promjene.

Červar podsjeća da Danska ima sjajnu vanjsku liniju, a najviše, dakako, treba paziti na Mikkela Hansena.

- On je klasa iznad svih i najviše će nas ugrožavati ako ga krene šut. Kada ima svoj dan onda se uvijek nazabija, ali može i potrošiti puno lopti. Ipak, vjerujem da ga obrana na čelu s Vorijem može zaustaviti, a ako će naša krila biti brza i efikasna kao i dosad, ulovit ćemo ih u zamku. Duvnjak fantastično vuče reprezentaciju, nema razloga da se sada zaustave.

Hoće li 14.000 navijača u Herningu psihološki omesti Golužine igrače?

- Neće, jer su već otporni na takvu atmosferu. Nisu oni takvi da će se prestrašiti i kleknuti. Baš naprotiv, to im je strašan motiv da ih iznenade jer Danci se već vide u finalu.

Može li Hrvatska do zlata?

- Ako uđemo u finale, imam osjećaj da nas nitko više neće zaustaviti.

Linker
24. rujan 2024 21:25