PROPUŠTA TRI NATJECANJA

Blanka Vlašić ne odustaje: 'Ne pada mi na pamet završiti karijeru, idem na još jedne OI'

Piše: ArhivaObjavljeno: 02. kolovoz 2013. 16:06

Objava o otkazivanju nastupa na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi novi je šok u karijeri Blanke Vlašić . Bolna tetiva ovaj put je bila jača o motivacije i želje za nastupom. Pojavile su se i raznorazne špekulacije i mogućem kraju karijere. No takav dojam od Blanke nismo dobili. Dapače.

- Imali smo namjeru Vas sve pozvati i kazati Vam razloge zbog čega Blanka neće nastupati u Moskvi. No međutim silom prilika jedan je engleski novinar nazvao Blankina managera i postavio mu par pitanja i doznao kako otkazujemo nastup u Moskvi, pa kako Vi ne bi došli do informacija preko stranih medija poslali smo svima naše priopćenje. No tu smo sada, pred Vama spremni odgovoriti na sva pitanja - započeo je Joško Vlašić.

Blanka je malo kasnila, terapije su intezivnije, ritam užurban. Nije se dalo naslutiti da će pojavljivanje u Monte Carlu biti posljednje na zaletištima za ovu sezonu.

- Tako je ispalo, baš sam se radovala nastavku sezone, nastupima u Zagrebu i Bruxellesu. No odluka je na kraju bila takva da se bol u tetivi nije mogla ignorirati. Zbog toga smo se odlučili na ovaj potez. Ritam nastupa ove sezone je bio takav da sam se tri dana nakon natjecanja mogla vratiti u ritam rada. Znači sam nastup, pa bi onda malo boljelo i nakon tri dana mogli smo nastaviti. Međutim kako smo u posljednje vrijeme imali intezivnije nastupe bol se pojačala, bilo mi je potrebno gotovo sedam dana za oporavak, tetiva je burno reagirala i nisam više mogla. Odluka je bila jednostavna, nisam željela pod svaku cijenu nastupati u Moskvi pogotovo jer su kvalifikacije i finale SP-a u samo dva dana. Bio je to rizik koji nisam željela prihvatiti - kazala je Blanka.

S obzirom na sve što je prošla u posljednje tri godine na ovu stanku ne gleda kao na "kraj svijeta"

- Neće biti tako strašno, to su na kraju samo tri natjecanja. Ali sada su nam ciljevi drugačiji. Želim se potpuno opraviti, ozdraviti i u novu sezonu ući bez bolova. Nisam bila spremna nastupati u Moskvi pod bolovima, pa da poslije moram dulje izostati. Hvala Bogu što sam ovaj put prepoznale sve signale i zaustavila se na vrijeme. Povratak je bio odličan, motivirana sam, razbila sam kolotečinu, životnu, samo terapija i trening sa ovim nastupima, motivirana sam jako, vidjela sam da opet mogu preskočiti dva metra, znači da se imam čemu nadati i ubuduće. Bilo bi šteta ne vidjeti koliko mogu nakon što potpuno ozdravim. Nakon ozljede nisam znala hoće li biti još jedne Olimpijske igre za mene, danas sam sigurna da hoće.

Iako je novo veliko prvenstvo propušteno Blanka nije odavala dojam osobe koja je utučena, točno je, nedostajati će joj malo adrenalinskog uzbuđenja, ali važnije je sve ono što se nalazi pred njom.

- Nije me dotuklo, na vrijeme sam reagirala, prije nego bude kasno. Bilo bi teže da sam završila SP bez tetive. Osjećam se sretnom i blagoslovljenom, što sam stala na vrijeme. Prije pet godina bih išla do kraja, pa što bude. Danas mi je zdravlje na prvom mjestu. Uživala sam u prvom dijelu sezone i veselim se spoznaji da ću još više uživati bez boli. Ovo vam je poput zaleta, mali koračić unatrag kako bi bila jača i bolja u budućnosti. Da imam puno jači zalet.

Blanka je očito motivirana, nenastupanja u Moskvi nije doživjela kao "smak svijeta", iz svoje perspektive gleda kako zapravo ozljeda i nije najgore što se moglo dogoditi. Pune tri godine bori se sa Ahilovom tetivom, ovo nije ništa sudbonosno. Ili kako je Joško Vlašić citirao izjavu nakon nastupa u New Yorku "nisam bila ni gladna, ni žedna, bila sam kući u toplom, bila sa jedino ozlijeđena". No povratak u New Yorku je bila prava, ključna prekretnica i novo svjetlo u karijeri velike hrvatske atletičarke.

O trenutnom zdravstvenom stanju i nekim prognozama Blanka je ispričala:

- Kost i tetiva u hvatištu nisu još kako treba, sada je jačam, istežem... Kako sada stoje stvari novi zahvati neće trebati, treba samo dosta vremena da se sve vrati na svoje mjesto. Znate da nakon operacija nikada niste potpuno spremni, no ja ću smatrati da sam odlično ako se uspijem vratiti na osamdeset ili devedeset posto mogućnosti. Naravno bez bolova jer i se čini da bi mogla i sa toliko spremnosti imati opet odlične skokove. Morati ćemo malo promijeniti način rada, ali toga se ne plašim. Spremna sam na nove promjene, promijenila sam kroz ovo vrijeme.

Špekuliralo se o mogućnosti kraja karijere, nova stanka nakon trogodišnje pauze je mnogima "otvorila vrata". No Blanka je po tom pitanju vrlo jasna. Nije lako, ali ....

- Kad bi bol bila faktor odustajanja, nitko ne bi nikad ništa postigao. Treba biti realan i paziti da ne napraviš korak previše. Bol me ne može pokolebati, pogotovo jer sam sigurna da sam sad na pravom putu ozdravljenja. Nisu mi drage špekulacije o kraju moje karijere, čvrsto vjerujem da dok god je želja kod mene prisutna, a za sada je tako, da ću i dalje skakati. No to ne znači da jednoga dana neću doći pred zid. Doći će jednom i taj dan kada ću završiti karijeru, ali to mi sada nije niti u primislima. Ako mene pitate, kraj se ne nazire, ali ne pita se samo mene. Sve je u Božjim rukama...

Po tom pitanju i Joško je također optimističan.

- Blankina karijera će trajati onoliko koliko ona to bude htjela. Ova ozljeda je mali križić, što bi sad trebala, naricati nad svojom svojom sudbinom. Ne bi bilo pošteno.

Linker
24. rujan 2024 05:27