Toni Kanaet, Matea Jelić, Toni Tomas, Bruna Duvančić, Nika Karabatić, Dragan Primorac, Lena Stojković, Ivana Arelić i Josip Teskera

 GORAN MEHKEK Cropix
JOŠ JEDAN TRIJUMF

Zbog izmišljenog bodovanja Hrvatska je na kraju ‘samo‘ druga, iako imamo najviše zlata

Na netom završenom Europskom prvenstvu u Beogradu hrvatski predstavnici osvojili 7 medalja
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. svibanj 2024. 21:25

Hrvatska taekwondo reprezentacija odavno nas je navikla na trijumfalne povratke s velikih natjecanja. Europsko prvenstvo u Beogradu nije iznimka. Zna se što je ove godine apsolutni prioritet u većini sportova - Olimpijske igre u Parizu, ali kad si vrhunski onda medalje skupljaš i na natjecanjima koja ti nisu na vrhu liste prioriteta u tekućoj godini. A hrvatski taekwondoaši su vrhunski, to je svima jasno.

Veliki zalog za budućnost

U Beograd je izbornik Toni Tomas odveo 15 natjecatelja, a 7 ih se u ponedjeljak vratilo u Hrvatsku s medaljama oko vrata od čega su 3 zlatne. Pritom treba imati na umu podatak da je čak 10 reprezentativaca mlađe od 22 godine, a neki 17 ili 18.

- Mora se istaknuti kako je ovo najmlađa reprezentacija koju smo ikada imali, ali imamo maksimalno povjerenje u svakog našeg natjecatelja i ovo je veliki zalog za našu i njihovu budućnost - rekao je Tomas uoči EP-a, ono što su naši predstavnici napravili u Beogradu pokazuje da će budućnost biti jednako lijepa kao i sadašnjost ili još ljepša.

image

Nika Karabatić

GORAN MEHKEK Cropix

Hrvatska je ovo Europsko prvenstvo službeno završila na drugom mjestu u poretku reprezentacija, ali drugi smo samo zato što je Europska taekwondo federacija izmislila svoje pravilo za određivanja ovog poretka, koje nema veze s normalnim, olimpijskim pravilom u kojem se poredak radi po broju zlata. Hrvatska je jedina zemlja s tri osvojena zlata u Beogradu (uz četiri bronce), ali u poretku reprezentacija je službeno prva Turska, koja je osvojila dva zlata, pet srebra i jednu broncu. I to zato što se netko u Europskoj federaciji (ETU) dosjetio kako biti poseban pa su za određivanje ekipnog poretka izmislili formulu po kojoj se za zlato dobije 120 bodova, za srebro 50, za broncu 20 i još po bod za svakog borca koji je prošao vagu.

U ženskoj konkurenciji ni ta “kemijanja” nisu mogla spriječiti Hrvatsku (dva zlata i bronca) u osvajanju prvog mjesta ispred Turske i Francuske.

image

Lena Stojković

GORAN MEHKEK Cropix

Posljednjeg dana EP kao šlag na tortu bilo je prvo seniorsko europsko zlato tek 17-godišnje Nike Karabatić, koja je do njega došla pobjedom u finalu protiv dvostruke olimpijske pobjednice, Britanke Jade Jones. Mala, a već velika Nika idealan je primjer zašto možemo očekivati još ljepšu budućnost kad je ovaj sport u pitanju jer ova splitska tinejdžerica na svom putu skuplja zlato po zlato - bila je kadetska, juniorska, mlađeseniorska i sad seniorska prvakinja Europe.

- Rad, red i disciplina i dobar tim ljudi oko mene. I to je sve - mirno će ova iznimno talentirana klinka otkriti “tajnu” uspjeha.
Zanimljivo je da je Niku do finala vodio Toni Tomas, a u finalu Veljko Laura, budući da Toni Tomas individualno radi s Jade Jones i upravo zbog toga od 1. svibnja više nije ni na plaći Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prva velika medalja za Ivanu

Posljednjeg dana EP-a do uspjeha karijere došla je i Ivana Arelić osvojivši broncu.

- Ovo mi je prva velika medalja, napokon sam napravila taj korak više. Sretna sam s broncom, no još uvijek imam dojam da sam mogla i više. Moj sljedeći cilj je postolje i na Svjetskom prvenstvu koje se održava sljedeće godine.
Već prvog dana EP osvojene su tri bronce - na postolju su bili Matea Jelić, Bruna Duvančić i Josip Teskera, sljedeći dan je prošao bez hrvatskog odličja, da bi subota, pretposljednji dan prvenstva bila dvostruko zlatna. Toni Kanaet se nakon puno problema s ozljedama vratio na mjesto na postolju na kojem je bio 2018., a Lena Stojković već treće EP uzastopno ne da nikome ni blizu zlatne stepenice.

- Pomalo je nestvarno izgovoriti kako sam već treći put prvakinja Europe, no istovremeno je i stvarno jer znam koliko sam radila i dala sebe u ovo. Nadam se da će to potaknuti i druge kao primjer da se s trudom i radom može jako puno postići - rekla je djevojka koja je u tri godine osvojila šest zlata na velikim natjecanjima.
Sljedeća prilika za još jedan trijumf hrvatskog taekwondoa? Olimpijske igre u Parizu, naravno.

7 HRVATSKIH MEDALJA

ZLATA

Lena Stojković (do 46 kg)

Nika Karabatić (do 67 kg)

Toni Kanaet (do 80 kg)

BRONCE

Matea Jelić (do 73 kg)

Bruna Duvančić (do 49 kg)

Josip Teskera (do 54 kg)

Ivana Arelić (do 62 kg)

Linker
06. lipanj 2024 08:54