Luka Plantić (desno)

 ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/Pa Images/Profimedia
ODAVNO NIJE SLUČAJNO

Žestoka reakciju na novu krađu našeg boksača u ‘kuhinji‘ Putinovog čovjeka: ‘Ovo je već četvrti put zaredom!‘

Predsjednik Boksačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije javno istupa u znak potpore Luki Plantiću
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. svibanj 2022. 07:56

Kontroverzna odluka sudaca na Europskom boksačkom prvenstvu u Erevanu, temeljem koje je hrvatski boksač Luka Plantić (poluteška kategorija, do 80 kg) izgubio polufinale od Rusa pod srpskom zastavom, Artjoma Agejeva, iznova je razotkrila rak-ranu ovog sporta. Toliko duboku da razjeda samo tkivo ovog sporta kojem ozbiljno prijeti izbacivanje iz olimpijskog programa. U konačnici, boks ovog trenutka uopće nije u krugu olimpijskih sportova OI u Los Angelesu 2028.

Hrvatski poluteškaš je na EP u glavnom gradu Armenije, Erevanu podijeljenom sudačkom odlukom izgubio polufinale, iako je suparnika natjerao "disati na škrge". Luka Plantić je prosvjedovao neko vrijeme sjedeći nakon meča na podu ringa, no kako poraženi u polufinalu također dobiva medalju, Luka će Erevan napustiti s broncom oko vrata. Ne znamo koliko će to baš zadovoljiti boksača. Ne znamo niti jesu li u Hrvatskom boksačkom savezu zadovoljni ovakvim ishodom, te misle li išta poduzeti.

No, ima nekih koji baš i ne žele preko svega šutke i olako prijeći. Boris Vujević, predsjednik Boksačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije poželio je upravo preko Sportskih novosti stati javno u obranu sportaša, ali i zauzeti jasan stav.

image

Luka Plantić

LUIS ROBAYO/AFP/PROFIMEDIA Luis Robayo/Afp/Profimedia

- Kao što je znano, Luka Plantić je iz Sesveta izvorno, ali je naš boksač, već je nekoliko godina član BK Salona iz Solina. Budući da jako puno ljudi iz boksa, pa i općenito iz borilačkih sportova prati i čita boks baš u Sportskim novostima, želimo preko vas upoznati širu javnost sa stavom kako mene osobno, tako i Boksačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije po pitaju ovoga što se događa oko Luke Plantića - započeo je predsjednik Boris Vujević.

- Jednostavno, skupilo nam se previše toga. Da se dogodi jednom, 'ajde rekao bih "događa se". Ali ovo se događa jednom momku na zadnja četiri velika natjecanja. Krenulo je još s predolimpijskih kvalifikacija u Parizu gdje je izgubio u polufinalu od Engleza Benjamina Whittakera. Mi smo to tada prihvatili jer je nama glavna preokupacija bila da Luka izbori Tokio što je ulaskom u polufinale učinio. Onda dođu Olimpijske igre, i onaj Meksikanac Rogelio Romero Torres u osmini finala opet podijeljenom odlukom, ali opet jasno na štetu našeg momka, završava meč. Pregrmimo i to, i glavni trener Zvonimir Bašić i klub Salona. Makar uviđamo već da je to počelo smetati Luku. Na Svjetskom prvenstvu u Beogradu pred kraj prošle godine i opet ista stvar, opet istom momku. Sad na EP, opet. Pazite, sada je Luka čak i rušio tog Rusa koji nastupa za Srbiju, ali ni to nije dovoljno. Nisu mu čak ni brojali, sudac nije mogao više pomoći tom Rusu.

Boris Vujević, prvi čovjek boksa u Splitsko-dalmatinskoj županiji pojasnio je i zašto na ovaj način istupa.

- Želja nam je da svi damo podršku tom mladić, tom sportašu. Ne bi li znao da nije sam, da se ne osjeća usamljenim u ovomu i da nikoga nije briga. No, želimo i da nam se drugi pridruže u tomu. Stavimo boksača na prvo mjesto, svi! Danas je to Luka, sutra će netko drugi, treći, ali boksač, sportaš je u prvom planu. To je zadatak i našeg nacionalnog saveza. Da probamo zaštiti tog momka, pomoći i nastojati da se nešto promijeni ubuduće. Jer, nastavi li se ovako, izgubit će momci želju za dokazivanjem, natjecanjem.

Jeste li u ovom kontekstu kontaktirali s Hrvatskim boksačkim savezom?

- Ne još, prvi nam je korak ovako medijski zatražiti potporu, upozoriti, naglasiti. U suprotnom će sve proći kao eto još jedan slučaj, zaboravit će se za par dana, a onda će se ponoviti na sljedećem natjecanju - zaključuje Boris Vujević, predsjednik Boksačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Sada ostaje vidjeti hoće li biti ikakve reakcije HBS-a. Nekoliko stvari ipak bode oči, a na to dugo upozoravamo. Boksački sport na međunarodnoj razini nije baš slučajno 6 godina pod suspenzijom MOO-a, nije slučajno izbačen iz programa OI 2028. Nije baš ni slučajno da se primjerice SP 2019. organiziralo u ruskom Ekaterinburgu, a dvije godine kasnije u Beogradu koji je protekao u svjetskom skandalu koji se pokušava zataškati (sportašima jedne države jednostavno nisu dopustili nastup na SP; Kosovu dakako koje Srbija ne priznaje).

Ili da je EP 2019. bilo u Minsku, a dvije godine ranije u ukrajinskom Harkivu. Sada je pak u Armeniji. Glavni čovjek IBA (Svjetskog boksačkog saveza) je Rus Umar Kremljov, Putinov čovjek, osoba od povjerenja Gazproma koji je bez problema prije koji dan ponovo izabran za predsjednika. Unatoč jasnom upozorenju MOO-a da to baš ne bi bilo mudro.

Nadalje, preko noći je Srbija naturalizirala čak 10 ruskih boksača, čime se izigravaju međunarodne sportske sankcije Rusiji. Netko o svem navedenom može imati ovaj ili onaj stav, ali kada uvijek isti sport ima ovoliki broj skandala... onda tu nešto žestoko smrdi.

Linker
01. srpanj 2024 03:40